Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy zajlik egy válóper? Leírná ezt nekem valaki lépésről lépésre? Mit kell írni, mit kell belefoglalni, azt hova kell vinni, mennyibe kerül? Kell -e pénzt adni annak aki elválaszt minket?
Én csak a saját tapasztalatomat tudom megírni,mivel mindenkinél másképp zajlik.
Mi is ügyvéd nélkül,közös megegyezéssel váltunk el.Volt egy vidéki házunk vagyis ingó és ingatlan vagyonunk(közös) és a közös gyermekünk akkor volt 8 éves.
A válópert én indítottam el mint felperes.Írtam egy levelet amiben megírtam,hogy mindketten úgy döntöttünk,hogy közös megegyezéssel elválunk,mert nem látunk semmi esélyt arra,hogy újra egy család lehetnénk.beleírtam,hogy az ingó és ingatlan vagyonunkat közösen elosztjuk/elosztottuk.A gyermek gyámsági jogát én mint édesanyja kérem,és nem szándékozom későbbiek folyamán az édesapa,és a gyermek rendszeres találkozását megakadályozni(vagyis függetlenül,hogy a bíró mit mond az apja akkor láthatja a fiát amikor akarja) A gyerektartás összegét a bíróra bízzuk,vagyis nincsenek extra kívánságaim.Mivel mindketten közösen döntöttünk mindenben,így én is,és a volt férjem is aláírta a papírt.
(mindkettőnk aláírása,személyi igazolványszámát is rögzítve) + hozzárakva a házassági anyakönyvi kivonatot + a gyermek születési anyakönyvi kivonatát + az illeték bélyeget.ezeket elküldtem a Nagykátai bírósághoz.Mivel én anno annak idején farmoson mentem férjhez,így a válópert is a hozzá kapcsolódó Bíróságnál tudtuk megtenni...Az pedig a Nagykátai bíróság.
Utána vártunk..Májusba adtam be a papírokat,és pár hét múlva kaptunk egy levelet amiben értesítettek minket,hogy szeptemberben jelenjünk meg a bíróságon.A kiírt napon mindketten elmentünk,és a bíróval együtt hárman egy teremben voltunk kábé 20 percig.A bíró felolvasta a levelet amit közösen írtunk,és megkérdezte külön-külön ,hogy saját döntésünk,és még most is így gondoljuk-e,hogy a házasságunk menthetetlen.?A válaszunk az volt,hogy továbbra is válni szeretnénk mindketten.
Ezért a bíró kijelentette,hogy ő sem lát esélyt a békülésre,és mivel mi megegyeztünk a gyermek elhelyezésében,így ebben sem lát semmi okot,hogy ne így legyen..A törvénynek megfelelően kihirdette a gyerektartás összegét(az apa fizetésének 20%-a vagy a mindenkori minimálbér 20%-a)és a törvény szerint kihirdette a apa láthatási jogát(le van rögzítve,hogy melyik héten láthatja a gyereket,és a nyár is hogy van elosztva,de mi evvel sosem foglalkoztunk,mert bármikor vihette/láthatta)
Az egész eljárás 20 perces volt,és a bíró minden beszélgetést magnóra rögzített.
3 héttel később megkaptunk a válóperi papírokat,és elvált emberek lettünk..
Szóval nálunk így zajlott.Mi csak egyszer voltunk,többször nem,mert nem is volt rá szükség...
csak megjegyzem,hogy lassan 8 éve váltam el,és a mai napig baráti kapcsolatban vagyok a fiam apjával..Pedig azóta mindketten újra házasodtunk:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!