Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ilyen esetben hogy történik a vagyonmegosztás?
6 éve vagyunk házasok, 7 éve vettünk fel közösen hitelt a férjemmel. A hitel az én nevemen van, ő adóstárs. Tulajdoni hányad 50-50%.
Eddig kb 6 M-t fizettünk ki a lakásból, a devizahitelnek köszönhetően még kb 10M hátra van (7M-t vettünk fel..)
Ha a válásnál a férjemnél marad a lakás, követelhetem rajta a kifizetett kb 6M Ft felét? Vagy ha nálam marad, ő követelheti?
Hogy működik ez?
Köszönöm
Válásnál nem az számít, hogy mennyi hitelt vettetek fel, mennyit fizettetek eddig, hanem a jelenlegi állapot.
Jelenleg nektek van kb 10M Ft adósságotok és van egy 8,5M Ft értékű lakás, tehát az egyenleg -1,5M Ft.
Ebből azért nagyon nehéz kiszállni, mert egyáltalán nem biztos, hogy a bank hozzájárul ahhoz, hogy a hitelszerződésből a férjedet kivegyétek, max csak akkor, ha hozol egy másik adóstársat.
A másik probléma, hogy jelenleg több az adósságotok, mint az érték, tehát elméletileg a férjednek kellene még fizetni neked azért, hogy ő elsétálhasson adósság (és persze lakás) nélkül, de nem hinném, hogy az eddig befizetett pénzre szívesen keresztet vetne, pedig ha belegondolna, az eddig "lyukas zsákba" ment, mostanra veszteséget termeltetek).
Megoldás lehetne, ha egy új adóstárssal a férjedet kivonathatnád a hitelből, de elengednéd neki a többlet tartozást.
Ha ez nem tetszik neki, akkor meg lehet próbálni eladni a lakást és megegyezni a bankkal, hogy engedje el az adósságot. Így egyikőtöknek sem lenne lakása, de adóssága se.
Ilyen helyzetben nem fog segíteni a jog, csak ha közösen kerestek megoldást.
Köszönöm a válaszokat.
Nincs egy fél lakásom, hisz a hitel több rajta mint az értéke, tehát a banké. Tehát a férjemnek és nekem is van 5-5 M ft hitelünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!