Lehetséges csupán azáltal fogyni, hogy kiiktatom az étrendemből a fehér lisztet és a cukrot?
Elkezdtem táplálkozási naplót vezetni.. Eddig azt hittem tök egészségesen eszek, erre..
A kis csipegetések alatt, a rossz kajákból iszonyat sok kalória összegyűlik: egy kis bombon, egy kakaós csiga, kenyér stb. A Rossz kaják főképp cukrosak, és fehér lisztet tartalmaznak. Ha ezeket kiiktatom, helyette egészségeset választok. (legyen az akár valamilyen hús barnarizzsel, vagy főtt krumplival) akkor lehetséges hogy fogyni fogok?
Én is úgy kezdtem. Főleg, mivel eddig sokat ettél ezekből az ételekből, ezért csupán ennyi változtatással is fogsz bőven eredméneyket tapasztalni, ha viszont megállna a fogyás, akkor még pár új dolgot is érdemes bevezetni.
Amit érdemes fogyasztani: sok zöldségféle (a rosttartalom miatt, ami segíti az emésztést, és így a fogyást), napi néhányszor gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák (teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, köles, bulgur, barna rizs, hajdina); hüvelyesek heti 1-2szer (bab, csicseri, kemény sajtok (vitaminok, ásványi anyagok és a jóféle zsírok miatt- de könnyen megdobják a kalóriákat), olajos magvak (szintén csak pár marokkal), sovány húsok (szárnyasok, sovány sertéshús), tejtermékek (natúr joghurt, friss tej, kefír), tojás, durum tészta (mértékkel)
Amit kevésbé ajánlott: rengeteg gyümölcs (a cukortartalom miatt), cukor (az elhagyása sokat segíhet abban is, hogy kevésbé ingadozzon az éhségszinted), mesterséges édesítőszerek (eritritol, stevia ajánlott), abonett (megemeli a vércukorszintet, csökkenti a jóllakottság érzetet és mivel fel van dolgozva, rosszabb mint a fehér kenyér), nagy sótartalmú ételek
Ami ritkán ajánlott: feldolgozott élelmiszerek (sonka, szalámi, sajtkrém, nápolyi - viszont pl egy nagy hústartalmú sonka néha simán belefér)
Írtad a puffasztott rizst, ami például ilyen szempontból igen előnytelen étel, nekem ez volt az első, amit az orvosom lecseréltetett velem ( a rozslap ugyanez). Mivel feldolgozott, a rosttartalma is kisebb (hamarabb éhes leszel utána), megemeli a vércukrot és túl gyorsan szívódik fel. Ezen túl, kevés menniységgel aránylag több kalóriát viszel be, míg a kenyér pl levegős, jobban eltelít. Jobb választás teljes kiőrlésű kenyér, tészta vagy gabona (persze itt is figyelni kell a mennyiségre). Ezek mellé mindig fogyassz fehérjét és zsírt is valamilyen formában, valamint zöldségeket, hogy sokáig eltelísen.
Ha persze az ízét szereted a pufirizsnek-egyszer egyszer belefér, de nem jó ha erre alapozod az étkezésed.
Az szuper, hogy zöldséget, tejterméket bátran fogyasztasz, már a vitaminok miatt is. A tehéntejet is lecserélheted növényi tejekre, de vigyázni kell, hogy habár a kalória is, de a fehérje és a kalcium is kevesebb bennük.
Köszönöm a hasznos tanácsokat!
Azóta is tartom a zero cukor/fehér liszt fogyasztást. Ez a szabály sokszor meggátol a félreevésben. Pl: ha vágyakozik egy kis édesség után, kénytelen vagyok házilag elkészítési magamnak, hisz a bolti tele van cukorral.
Amin még változtatnom kell az az hogy több zöldséget egyek, legalább napi háromszor, és hogy kevesebb legyen a szénhidrátbevitelem(sok gyümölcsöt eszek, és teljes értékű gabonát: zabpehely, bulgur, köles)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!