Ezeket az ételeket hogyan lehet diétásan elkészíteni?
Korábbi kérdésemnél kaptam olyan választ, hogy a kedvenc ételeimet is ehetem, csak diétás formában kell elkészíteni őket. Ezeket hogyan lehet:
milánói, bolognai
rakott krumpli
pörkölt nokedlivel
rizses hús
stb.
És hasonlók. Imádom a tésztás és krumplis ételeket, ezekről a legnehezebb lemondani, de muszáj csökkenteni a szénhidrátot.
A diéta szó étrendet jelent...
Ha tudod, hogy mit eszel, milyen alapanyagokból, hogy mennyi zsír, fehérje, szénhidrát van benne, és ezt valamilyen rendszer (étrend) szerűen eszed...
A milánói, bolognai még hagyján, mert olaj nélkül is el lehet készíteni íz- és állagromlás nélkül (natúr, nem cukrozott, nem sűrített paradicsommal, pl.: pulykacombbal). Szénhidrátcsökkentett tészta kapható.
A rizses hús is oké olaj nélkül barna rizzsel, színhús marhával vagy pulykával (nem pedig zsíros sertéssel).
A pörkölt nokedlivel lehetetlen mutatvány mert olaj nélkül nem működik, nokedlit helyettesítheted ugyan, de nem ugyanaz.
Rakott krumpli szintén zenész.
Egyébként mindent lehet enni, csak épp mértékkel. Ez utóbbi kettőnél viszont a mérték kb. egy marok lesz (kislánymarok).
Hogy lenne már a pörkölt lehetetlen olaj nélkül?
Szerintem ilyen mentalítással távol maradhatnál a konyhától :D
"A pörkölt nokedlivel lehetetlen mutatvány mert olaj nélkül nem működik, nokedlit helyettesítheted ugyan, de nem ugyanaz."
A pörköltet el lehet készíteni MINIMÁLIS olajjal is, 1 ek elég belöle akár 2-3 kg húshoz is.
A nokedli meg nem annyira vészes, kevesebb tojás-több vízzel készítve sokkal kevesebb kalóriája van, emellett egyáltalán nem kell rá külön olajat tenni, csak alaposan leöblíteni, akkor nem ragad össze. Ha csak egy tányérral eszik belöle, akakor a kalória sem vészes.
"Rakott krumpli szintén zenész."
Ez sem vészes, alulra elég pici olaj (kenötollal elég bekeni az edény alját), több krumplit használni, a tojást meg a kolbászt nagyon vékonyra szeletelni - 4 személyre böven elég 3-4 tojás és 10 dkg kolbász -, meg nem kell sok tejfölt használni hozzá.
Diétásan (ami fogyókúrásat akar jelenteni ebben az esteben) készítve a megszokott ételeket, feltétlen mérni kell a zsiradékot - mert az "öntök a lábsoba kis olajat" igencsak sok tud lenni, és 1 evökanálnyi böven elég 4-6 személyes adaghoz bármilyen étel esetében, tejfölböl/fözötejszínböl is a lehetö legkevesebbet használni, a hozzáadott cukrot minden további nélkül ki lehet hagyni, a lisztet szintén minimálisra lehet csökkenteni: pl egyetlen levesbe sem kell rántás vagy lisztes habarás, csak kevesebb vízzel és több zöldséggel kell készíteni, a kabarást meg símán lehet 1-2 ek tejföllel helyettesíteni.
Emellett sokat segíthet, ha figyelsz a mennyiségekre, mert egy tányérnyi étellel jól lehet lakni, mégha nem is az az érzése az embernek, hogy kipukkad - de eztaz érzést eleve el kellene kerülni.
Ha lassan eszel és alaposan megrágod az ételt, sokkal elöbb érzed, hogy jóllaktál, mégpedig sokkal kevesebb étellel.
A rántást én sem értettem sosem, nem sok az, de nekem sincs pörkölt sok zsír nélkül :D Az nem olyan és nekem nem kéne, az biztos. De egy jó alapanyagokból készült jó zsíros pörkölt teljesen jó fogyáshoz. Nokedli persze nem fér bele (max. olajos magból, ha valakinek annyira fontos), én zöldséggel enném. Persze akkor a szénhidrátbevitelt alacsonyan kell tartani máskor is, ami nem mindenkinek opció.
A rakott krumpli nálam kiesett, szénhidrátbomba zsírral...
A rizses hús OK. Az arányokon lehet változtatni s persze itt sem mindegy a mennyiség.
A rizs pótolhatatlan, miközben olyan kis enyhe íze van, fura. De lehet belőle keveset enni. A tegnapi lecsómhoz nyersen mérve 10 gramm rizst ettem, pont elég volt. Tudom, hogy nem mindenki ilyen, de biztos sok más embernek sem feltétlenül muszáj rengeteg rizst ennie, de kizárnia sem az életéből.
1 evőkanál zsír 4-6 embernek? Inkább a halál... Bár nem kell tragikusnak lenni, inkább maradjak 65 kilós :D
A kérdezőnek amúgy a szénhidrátot kell csökkentenie, a több krumpli pont nem segít rajta. A több zsír igen, mert az jobban laktat, térfogatnak pedig a zöldségek jók.
De ízetlenné tenni az ételeket nem érdemes, inkább egyen kevesebbet. Azt mi úgysem tudjuk, hogy neki mi az ízetlen. Nekem sovány húshoz rengeteg zsír kell, hogy meg tudjam enni, viszont miért is enném? Annyi más étel van.
Az ételek zsírigénye adott embernél is nagyon szór, a sült dolgokkal nem árt óvatosan bánni. Néhány zöldségfasírtnak 2-3 deka kell, s az mindössze az ebéd 2. fogása egy embernek nálunk. Sütőben is lehet sütni, de akkor nem lesz jó nekünk, olyan kis csúnya és száraz olyankor.
Ha valaki tésztás és krumplis ételeket akar enni, az nem jön össze a szénhidrátcsökkentéssel, csak ha keveset eszik belőlük. Csinálhatja zsírosabban, hogy ugyanannyi kalóriába kevesebb szénhidrát essen, de ettől kisebb lesz a térfogat.. Ki lehet cserélni a krumpli egy részét zöldségre néhol, de attól más étel lesz. Fából vaskarika az, hogy maradjon a krumpli, de menjen a szénhidrát...
Köszönöm a válaszokat, hasznosak voltak :)
Az a baj, hogy imádom a krumplit minden formában (kivéve nyersen) :D
Elhagyni képtelen lennék, de az még megy, hogy kevesebbet egyek belőle.
Ha felére csökkentem azt az adagot, amit meg szoktam enni alapból, az ér valamit amúgy? Mert annyival is jól lakok, csak mivel imádok enni, eddig mindig hatalmas adagokat toltam be ezekből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!