Nem... azok melyeket nem tud közvettlenül feldolgozni a szervezet... pl fruktóz... ami egy komoly procedúra mire felhasználódik... a gi-nek semmi köze a rossz fogalmához...
Dextroznak 100 a gi-je,m mégis a legalapabb energiaforrásunk... az más kerdes, hogy nem szerencsés nagykanállal tömni magunkba.
Nincs jó meg rossz szénhidrát. Egyszerű van (cukor) és összetett (keményítő, rost).
Cukor van a málnában, a narancsban, sőt a paradicsomban is. Akkor ezek az ételek mind rosszak?
Keményítő van a krumpliban, a répában, meg a fehér kenyérben is. Akkor ezek mind rosszak?
A méz túlnyomórészt cukorból áll. Akkor a méz rossz?
Nem. Meg kell nézni, mi van még ott mellette. Sok vitamin, rost, ásványi anyagok? Antioxidánsok, nyomelemek, antibakteriális hatóanyagok, hasznos baktériumok?
Azt is meg kell nézni, miben mennyi (emészthető) szénhidrát van, ehhez képest mennyit eszünk belőle, és összességében milyen (kedvező vagy kedvezőtlen) hatással van a szervezetünkre. 1 kanál méz a gyógyteánkba, amikor betegek vagyunk, az rossz? Vagy ha teszünk egy mokkáskanálnyi cukrot a salátaöntetbe, lecsóba, mert úgy szerintünk finomabb?
Szóval szerintem "rossz minőségű szénhidrát" mint olyan nincs, csak rossz minőségű étel és rosszul összeállított étrend. Egy cukros bolti fánkban - tele finomított szénhidrátokkal és adalékanyagokkal - nem hiszem, hogy sok hasznos tápanyag van. De még ez is beleférhet egy egészséges diétába olykor-olykor, ha összességében megfelelő a kalóriabevitel és a makrók, és nem lesz tőle falásrohamunk, aztán meg bűntudatunk. Van, akinek jobb inkább elkerülni a finomított szénhidrátokat, ha fogyni akar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!