Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Meddig illik, kell támogatni egy apának a gyerekét és mennyivel?
A rokonságban történik az alábbi eset. Én nem is foglalok állást, mert nem tudnék egyik fél javára sem dönteni a vitába.
A 19 éves lány a szülők már rég elváltak. apuka rendesen fizeti a gyerektartást és azért amiben tudja, segíti a leányzót. Pl, most nyelvtanfolyam felét fizeti, tavaly a jogsi felét állta.
Most készül egyetemre a lány. Albérlet, tankönyvek, megélhetés, lehet még tandíj is.
Az apuka jelezte, hogy többet már nem tud adni azon felül, amit eddig ad.
Szerintetek kinek van joga felháborodni.
Nem én egy vasat sem kapok, de szerencsére nem szorulok rá:)
És az apa nem látogatja a gyereket nálunk:))
Annyit tud adni amennyit tud.
A lány 19 éves, ahogy rengeteg társa az egyetemen szépen dolgozhat mellette.
Az én gyerekeimnek tele a bankszámlájuk és ha szükségük lenne rá, csak kérniük kéne még, de mindegyik pénzt keres az egyetem mellett.Maguktól, nem azért mert ezt mondtam nekik.
Nos én tudok egy kicsit segíteni..
A válópernél a gyerektartást a bíró általában így adja meg 1 gyerek esetében.
Az apa mindenkori minimálbér 20%-a vagy a fizetésének 20%-a a gyerektartás összege.Ennyit köteles az apa fizetni.Teljesen mindegy,hogy az iskola mennyibe kerül.Amit ezen kívül ad az apuka azt vegye a gyermeke jóindulatú ajándéknak,és vegye úgy,hogy rendes apja van.
Hogy meddig köteles fizetni az apuka? A törvény szerint 18 éves koráig amíg tanköteles.De ha nappali tagozaton tovább tanul egyetemen akkor addig köteles fizetni amíg az egyetemet el nem végzi.De csak az első diplomáig ami ha jól tudom 4-5 év pluszt jelent.A második vagy harmadik diplománál már nem köteles fizetni az apuka,hiszen akkor akár élte végéig fizethetne.( én pontosan utána jártam,mert érdekelt vagyok benne)
De ez nem jelenti azt,hogy az apukának kötelessége ki fizetni az egyetemi díjakat meg ami evvel jár! Ő neki továbbra is csak a gyerektartás összegét kell leróni,a többit a diáknak magának kell összeszednie..
Vagyis ha nagyon erősködnek a leányzó és az anyuka akkor is csak azt az összeget követelhetik amit a bíró megszabott.(létminimum esetén ez csak 14.000 forint)
De vannak tényezők amikor az apuka nem köteles fizetni tovább.Pl: Ha a diák el megy dolgozni,és önálló keresettel rendelkezik.Vagy ha iskolakerülő lesz a leányból,és az apa emiatt megvonja a gyerektartást.(megteheti)
Szóval a törvény ezt írja elő,de elég szomorú ha eddig jól működő apa-lánya kapcsolatot tönkre vágják a pénz miatt..
Az anyuka egyedül nem tudná fizetni ezt az egészet. Az az igazság, hogy azt sem tudom honnan fogja előteremteni a másik felét. Nekem sem tetszik az anyuka hozzáállása, de én nem akarok emiatt veszekedést. Végül is nem az én gyerekemről van szó és hogy jövök én ahhoz, hogy ítélkezzek.
De itt mondta nekem az anyuka (rokon) ezt a sztorit. a végén meg ezzel fejezte be. "Hát nincs igaza?"
Mertem volna azt mondani, hogy nincs, akkor olyan családi botrány lenne, hogy a világ olyat nem látott. Most az anyuka abban a tudatban él, hogy teljesen jogos a felháborodása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!