Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válás után, élettársi kapcsolatból született baba a volt férj nevére kerül?
A szülést megelőzően mikor váltál el?
A törvény szerint, ha a válás és a szülés között nem telik el 300 nap, akkor anyakönyvezik a gyereket a volt férjre. Ilyen esetben nem is lehet apai elismerő nyilatkozatot tenni. Ha több, mint 300 nap van a fogantatás és a szülés között, akkor elismerheti az új párod.
Szia. Én is ebben benne voltam. A válás és a gyerek születése között 10 hónapnak kell eltelnie, ellenkező esetben a volt férj nevére kerül a baba. akkor is, hogyha a párod elismeri az apaságot. Utána bírósági macerával veheti majd a nevére. Mi ezt elkerülendő, még a gyerek megszületése előtt összeházasodtunk.
Ezt másképp nem tudod elkerülni, vagy megesküdtök gyorsan a válás és a gyerek születés között, vagy marad a problémás ügyintézés. Én előbbit ajánlom, hogyha tényleg jól megvagytok.
Hát semmiképp sem szeretnénk hogy a baba a volt férj nevére kerülne + kellemetlen még utána intézkedni is, a párom már most ki van ettől akadva, persze én is..... A gyors házasság tudom megmentene minket ettől, de nem ilyen körülmények között akartuk összekötni az életünket, vagyis hogy rohanjunk a házasságkötőbe nagy pocival. :) Azért lehetett volna már valami törvényi változás ezzel kapcsolatban, sokan vannak ilyen helyzetben sajnos.
A bíróságra el kell menni mindenképp, tegnap este tudtam meg egy ügyvédtől. Persze akkor ha így döntünk....
azért csak megismétlem, hogy - miután a törvény azóta nem változott - nem KELL bíróságra menni, hiába pontozta le valaki hozzáértő:
1952. évi IV. törvény ( családjogi törvény )
37. § (5) Elismerést és hozzájárulást anyakönyvvezetőnél, bíróságnál, gyámhatóságnál, konzuli tisztviselőnél, integrált ügyfélszolgálaton kell jegyzőkönyvbe venni vagy közjegyzőnél közjegyzői okiratba foglalni. A hozzájárulást a konzuli tanúsítvány kiállítására felhatalmazott tiszteletbeli konzulnál is meg lehet tenni.
tehát megismétlem, nekünk elég volt a gyámhatóságnál megjelenni és nyilatkozatot tenni
Igen, elég nyilatkozatot tenni, ahhoz hogy az apa elismerje az apaságát. Ahhoz tényleg elég!
De viszont, ha már rákerül a volt férj nevére, akkor nem elég egy nyilatkozat a gyámügyön4
Kérdező, annak idején mi sem ilyen gyors esküvőről álmodtunk, két tanúval, de mi is az utolsó pillanatban értesültünk erről, hogy ezzel elkerülhető, hogy a volt férj nevére kerüljön a gyerek, úgyhogy belevágtunk. Más lehetőséged sajnos nincs arra, hogy a gyerek azonnal a párod nevét viselje!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!