Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Mi az oka annak hogy nem...

Mi az oka annak hogy nem tudok fogyni?

Figyelt kérdés
Én egy elég régóta tartó problémával küzdök.12-13 éves korom óta van súlyproblémám és azóta "fogyózok"folyamatosan.Tehát 12 éves koromba 54 kg voltam az akkor 165 magasságomhoz az úgy jó is volt.Majd kb egy fél év alatt felhíztam kb.70 kg-ra.Nem ettem többet és nem is mozogtam kevesebbet.Majd kezdődtek a diéták meg az állandó önmarcangolás.Elkeztem keveset enni kalóriát számolni futni (amennyit csak tudtam).Naggyából fele annyit ettem mint előtte,de mivel nem fogytam ezért folyamatosan okokat keresgéltem .Minden diétát kipróbáltam koplaltam.Ha sokáig bírtam az alig evést akkor talán pár kiló lement,de amint egy kicsit ettem mindjárt vissza is csúszott rám.Igy ment ez sokáig kevés kajával tudtam tartani a 70kg .A végső magasságom 168 cm.Most is annyi vagyok.Majd 27 éves koromban hirtelen megint rám jött egy tetemessebb súlyfelesleg pontosan 20kg azóta meg ebből nem tudok fogyni.Akkor volt egy érzelmi traumám talán van köze hozzá,de nem biztos csak gondolom.Nem ettem többet még enni sem tudtam.Aztán turbóra kapcsoltam mindent nagyon szakszerűen próbáltam csinálni.Napi 1200 kcal (ez alatt hosszú távon éhezek )napi egy óra közepes intenzitású mozgás (amit 90kg mal bírtam)amivel kb.300 kcal égettem el alkalmanként.A tápanyag max 100g szénhidrát,max 50g zsír és 60-70 g fehérje.Az utolsó egy évben ezt csináltam DE EGY KILÓT SEM FOGYTAM.Majd mikor erre ráébredtem elkezdtem kutatni az okok után megtaláltam a hormonális elhízást.Elmentem endokrinológushoz ,de nem talált semmit.Pajzsmirigyem rendben,A cukorterhelés jó lett annyit talált hogy van a pajzsmirigyemen 2 kis göb amit max megfigyelnek.Nem tudom mi tévő legyek? Fogalmam sincs merre tovább.Egyébként 1985-ben születtem.

2020. ápr. 26. 18:10
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
33%
Egyrészt valószínűleg az, hogy az örökletesen magaddal hozott zsírszövet mennyisége az átlagosnál több. Másrészt, feltehetően jóval kisebb a napi energiaszükségleted, mint amennyit táplálék formájában beviszel és az sem okoz teltségérzetet. Talán ez utóbbin kellene változtatni.
2020. ápr. 26. 18:32
 2/24 A kérdező kommentje:
Kissebb a tápanyag szükségletem?168-as magasságomhoz úgy hogy egész nap állnom kell meg rohangálnom?Mégis hogy lehet ezen csökkenteni ,ha így is az éhség szélén vagyok mindig.Örökletes zsírszövet több mint az átlag? Akkor 12 éves korom alatt miért nem volt súlyfeleslegem?
2020. ápr. 26. 18:42
 3/24 anonim ***** válasza:
47%
Nézesd meg magad orvossal. Hormonjaid hogy vannak?
2020. ápr. 26. 19:25
 4/24 A kérdező kommentje:
Milyen orvossal nézessem meg magam.
2020. ápr. 26. 19:28
 5/24 anonim ***** válasza:
51%
Endokrinológus. Háziorvos beutal ha úgy látja szükséges
2020. ápr. 26. 19:31
 6/24 A kérdező kommentje:
Leírásban benne van ,hogy voltam.De a leleteimet fel tudom tölteni.
2020. ápr. 26. 19:35
 7/24 A kérdező kommentje:
2020. ápr. 26. 20:10
 8/24 A kérdező kommentje:
2020. ápr. 26. 20:28
 9/24 anonim ***** válasza:
97%
Menj el egy másikhoz, vagy menj el nőgyógyászhoz, mert lehet PCOS
2020. ápr. 26. 20:33
 10/24 anonim ***** válasza:
70%

Azt kéne nézni hogy mit eszel, milyen tàpanyagokat, milyen arànyban és milyen minőségben, nem a kalóriàkat szàmolgatni meg koplalni, jojózni. Hosszútàvon élhetetlen és kàrosak az ilyen fogyókúràk. Tapasztalatból tudom.

Én gyerekként hirtelen kezdtem hízni, még aktív sport mellett is, pedig nem ettem sokat csak azt amit adtak a szüleim ( rossz minőségű étrend) . Sose voltam a normàl súlyban azóta sem, csak belekerültem a hülye koplalàs, kalóriaszàmolgatàs, fogyókúràzàs és jojóeffektus börtönébe amiből nagyon sokàig nem tudtam kitörni.

Felnőttként derült ki, hogy pajzsmirigy alulműködésem, PCOS, és IR, vagyis anyagcsere zavarom van, ami miatt a szénhidràtalapú étrend szàmomra egyenlő a rohamos hízàssal. Amióta meghallgattam egy profi dietetikus tanàcsait ezzel kapcsolatban ( merthogy orvos nem segített), és megértettem hogyan kell kezelni ezt az àllapotot eredményesen, szép lassan fogyok kalóriàk megvonàsa nélkül, egy zsír alapú, szénhidràtszegény diétàval. (-45 kgnàk jàrok).

Mindenképp érdemes a tàpanyagok irànyàba elmenni, ha beteg nem is vagy, mert nagyon nem mindegy, hogy az a kalória miből szàrmazik amit elfogyasztasz. Mert màs hatàssal van a szervezetre a zsír, a szénhidràt, illetve a fehérje is. Míg a zsír nem, addig a szénhidràt ( egyénfüggően) nagyon megemelheti a vércukor és ezàltal az inzulinszintet. A tartósan magas inzulinszint pedig hízàshoz vezet. Tökéletes szénhidràtforràsok pl a zöldségek😊

Úgy tudom pajzsmirigy probléma esetén is jót tesz a szénhidràtszegény étrend. Az én tsh eredményem 8,6 volt ami elég sok. Miutàn nekiàlltam a diétàmnak, elkezdtem lefogyni, pedig nem szedek semmilyen gyógyszert évek óta. ( Ez az én döntésem volt)

Sok sikert.

2020. ápr. 28. 16:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!