Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mennyi 2013-ban a minimum összeg amit a bíróság megítél gyerektartásként?
"Hiába munkanelkuli valaki, a gyerekről akkor is gondoskodnia kell."
Hát rettentő mód el vagy tévedve, meg a magyar jog is!!!!
Te mit tennél ha egyik napról a másikra az ország másik végébe kéne költöznöd ismerősökhöz, vagy egy olyan munkás szállásra ahol egy szobában vagytok 15-en, mert ott hagytál mindent az ex-nek meg a gyereknek/gyerekeknek, hogy megkíméld a gyereket?
És ha munkanélküli is lettél egy pillanat alatt omlott össze az életed!
Manapság az országban még 20-on évesen sem lehet szülő segítséggel SEM saját lábra állni!
Nem hogy 40-60 évesen!
Kell a gyereknek a luxus???
Mindenki szívott, ez van!
Most nem fog minden nap rántott pulykát enni, nem kap minden nap Disney mintás játékokat, nem fog pucéran a 30 fokos lakásban rohangászni, nem viszik naponta játszóházba, állatkertbe, vidámparkba, stb!
Ha az apuka hajléktalan lesz, és pl. a Blaha aluljárójában koldul, akkor a gyereke nem fogja le sem köpni, nem hogy megköszönni, hogy anno ott maradt neki is lakás, meg minden!
(ilyenről konkrétan tudok, azért is írtam helyszín)
Nem tudom miért kell nekem ugrani, a törvényt idéztem, aszerint pedig valoban koteles a gyerekről gondoskodni a saját tartásának rovására is. Ez pedig magyaran szólva azt jelenti, hogy mindegy, hogy o meg tud e élni.
Ennek semmi koze az exhez vagy a kerdezohoz, ez a torvény. Akkor is, ha mindent ott hagyott, akkor is, ha semmit. A torvény a gyereket védi.
Utolsó valaszadónak pedig külön megjegyzéseim: nem vagyok el tevedve, ez a torvény. Mellesleg en egyedül neveltem a gyerekem, nálunk nem volt tartasdij es meg munkanelkuli is voltam. Képzeld, kénytelen voltam megoldani, hogy legyen a gyereknek mit ennie: 1 kiló kenyér akár két hetig is kitartott nekem, hogy neki valamelyest normalis ételt tudjak adni.
Nem luxusrol volt szó. Nehezen tudom elképzelni, hogy ma, Magyarorszagon a gyerektartasbol bárki is luxust tudna biztosítani a gyerekének,,...
Azt kell megérteni, hogy a gyerek magatehetetlen, nem tud gondoskodni magáról, igy a szülőknek kell. Akkor is, ha nem megy.
Vagy ne adjunk enni a gyereknek, mert akkor apa/anya lesz éhes? Inkabb legyen éhes a gyerek, ugye?
"Mellesleg en egyedül neveltem a gyerekem, nálunk nem volt tartasdij es meg munkanelkuli is voltam."
Miért nem volt tartásdíj?
Manapság ottmarad lakás, plusz 30-70 ezer gyerekenként, és még az apuka vegyen ruhát, cipőt, meg tankönyveket, ő fizesse a nyári tábort a külön órákat (ami eddig sosem volt), és még ő van feljelentve.
Az ok, és megértem, hogy a gyerekről gondoskodni kell!!!
DE!!!
Ha egy házaspár együtt él egy öröklakásban/házban, akkor ketten persze hogy meg tudják adni amit kell, vagy nem.
(én is rettentő csóró körülmények között nőttem fel, pedig 2 szülőm volt, de nagyon kevés volt a fizetésük, ezzel szemben volt több olyan osztálytársam akiknek a szülei elváltak és tejben-vajban fürödtek)
De ha nem akkor egyik szülőt sem jelentik fel, mert munkanélküli.
Esetleg összehúzzák a nadrág szíjat!
De egy albérletnél nem lehet sírni-ríni!
Nincs segély, nincs gyerekes kedvezmény, ha nem fizet az illető akkor mehet az utcára.
És más "csak" rezsit fizetni, segélyek mellet, és más ha valaki kap 60-70 ezret, abból az albérlet MINIMUM 50 ezer, és ha odaad 10-20-at akkor miből él???????????
Jó, lehet a híd alá küldeni a másikat, de akkor nem hogy valamennyit, hanem SEMMIT és SOHA nem tudnak kérni, behajtani!
"Minimálbér esetén, ha jól emlékszem egy ismerősömnek kb. 20-30% közötti összeget tiltottak le..."
Ez valami rossz vicc? És akkor miből élt?
Hát ezaz...nagy nehezen segítségekkel elélt.
De azt is nézni kell, h az miből él akinél épp a gyerek tartózkodik. Elvégre a gyerek tök mindegy, h mi történik közben, közös felelősség.
Kérdezőnek: szerintem pontos összeget nem igen lehet megállapítani ma már, én ugyan nem ismerem a törvényeket e-téren, és saját tapasztalatom sincs benne, de a minimálbérek is eltérőek annak ismeretében, h ma már ugye függ attól is, h a munkás ember épp hány órába van lejelentve, vagy ahogy írták is feljebb, lejelentik-e egyáltalán. Persze olyan eset is van, aki direkt feketén dolgozik, dehát az ő bűne, ha a gyermekét nem óhajtja támogatni, majd megfizet érte másképp!
Egyébként majd ismerősömet igyekszem megkérdezni, h ő most mennyit fizet konkrétan, azaz összeg szerűen...és megírom a válaszát.
"Azert nem volt, mert apuka fogta magat es hirtelen munkanelkuli lett -hivatalosan"
A párom TÉNYLEG munkanélküli volt, mégis folyamatosan a rendőrségre járt a feljelentgetések ügyében.
Aztán ugye ott az állam által megelőlegezett összeg, amit rajta hajtanak be kamatostul.
Kedves Kérdező!
Valamiért itt most vagy sok az anyuka, vagy nem tudom.
Ha te fizetsz X összeget (tegyük fel azt a 14 ezret), az ok, de NEM csak abból él a gyerek.
Tehát ugyanannyit az anyukának is rá kell fordítani a gyerekre!
Ez már ugye 28 ezer.
Ha van családi pótlék, nevelési segély, bármilyen szociális támogatás (ingyen tankönyv, ingyen étkezés az iskolában), azt is a gyerekre kell költeni és nem az anyuka vásároljon magának ruhákat, szépészeti cuccokat!
Ok, kell a gyereknek ruha, cipő, iskola szerek, osztálykirándulásra pénz, (persze nem napi szinten) amiket feltételezem sok helyen (mint ahogy nálunk is) apuka is fizet.
Ha ezeket leosztjuk havi szintre, akkor mondjuk a gyerekre költöttünk 40-50 ezret közösen az anyukával.
És ez kevés?
Persze ha van egy szülinap egy iskola kezdés vagy hasonlók, akkor ok, hogy több a kiadás, de amúgy meg?
Most nehogy már tételesen felsoroljuk, hogy a gyerek ennyi ideig égette a villanyt a szobában, vagy 1 perccel tovább zuhanyzott, vagy hasonlók!
Valaki írta, hogy a gyerekkel foglalkozni kell, meg minden más. Ez igaz! De ezt nem pénzben kell megfogalmazni!
Illetve amikor apuka otthagyott mindent, akkor a normális élethez való feltételeket biztosította a gyereknek.
Utolso!
Nehogymar serto legyen, hogy anyuka vagy apuka mereszeli kovetelni a tartasdijat, ami jar neki es mivel a kedves masik szulo nem fizet, mert nem tud, vagy nem akar, keresi a modot, hogy megis hogyan lehetne hozzajutni a jogos kovetelesehez. Meg jo, hogy az allam megelolegezi es meg jo, hogy a kotelezettnek kell visszafizetnie.
A masik meg: ez egy magyar agyzsulemeny, hogy a gondozo szulonek is annyit hozza kell tennie, mint amennyi a tartasdij. Ilyen nincs. A gondozo szulo a gyereket eltartja. A torveny ugy fogalmaz, hogy a " gondozo szulo termeszetben, a kulonelo keszpenzben jarul hozza". Tudod van fues, viz, villany, amit ki kell fizetni. Nyilvan neked, mint uj partnernek ez rosszul esik, de majd ha neked kell megszakadnod, hogy nevelni tudd egyedul a gyereket, mert apuka -tisztelet a kivetelnek- baxik ra, akkor mindjart nem igy fogsz gondolkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!