Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Iskolaválasztásnál kell mindkét szülő aláírsa?
A volt feleségem 6 osztályos gimnáziumba szeretné íratni a lányunkat. Én viszont nem szeretném, mert korainak találom. Beszéltem a lányom osztályfőnökével, aki szintn nem ajánlja az iskolaváltást.
Nekem alá kell írnom a felvételi jelentkezési lapot, mint szülőnek? VAgy az anya a válási papírokkal egyedül is intázheti a jelentkezést? A szülői felügyeleti jog szerint ez közös döntésünk kellene hogy legyen.
Kedves Kérdező!
Valóban mindkét szülő aláírása kell az iskolaváltáshoz a jogszabályok szerint. Ennek alapja, hogy a gyermek életét érintő lényeges kérdésekben (neve, lakhelye, életpályája – ideértve az iskolát is) a szülőknek közös szülői felügyelet híján is közösen kell dönteniük.
Amennyiben ez nem sikerül, iskolaválasztás kérdésében bíróság dönt helyettük.
A baj az, hogy ezeknek a szép elveknek a betartatásáról senki nem gondoskodik, ugyanis egyszerűen nem veszik komolyan azok, akiknek tisztük lenne a végrehajtás. Az iskolák elfogadják az egyetlen aláírást, és nincs szankció, ha így tesznek.
Tiltakozhatsz, de hatástalanul, főképp, ha a mostani, tavaszi suliváltásról van szó, ugyanis a Csjt. végrehajtási rendelete szerint előző év október 30-ig volt arra lehetőséged, hogy a közös megegyezés hiánya miatt bírósághoz fordulj. Más nincs.
Egyrészt onnan tudom, hogy viszonylag jól ismerem a jogi szabályozást is, másrészt, 2-3 évvel ezelőtt egy barátunknál is lejátszották ezt. Részképességzavaros, dyslexiás, általánosban nyelvtanulás alól folyamatosan felmentett kislányt, akinek a nyelvtanára úgy nyilatkozott, hogy a gyerek számára fölösleges kínszenvedés a nyelvtanulás, kéttannyelvű gyakorló középiskolába íratott az egyébként pedagógus anyja. Olyanba, ahol nem egy, hanem két nyelvet kellett végül emelt óraszámban tanulnia. Senkit, a bíróságot sem érdekelték a tények, az érvek, megkérdezték a gyereket, aki még az iskola nevét sem tudta jól megjegyezni, mit szeretne, ő persze azt mondta, amit az anyja, és ennyi elég volt. Apát elutasították.
(A gyerek ma egyébként szenved az iskolájában, mindenféle kitalált indokokkal, anyai igazolásokkal hiányzik, az osztálytársai nem barátkoznak vele.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!