Szénhidrátból vagy zsírból lesznek a felesleges kilók?
A kérdezőnek: az első heti fogyásod nagyrésze csak vízveszteség volt, több idő kell, hogy beinduljon a ketózis, ami a testzsír felhasználásához vezet. Fontos még hogy a szénhidrátbevitel tényleg minimális legyen, ezt krumpli vagy risz mellett nem lehet elérni, szénhidrátot maximum zöldségekből vehetsz fel. Legalább 80%-a zsír legyen a bevitt tápláléknak. Így két hét után kell beindulni a ketózisnak, addig lehetnek mellékhatásai: fáradtság, vérnyomásesés felálláskor, de az átaállás után elmúlnak. A negatív energiamérleg itt is fontos!
Előre összeállítod az étrendedet?
"Fontos még hogy a szénhidrátbevitel tényleg minimális legyen, ezt krumpli vagy risz mellett nem lehet elérni, szénhidrátot maximum zöldségekből vehetsz fel"
De mivel fogyáshoz szükséges a sport is ezért napi 1 rizs bőven belefér a visszatöltéshez. A krumpli tényleg nem jó, de ezt említettem én is. A többi lehet zöldség + minőségi fehérje.
Összeszoktam, de persze ha a megfelelő határokon belül vagyok, akkor én is lazulok benne, illetve szezonon kívül vagy most, mint vizsgaidőszakban. :-)
A kérdező írta, hogy két hete csinálja, és nekem úgy tűnik még nem érte el a ketózist, ilyenkor jobb szigorúbbnak lenni és minél előbb túlesni a nehezén. Utána már lehet több szénhidrátot, talán belefér a rizs is, főleg intenzív mozgás mellett. Ezért írtam, amit írtam. :)
Régóta csinálod?
"És főleg a magas vérzsírszint lehet veszélyes huzamosabb idő után."
Én jövő hónapban tervezek vérvételt, majd beszámolok az eredményről. Az összefüggés nem olyan egyszerű, hogy a magas zsírbeviteltől lesz magas a vérzsírszint, sőt leginkább a magas (fel nem használt) szénhidrátbeviteltől. És mivel a szénhidrátból egyszerűbb zabálni, az embereknek általában ettől van. A sportolók más kérdés, mert ott jórészt el is használják.
Mondjuk, ha nem sportol, mert visszaolvasva nem találtam rá utalást, akkor valóban nem biztos, hogy kéne a ch visszatöltés. De milyen diéta az, amelyben nincs sport ? :-)
Amúgy 6-7 éve, 3-4 éve versenyszerűen, de gondolkodtam, hogy visszatérek hobbi szintre, mert kezdenek más dolgok prioritást élvezni az életemben.
"Az összefüggés nem olyan egyszerű, hogy a magas zsírbeviteltől lesz magas a vérzsírszint, sőt leginkább a magas (fel nem használt) szénhidrátbeviteltől. És mivel a szénhidrátból egyszerűbb zabálni, az embereknek általában ettől van."
De ch és ch között is van különbség. :-)
Nem mindegy, hogy az minőségi vagy 1 karton chips.
Egyetértek, nem mindegy milyen szénhidrát, azért is javasoltam a zöldségeket.
Egy jó kis írás a témáról, ráadásul egy komoly sportolótól:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!