Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ilyen esetben, hogyan történik a vagyonmegosztás?
5 éve vagyunk házasok van 2 gyermekünk.
A házasságkötés előtt vettem egy ingatlant amit lassan felújítottunk és hitelt is vettünk rá fel.(esküvő után)A feleségem úgy döntött elköltözne mert megromlott köztünk a kapcsolat,de a ház felét követeli.Illetve,hogy adjam el és önszántamból fizessem majd neki ki a felét.De ő addig elmenne albérletbe a gyerekekkel de azt is én fizessem.Ilyen esetben mi a helyzet?
1. A ház a tied, ehhez a feleségnek semmi köze.
2. A felújítás és a letörlesztett kölcsön fele összege jár a feleségnek (Függetlenül attól, hogy a házasság alatt volt-e egyáltalán jövedelme)
3. Albérletet nem kell fizetned, ez magánügye.
4. A gyerek után jár gyerektartás, ha az anyánál vannak elhelyezve, ez a nettó jövedelmed 15 és 25%-a közötti összeg, kivéve, ha feltünöen magas a jövedelmet, mert aránytalanul nagy összeget semmiképpen sem ítélnek meg.
5. Ettöl függetlenül nem biztos, hogy a gyerekeket nála helyezik el.
6. Viszont ha elköltözik a gyerekkel, akkor elvileg attól kezdve kérhet töled gyerektartást. Ha nem akarsz ráfizetni, akkor havonta utalj át neki annyit, amennyi szerinted jogos, de mindenképpen legyen feltüntetve, hogy gyerektartásra küldted. (Ugyanis ha késöbb visszamenöleg megítélnek gyerektartást, akkor csak így tudod bizonyítani, hogy fizettél. És a fél év visszamenöleg az igény beadásától kezdve érvényes, ha a válóper 5 évig húzódik, akkor adott esetben 5 évre visszamenöleg kellene fizetned.)
Na akkor 2005-ben vettem a házat.
Önerőből bontottam,építettem.
2007-ben összeköltöztünk az anyósomékhoz,különböző anyagi megfontolásból,ez lett a bejelentett lakcímem.
Majd 2008-ban összeházasodtunk ekkor már úgy állt a ház,hogy hitelt kellett felvennünk,hogy be tudjunk költözni.
Fel is vettünk 2 millót közösen.Itt tartunk most a házat nagyjából félkészen lakjuk de minden körülmény adott a gyerekneveléshez.Az ingatlant 4 millióért vettem,a hitelfelvételkor pedig 12 millióra becsülték.
2008-as házasságkötésünk óta a nyílászárókat építettem be az kb 1 milió volt,meg a hitelt vettük fel az 2 millió.
A feleségem pedig ki akar rakni belőle,el akarja árvereztetni.De ugy tudom mivel az én tulajdonom az ingatlan ez nem lehetséges.Esetleg a rá eső anyagi részt tudja magára iratni a bírósági döntés után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!