Hogy van ez? Csak a kaloria számít vagy pont hogy nem?
Kicsit összezavarodtam. Szülés után szeretnék 2 kilót leadni, ami nem sok, de nem is megy le.
Olvastam én már mindent, uh nem látom a fától az erdőt. Leginkább az érdekelne, hogy igaz e az, hogy ha a tápanyag megfelelő, akkor több kcal-val is hatékonyabban lehet fogyni mint kevés kcal-ás szemet kajával. Nyilván nem arra gondolok, hogy többet lehet e megenni a jó kajából, mint amit elégetek, mert nyilván nem. Hanem pl 1600 kcal szemet kaja vs 1800 kcal jó kaja, hogyan viszonyul egymáshoz?
1600 kcal szemét kaja fogyás szempontjából jobb, mint az 1800 egészséges, csak az vele a gond, hogy
1. nem egészséges
2. sokkal nehezebb egy ilyen diétát tartani, mivel a szemét kaják általában jobban megdobják a vércukrodat, ami aztán hirtelen leesve a legtöbb embernél azt eredményezi, hogy elkezd mégtöbbet enni.
Szerintem egyénfüggő. Attól függ milyen az anyagcseréd.
Én már rég nem hiszek abban hogy az összkalória a legfontosabb és az hogy mindenáron azt kell csökkenteni.
Az, hogy miből van az a kalória, sokkal fontosabb.
Szénhidrát anyagcsere betegséggel régebben orvosi ajánlásra tartottam 160g szénhidrát diétát 1300-1400 kalóriával, több hónap alatt sem fogytam semmit, pedig sok volt a felesleg. Az elmúlt 19 hónapban ennél jóval többet ettem, 2300-2500 kcal körül jövök ki egy nap, ennyi energiával érzem jól magam, nem azt nézem mennyi a kalória, az nekem csak egy szám, nem ez alapján eszem. A makrotápanyagok alapján állítottam össze az étrendemet, más a tápanyagok aránya mint korábban, akkor a szénhidrát volt a legtöbb, most az a legkevesebb. Szénhidrátból eszem a legkevesebbet, 80-85-90 grammot, zsírból a legtöbbet. Soha ennyire nem élveztem egy étrendet sem. Számomra ez már életmód. És 63 kilót fogytam. A többi még folyamatban.
Elhiszem, hogy van aki szénhidrát alapú étrend mellett is tud jól fogyni, úgy hogy csak kevesebb kalóriát visz be, de én nem tudtam, csak úgy ha nagyon keveset ettem mindenből és koplaltam, szenvedtem. Akkor persze még nem tudtam, hogy meg kell emelni a zsírbevitelt, és a fehérjét, és nem kell a kalóriáktól félni. Mindig mindenki azt vágta hozzám, hogy egyek mindenből keveset. Csak azt nem mondták hogy viseljem el az éhséget... Sokáig nem is ismertem más utat csak a kalóriaszegény étrend mint ajánlás jött velem szembe állandóan. Azt meg éhezésnek éltem meg.
Aztán dietetikus ajánlására csökkentettem le alacsony szintre a szénhidrátot, megnöveltem a zsírt, és a fehérjét is, így nem törnek rám éhségrohamok folyton, mindig jól vagyok lakva. Olyasmiket ehetek amiket igazán szeretek. Amit nem szeretek azt pedig nem kell.
Pl én egészségesebb módon anno nem tudtam a 160 grammos szénhidrát diétát tartani, csak úgy, hogy gabonákat is ettem ( rizs bulgur köles stb amiket mind utálok).
Szóval nekem a kalóriaszegény diéták nem váltak be egyáltalán. Inkább a lowcarb, de zsírban és fehérjében gazdag étrend, ami magasabb energiabevitellel is jár. Ezt fogom megtartani fogyás után is mert nagyon szeretem így az étrendemet.
De ettől még biztos van akinek bejön a kalóriacsökkentés önmagában is. Azoknál akik pl egészségesebb anyagcserével rendelkeznek. De NEM mindenkinek jó ugyanaz az út.
Ki kell tapasztalni.
Kicsit ellent fogok mondani a többieknek, de igaz. A fehérjéket pl több energia megemészteni, mint a szénhidrátot, vagy a zsírt. Igazából így jönnek sorban fehérje > zsír > szénhidrát. Nyilván fehérje és fehérje, illetve szénhidrát és szénhidrát között is van különbség attól függően, mennyire összetett, vagyis nagy molekula, ugyanis a szervezetednek ezeket a kémiai kötéseket kell megbontania emésztés során. Tehát nem mindegy, hogy aminósavat szedsz, vagy csirkét, esetleg szőlőcukrot, vagy zabpelyhet eszel.
De annyit azért hozzátennék, hogy negatív kalória nincs. Tehát nincs olyan étel, aminek a fogyasztásával kevesebbet vinnél be, mint amennyi az emésztéséhez szükséges.
Ezen felül, ha szemét kajával akarsz fogyni, aminek nagyrésze szénhidrát és zsír, fontos tápanyagoktól vonod meg a szervezetedet, ami felboríthatja az anyagcserédet, betegségeket idézhet elő, és ilyen technikával érhető el a skinny fat alak is. Plusz az se mindegy, rendelkezel-e valamilyen anyagcsere zavarral alapból, vagy sem.
7. Az energiamearadás törvénye zárt rendszerekre vonatkozik. Eleve hibás dolog ráhúzni az emberi szervezetre, ami napról napra, folyamatosan változó energia igénnyel rendelkezik, és a különböző tápanyagforrások másképpen hatnak rá hormonális szinten.
2 ember energiaigénye, anyagcseréje, egyforma kor, magasság, testsúly, aktivitás mellett sem lesz egyforma. Teljesen egyéni, és a szervezetük saját hormonháztartása befolyásolja elsősorban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!