Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válás előtt fogant gyerek a volt férj nevét kell kapja? Nincs valami kis kapu?
Igaza van a védőnőnek, ha a fogantatás vélhető időpontjában férjnél voltál, a férjed vezetéknevét kapja a pici. Az apának apasági nyilatkozatot kell tenni, és ezután lehet kezdeményezni a névváltozást. A pontos ügymenetet nem tudom, keressetek meg egy családjogászt, talán a védőnő tud ajánlani valakit.
Egyébként nem marad nyoma annak, hogy nem az apja nevére anyakönyvezték, engem apám a nevére vett (anyi második férje, nem ő a biológiai apám, de ő nevelt fel), és kaptam új születési anyakönyvit, amin a mostani nevem van.
Találtam egy kiskaput. :)
Elvileg, ha a pároddal összeházasodtok a pici születése előtt, akkor mehet a nevére a gyermek.
"(3) Ha a nő házasságának megszűnése után újból házasságot kötött, az újabb házasságának fennállása alatt született gyermeke apjának akkor is az újabb férjet kell tekinteni, ha a korábbi házasság megszűnése és a gyermek születése közt háromszáz nap nem telt el. Ha azonban ez a vélelem megdől, a gyermek apjának a korábbi férjet kell tekinteni. "
Ez a jogszabály a gyereket védi.
Arra való, hogy a gyereknek mindenképpen legyen "apja".
Majd ha megszületik, pároddal kezdeményezhetitek a névváltoztatást.
Ez működhet.
Most, hogy olvastalak, jutott eszembe, hogy amikor bent feküdtem a terhespatológián, a szomszéd szobából hazaengedték hétvégére az egyik anyukát házasodni :D
Akkor volt talán 35-36 hetes terhes.
Elolvastam pár fórumot (főleg, hogy a volt kollégámmal az eset jópár éve történt).
Ott valaki írta, hogy szülés előtt pár nappal sikerült összeházasodniuk, így az apa lehetett az apa. :)
Na meg elv váláskor lehetett volna lépni, ha ott szóba kerül... az apa vállalja a babát, a régi férj meg kijelenti, nem az övé, és akkor a határozatba beleveszik, akkor elvileg a határozat mellé elég az apasági elismerő nyilatkozat.
A védőnő nem feltétlenül van képben a jogszabály módosításokról (bár kellene...). Mindenképpen érdemes lenne még időben megkérdezni egy családjogászt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!