Ti hogyan tudtok annyi energiát fordítani az étkezésre (megtervezni, elkészíteni, számolni stb. )?
#1 nagyon átérzem. És szerintem nem mi vagyunk az őrültek. Alapvetőnek kellene lennie, hogy az ember tisztában van azzal, hogyan kell étkeznie. Ennek hiánya viszont nem csak az illető hibája. Szomorú, hogy erre se családban, se iskolában nincs semmilyen átfogó tájékoztatás.
Kérdező: a tirok nyitja, hogy találd meg benne a jót. Szeretsz egy bizonyos ételt? Keress egészséges és diétás verziót rá. Van egy étel, amit korábban nem próbáltál, de szimpatikus? Próbáld ki! Alakítsd az ízlésednek megfelelően.
Sajnos ha nem találsz benne sehogy sem élvezetet, nem tart ki a motivációd, akkor érdemes pénzt szánni, hogy más, ha nem is megcsinálja, de megtervezze számodra.
Vagy kitartás kell, vagy pénz.
Leegyszerűsíthető a dolog ha a monotonitást viszont bírod. Napokig ugyan azt eszed. Teszem azt minden reggel zabkása (én este csak összekeverem, reggelre jó, nem főzöm). Lefőzöl egy ebédet és az lesz 4 napig az ebéd. A vacsi meg mondjuk hideg, amolyan csak ki kell kapni hűtőből: magas hústartalmú sonka, light sajt, cottage cheese, túró, tonhal konzerv például. Mellé persze mehetnek zöldségek.
Szóval lehet így is. Én egyedül az ebédet csinálom meg 3-4 napra, ill. a reggeli zab, ami állandó, a többi 3 étkezést úgy alakítom, hogy épp mit kívánok, mennyire van kedvem alkotni. Mondjuk én szeretek kreatívkodni a konyhában és a monotonitást se szeretem.
Recept öletekkel tele a net. Olvasgass, mentsd el ami tetszik. Esetleg kérd táplálkozási tanácsadó segítségét, aki a te igényeidhez igazítva ír egy étrendet. Azt is meg szokták kérdezni, hogy mennyire szeretsz/akarsz főzni.
Valamint még mondanám ha minden kötél szakad az ételházhozszállító cégeket. Főleg Pesten van egy pár, ahol több étkezésnyi (reggeli, tízórai, ebéd stb.) kaját kiszállítanak neked mindennap.
Nekem sincs időm ezekre a számolós, pepecselős dolgokra, pedig szívesen csinálnám.
Mivel a családra minden nap főzök és diétázom is, ezért a húst eszem amit ők, mellé pedig, a hústól és fűszerezésétől függően jégsaláta, konzerv vörös káposzta saláta vagy zöldbab, vagy párolt cukkíni.
Amit írtak itt, a monotonitást bírni kell hozzá, komoly diétában, úgy hogy a súlyzós edzéshez is legyen eleg fehérje, nem.lehet finnyáskodni.
Így a reggelim, hetek óta minden nap: pár szem fagyasztott eper, kis vízzel összeturmixolva, bele egy adag protein.
Ebéd: valami hús a családéból, vagy tonhalkonzerv, vagy fagyasztott tőkehal (amit csak én eszek), egy dobozban 4 adag van és fagyasztásból is kész 10 perc alatt és vacsira is jó a maradék, vagy bármilyen halkonzerv.
Vagy tojás, sült kolbásszal.
De eszem ritkán sült szalonnát, csökkentett ch tartalmú kenyérrel. Ehhez tonna paradicsom.
A nasi: uborka vagy répa csíkokra vágva és mártogatom sós, borsos, fokhagymás tejfölbe.
Egyszer kétszer egy héten, egy-egy étkezésnél eszem burgonyát vagy tésztát, de nagyon keveset.
Plusz, hogy bírjam fizikálisan és szellemileg is a kevés ch-t, szedek Full Burnt.
Én már egyetem alatt is sokat főztem magamnak, és évek óta én főzök a 4 tagú családomra, úgyhogy mondhatni van benne rutinom. A bonyolult recepteket, egész napos főzőcskézést viszont nem szeretem, nincs is rá időm. Szerencsére én sem vagyok válogatós egyáltalán, és simán megeszem ugyanazt az ételt akár napokig. Egyszerű és gyors ételek, ha kevés időd van, a halfilé vagy a csirkemell párolt zöldségkörettel vagy nyers zöldségekkel, és a tojásételek. Ezekből sok fehérjéhez, rosthoz és vitaminhoz jutsz, és 20 perc alatt el lehet készíteni. Még gyorsabbak a tojásételek, én általában vacsorára szoktam készíteni, illetve a hideg ételek, konzervek. Amit tovább tart megfőzni-sütni, azokból annyit készítek, hogy legalább két étkezésre elég legyen. Néha egy részét lefagyasztom.
Persze a tervezés is fontos, hogy mindig legyen otthon mindenféle szükséges alapanyag. Nálunk általában tele van a fagyasztó, ha épp nincs ötletem, mit együnk, belenézek, mindig találok valamit, amit lenne kedvem főzni és enni (és a családomnak is megfelelő). Sokkal egyszerűbb lenne, ha csak magamnak kellene főznöm és vásárolnom, ilyen szempontból neked könnyebb dolgod van.
Egyébként szerintem csak az első hetek nehezek, amíg kialakul a rutinod, és kezd látszani az eredmény. A mozgás is pont ilyen. Csak ne add fel.
Szerintem megszokàs kérdése, hogy odafigyel az ember az étkezésre, rendszeres mozgàsra, ha ez az érdeke. Ezért kell màniàkusan szàmolgatàsos, drasztikus fogyókúràk helyett az életmódvàltàs, amit sosem hagysz abba, mert az lesz az életed, és sokkal könnyebb kivitelezni. Reàlis rendszer kell, amit magadnak alakítasz ki a sajàt személyes igényeid alapjàn, és egy életen àt követni tudsz, hisz ha nem teszed visszahízod amit sok munkàval, kitartàssal lefogytàl. A jojóeffektus pedig legalàbb annyira megterhei a szervezetet, mint maga a súlytöbblet.
Természetesen lefogyni annyit jelent hogy nincs ingyen, keményen meg kell érte dolgozni, tudatosnak kell lenni, bizonyos âldozatokat kell hozni, ami nem annyira àldozat, hisz az ember egészsége a legfontosabb testi- lelki szempontból is. El kell engedni a lustasàgot ami a minimàlis előre tervezést akadàlyozza.
Az alap hozzààllàsnak, szemléletvàltàsnak meg kell lennie ahhoz, hogy ne add fel pàr hét/ hónap utàn.
Hetek alatt bele lehet jönni.
Ez nàlam is így volt. Kb 3 hónap utàn màr észre se vettem, hogy tulajdonképp speciàlis diétàn vagyok( és maradok életem végéig) mert annyira megszoktam mindent ami ezzel az életmódvàltàssal együtt jàr. Én amúgy 14 hónapja kezdtem új életet, és 46 kg- t dobtam le eddig.:) Az első hetek nehezek voltak, de màr minden automatikus és imàdom:) Finomakat eszem, jól érzem magam, nem görcsölök azon hol tartok ( haladok ahogy a szervezetem úgy érzi és elengedi a felesleget), és semmit sem szàmolgatok- kb egy éve.:) Az elején kellett csak, beàllítani az étrendem, de akkor is csak arra koncentràltam, hogy a tàpanyagok ( szénhidràt, fehérje, zsír) szàmomra megfelelő arànyban legyenek.
Szóval eleinte igényel energiàt, ha igazi motivàciód van, csinàlod, aztàn idővel fel sem tűnik.:)
Nálunk a munkahely mellett van egy nagyon jó étterem, ahol egyrészt fogyáshoz alkalmas ételeket is adnak (pl. mindig van zöldségköret, de minden nap más, legalább nyolcféle váltakozik), másrészt a neten fönnvan az ételeik tápanyagtartalma. Nekem ez segített elindulni. Évekig jártam oda.
Most otthonról dolgozom, és már nem nagyon számolok, de mostanra kialakult, hogy miből mekkora adagot érdemes vennem. Heti egyszer-kétszer azért utánaszámolok, meg a bolti, csomagolt termékeknek beolvasom a vonalkódját, így azokat gyorsan be tudom írni. Szóval csak azt számolom, ami kritikus.
Ami a főzést illeti: szerintem nem olyan bonyolult. Két emberre főzök, átlag fél óra kell rá naponta. Persze van, hogy az előző napi maradékból variálok. Dobozolással nehezebb lenne, mert például levesekből nagyon jókat lehet főzni, de nehéz őket elvinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!