Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Válás külföldi állampolgártól....

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Válás külföldi állampolgártól. Mennyi időmbe és pénzembe fog kerülni? Mik a teendők?

Figyelt kérdés

Tanácsot kérek nem mindennapi helyzetemben. 18,5 éve vagyok férjnél, amiből csak 2(+2) évet éltünk együtt. Házasságkötéskor egyetemisták voltunk a hazájában, azt igérte,miután végeztünk, Magyarországra költözik, közben megszületett első közös gyermekünk. Az egyetem után én hazaköltöztem, de ő nem jött velünk, mindig csak igérgetett. Számomra ott nem voltak meg a maradáshoz megfelelő körülmények. Ő meglátogatott bennünket hol 3, hol 6-12 havonta. Általában 2 hét és másfél hónap közötti időket töltött Magyarországon. Intéztem neki vízumot, tartózkodási engedélyt, vállalhatott volna munkát, de semmi nem keltette fel a fantáziáját. A látogatásaikor hozott, úgymond a gyerekének szánt pénzt mindig fel is emésztette az ittartózkodása költsége. Más, rendszeres segítséget nem kaptunk tőle. Aztán egy újabb látogatása eredményeképpen született még egy gyermekünk. Ismét jöttek az ígéretek. Most ott tartunk, hogy 2 éve látta utoljára kisebbik (én vittem el hozzá!), 3 éve a nagyobbik gyermekét, de rendszeresen telefonál nekem (kontrolál).Válni nem akar, sőt, egy éve, mikor szóba hoztam a dolgot, megsértődött, eltűnt, amitől nekem lett lekiismeret furdalásom. Most utoljára kijelentette, ha válok, ő már nem lesz...

Szeretném végre hivatalossá tenni a különlétünket. Hol kell kezdenem? Hova nyújtsam be a keresetet? Megpróbálnám ügyvéd nélkül intézni a dolgokat. Mennyi időmbe kerülhet az egész procedúra? A peridítási illeték megfizetésén kívül milyen mértékű költségem merülhet fel? És mit tesz a bíróság, ha a férjem nem hagy jóvá, nem jelentkezik, stb.? Mi alapján állapítják meg a tartásdíjat, ha nincs ott hivatalos bére, ill. irreálisan alacsony, fiktív bérre van bejelentve?

2010. febr. 9. 23:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Szia,én is hasonlo helyzetben voltam,vagyok.

Nekem azt tanàcsoltàk,hogy forduljak ügyvédhez,aztàn ö majd memondja pontosan mi a helyzet.

Viszont,ha ti nem is egyhàzban éltek,tehàt nincsen közösen bejelentett cimetek,automatikusan szétvàlasztanak titeket a birosàgon màr 2 év utàn,csak gondolom jelezni kell.A pénzzel szerintem meg nem sok mindent birnak csinàlni./Vagy fizet,vagy nem./De én ugy làtom ügyes nö vagy és ezutàn is meg fogod oldani

2010. febr. 9. 23:59
 2/11 anonim ***** válasza:
A ti esetetekben nem tudok tanácsot adni, csak egy felmerült bennem,mivel az ő országában mentél hozzá, ott volt a törvényes esküvőtök, ilyenkor milyen jogi dolgok merülhetnek fel. Sok szerencsét!!!!
2010. febr. 10. 00:58
 3/11 anonim ***** válasza:

Amelyik országban esküdtetek, ott kell kezdeményezni a válást is. Ha itthon volt az esküvőtök, szerencsésebb vagy, magyar ügyvéd, magyar jog, itt lesz a tárgyalás, stb. Ha az ő hazájában, akkor mindenképpen fogadj fel egy nagyon prfi nemzetközi jogban jártas ügyvédet, és számíts rengeteg költségre: ügyvédi díjak, perköltség, utiiköltségek, stb.

Nem írtad, de nagyon drukkolok, nehogy valami "egzotikus" ország fia legyen a férjed...

2010. febr. 10. 06:42
 4/11 A kérdező kommentje:
Mivel Magyarországon is honosítva lett házasságunk, tudomásom szerint itthon is elválhatok tőle jogszerüen. Így van ez?
2010. febr. 10. 06:43
 5/11 anonim ***** válasza:

Mindenképpen fordulj ügyvédhez, mert egyedül nem sok mindent tudsz kezdeni.

Elválni tudsz a beleegyezése nélkül is, mivel már hosszú ideje külön éltek és ezt bizonyitani is lehet.

A gyerekeket nem veheti el töled, mert - bizonyithatóan te nevelted öket eddig is, meg már abban a korban vannak, amikor saját maguk dönthetnek.

Az, hogy a férjed eltünéssel zsarol, az elég primitiv dolog, emiatt ne hagyd magad eltériteni a szándékodtól.

2010. febr. 10. 07:34
 6/11 anonim ***** válasza:

Ha nem akarsz ügyvédhez menni (bár ha gyerek van, és a férjed problémás eset, akkor érdemes szerintem), akkor:

A lakhelyed szerinti bírósághoz kell beküldened a keresetedet, akik megindítják a válást.

A kereset gyakorlatilag egy levél, melyben leírod, hogy

- házasságotok végérvényesen és helyrehozhatatlanul megromlott

- xy helyen xy időpontban kötöttétek a házasságot, x időben honosítottátok, ettől-eddig éltetek együtt, a férj mennyit van itt - leírod a körülményeket

- a házasságból 2 gyermek született, elhelyezésüket kéred nálad, mivel eddig is te nevelted őket

- közös ingó illetve ingatlanotok nincs, a vagyonmegosztás így tárgytalannak tekinthető

- megírod a férjed "feltételezhető" lakhelyét, hogy fel tudják venni vele a kapcsolatot

Fénymásolatban csatolod a házassági anyakönyvi kivonatott és a gyerekek születési ak. kivonatát.

A bíróság tájékoztatni fog, hogy mit kell tenned, ha hiányzik valami adat, irat, akkor bekérik és megindítják az eljárást. Mindenképp elválasztanak, akkor is, ha ő nem akar válni.

2010. febr. 10. 08:33
 7/11 anonim ***** válasza:

itt egy minta keresetlevélre:

[link]

2010. febr. 10. 08:55
 8/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm mindenkinek. Ha valakinek van még tanácsa, tapasztalata, szívesen fogadom. A perköltség Ft-ban mennyi lehet majd. Szerencsére még sosem volt ilyennel dolgom, egyáltalán 10e. v 100e. kategóriára tehető majd a vége?
2010. febr. 10. 19:47
 9/11 anonim ***** válasza:

kifizetni a 15ezer illetéket kell a válás megindításáért,

alapvetően a gyermekelhelyezési procedúráért nem kell fizetni, itt a szakértő is ingyenes

ha a vagyonmegosztásban vita van, az már drága mulatság lehet, ott többszázezres nagyságrendre lehet számítani (szakértők bevonása, vagyonmegosztási illeték, ami azt hiszem a vitás vagyok 6%-a stb), ezért érdemes válás előtt megegyezni a férjeddel, elosztani magatok között a vagyont (ha van közös vagyonotok) és beleírni a keresetbe, hogy már megegyeztetek, mert így megkímélitek magatokat a költségektől

ha ügyvédet fogadsz, az szintén minimum 50ezer körül van (ha simán megy minden), de többszázezerre is rúghat, ha több tárgyalás vagy bonyodalmak vannak

2010. febr. 11. 08:27
 10/11 anonim ***** válasza:
12ezer illeték, bocsánat, elírtam
2010. febr. 11. 08:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!