Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Három gyermek után, mennyi gyerektartást kell fizetnem? A jövedelmem eléggé nagy skálán ingadozik.
Akkor a kérdés jogilag: Tavaly márciusban, vagy áprilisban változtatták a gyt-i törvényt. (Végre!) Most a gyerek tényleges tartásáról köteles gondoskodni mindkét szülője egyforma mértékben. Onnan tudom, hogy most válok. Megkérdezte az ügyvéd, hogy milyen tényleges költségeik vannak a gyerekeknek, amibe minden beleszámít. Rájuk eső rezsi költség, ha albérletben laknak, akkor a bérleti díj, háztartási költségek, mint pl: étkeztetés, mosási költségek, tisztító, és tisztálkodási szerek, iskola/óvodai, utazási költségek, különórák, foglalkozások, táborok, ruházkodás, stb. Vagyis, most nem a gyerek úgymond szűk tartását veszik alapul, hogy meglegyen minden napra a 3 szelet párizsi. Ha a költségek összeadásra kerültek, akkor feleződik. Továbbá figyelembe veszik, hogy a gyerekekkel együtt élő fél természetben sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a nevelésükhöz, hogy ő kénytelen úgy munkát vállalni, esetleg kevesebb pénzért, hogy a gyerekekkel az összeegyeztethető legyen. Ahol így van, ott a külön élő fél járuljon hozzá anyagiakban nagyobb mértékben. Egy gyerek valós eltartási költsége kb 80 000ft/hó így, ha mindent figyelembe veszünk. Ezt többféle variációban meg lehet oldani. Lehet kérni közös felügyeletet, mondjuk 1 hetet anyánál, 1 hetet apánál laknak, olyankor minden költséget az a szülő áll, akivel a gyerek van. Nem fizet senki senkinek, hanem a felmerülő költségeket, kiadásokat állják felesben (ruházkodás, iskola, utazás, stb). Lehet elhelyezni egyik szülőnél, akkor ugye megegyezni abban, hogy közösen, hol biztosítanak otthont a gyerekeknek, vagy csak az egyik fél, akkor a másik anyagiakban támogatja ezt. Pl, albérlet esetén. A tartás összegét felezzük, de ha a velük élő fél gondoskodik csak róluk, a külön élő csak a láthatási jogával él, ami általában 2 hetente 1-2 nap, akkor ő vállalja anyagiakban a tartásuk nagyobb részét. Így pl 50 000/ gyerek a 80-ból.
Persze figyelembe veszik a kereseteket, ami ha alacsony, az szívás a gyerekeknek főleg, de mindenkinek. Az 50%-nál többet nem lehet vonni. Sajnos! Bár azt magába foglalja a törvény, hogy a szülő, a saját megélhetése rovására is köteles gondoskodni a gyerekeiről. Bocs de én úgy látom, te gyerekeket csak csinálni tudtál, de most büdös gondoskodni róluk! Az ilyen szülő sz@rja össze magát!
Az lehet. De te mit szeretnél olvasni?
Hogy elváltál asszonytól, gyerekektől, ezután már felelősséggel nem tartozol értük?
Így már neked mindegy, hogy miből élnek a gyerekeid?
Basszus, 3 gyerekről van szó! Mennyi idősek?
Miért nem neveled te őket? Kérd, hogy nálad legyenek elhelyezve, akkor nem kell fizetned semennyit.
Igen, ezt észrevettem.
Hogy mit szeretnék hallani? A feltett kérdésre a választ. Nem pedig a 4 mondatom alapján, általad felállított személyiség profilomat. Én a gyermekeimet magam szeretném nevelni, mert szent meggyőződésem, hogy ez szolgálja az érdekeiket legjobban. Viszont a volt párom, van annyira intelligens és dörzsölt, hogy ezt nagyon nehéz lesz bizonyítanom.Ehhez kell egy év. Jelenleg, peren kívül a fizetésem 40%-át adom neki oda, de jószerivel mindet én veszek meg a gyermekeimnek. (ruha, játék, iskola dolgok, stb.) Az exem nem tudom mire költi a pénzt, amikor a gyerekek ingyen ebédelnek, és minden 3 gyermek utáni kedvezményt igénybe vesz.
A feltett kérdésed alapján én most sem tudnék mást válaszolni. Körülményeket nem írtál, nehéz lett volna kitalálni. Nagyon sok elvált szülő úgy gondolja, hogy a válás után fizet egy minimum összeget, és azzal letudja a gyerekeket. Ilyen szempontból mindegy férfi vagy nő, nem látok különbséget csak annyit, hogy több a különélő apa.
Mit tud egyébként igénybe venni az exed a gyerekek után, ha nem dolgozik? Az adókedvezményt te tudod, gondolom nem is hagyod ki, ez 100 000ft 3 gyerekre. Amit ő tud, az a féláras étkezés, és az ingyenes tankönyv. De nem is hiszem, hogy ez a lényeg, sokkal inkább az, hogy a gyerekek legyenek normálisan ellátva, éljenek normális életet, ne nélkülözzenek. Mennyi idősek egyébként, azt nem írtad. Mert megkérdezik bizonyos kor felett a bíróságon, hogy kivel szeretnének élni. Ha ragaszkodsz hozzá, akkor ha van kisebb, őt is vizsgáltathatják pszichológussal, hogy valóban olyan rossz e neki az anyjánál. Ha a gyerekeknek az, akkor azt nem lehet titkolni, mert a viselkedésükből kiderül, mindegy az ex, hogy játssza az eszét a bíróság előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!