Gyümölcsöt tényleg majdnem olyan rossz enni, mint csokit?
A gyümölcsben sokkal de sokkal kevesebb cukor van mint az édességekben.
Pl egy szelet csokiben, egy adag kekszben 200-400 kalória van. Míg egy banánban 105 kalória van. Vagy is tegyük fel, hogy naponta többször eszel csokit, édességet, fagyit, joghurtot stb... 1000 kalóra röhögve össze jön belölel. Ha elhagyod a csokit és gyümölccsel tömöd magadat, még ha csak azt eszel is max 400-500 kalória jön belöle össze.
A gyümölcsöknek nagy a rost és víz tartalma ezért elterít és lassabban bomlik le, vagy is éhes sem leszel olyan gyorsan mint a cukros dolgoktól.
Amiért ez a szóbeszéd megy az pl ha valaki 1200 kalóriás diétán van. Abba egésznapos gyümölcs fogyasztás, vagy napi több banán nem fér bele.
Ha csak a cukortartalmat nézzük, a fruktóznak jóval alacsonyabb a glikémiás indexe mint a glukóznak, tehát csak ez alapján is ideálisabb édesség. Ezen felül a csokiban iszonyatos mennyiségű zsír van, amit a banánról nem lehet elmondani. Rostok, vitaminok tekintetében is nyilván a banán jobb választás, lévén a csokiban ilyesmi nincs..
Fogyókúrában persze a bevitt mennyiségre figyelni kell, hiszen még a legegészségesebb ételektől is el lehet hízni, ha sokat eszünk belőle..
A jó minőségű étcsoki mértékkel igenis egészséges.
Gyümölcsöt meg annyit ehetsz, amennyi belédfér.
Talán két kivétel van, de azok sem a cukor miatt vannak. Egyik az eper, amit ha túlzásba viszel valami miatt gyomorrontást okoz. Másik a banán. Utóbbinak magas a Káliumtartalma, kb 1 tucat fedezi a szervezet teljas káliumszükségletét. Tehát ha megeszel, mondjuk 40et naponta, akkor kaphatsz egy enyhe hiperkalémiát. De a többi, nálunk őshonos gyümölcsből annyit eszel amennyi jólesik.
Valaki elmagyarázná nekem a 4. Válaszra kapott nulla %-ot?
Puszta tényeket közöltem. A 40 banánt pedig csak mint elméleti lehetőséget említettem, eszembe sem jutott, hogy valaki annyi banánt megenne naponta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!