Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Élettársak. Hitel. Válás. Ház?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Élettársak. Hitel. Válás. Ház?

Figyelt kérdés

Szóval a kérdés:

Élettársak vagyunk/voltunk. Másfél éve vettünk egy házat önerő nélkül, hitelre(CHF). Nincs jelzálog, csak azon a házon, más ingatlant nem vontunk bele. Sajnos az élet úgy hozta, hogy különválnak útjaink.

Én megyek, a házra, sem semmire nem tartok igényt, csak a személyes cuccaimra, ruhák, ilyenek. Legyen az övé, nem akarom elvenni.

Azért viszont aggódom, hogy elég-e jogilag stb., ha én lemondok a 50%-omról, és lefektetjük, hogy sem neki, sem nekem nincs több követelésünk egymás felé. Szerintem tudná fizetni egyedül is.

Nem akarom sz@rban hagyni, de nem is akarom fizetni, ha már nem vagyok ott.

Ilyenkor mi a teendő? Hogy szokott lenni? Tapasztalat?

(Oké, tudom, nem kellett volna megvenni, előre kellett volna gondolkodni stb., de az ember nem így tervez. Ha már így alakult, szeretném a lehető legokosabban, és normálisabban elintézni, huzavona nélkül.)

Lehet?

Köszi.

(30/n)

2009. szept. 29. 11:21
 1/6 anonim ***** válasza:
Ha talál a volt párod egy olyan adóstársat, aki beszáll helyetted. Mert a bank nem hiszem, hogy a jelen helyzetben csak úgy engedne téged kiszállni a hitelügyletből. Szükség lesz még szerződésmódosításra, stb.-re. Ami nem kevés pénzbe fog kerülni (néhány százezret rá kell szánnotok). A bank fogja tudni megmondani, hogy engedi e. Menjetek be és beszéljetek a bankkal.
2009. szept. 29. 12:02
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha csak simán lemondasz a tulajdonodról, akkor még nem szabadultál ki a hitelből. Lehet, hogy a párodnak nem lesz követelése feléd, de a banknak igen.
2009. szept. 29. 12:04
 3/6 anonim ***** válasza:

Ez a megoldás akkor mehet, ha ő is így gondolja. Lehet, hogy neki is túl nagy teher lenne egyedül és nem akarná. Beszéltetek már róla?

A mai helyzetben egyedül maradni egy deviza hitellel nem a legjobb megoldás. Eladni sem, mert nagyon alacsonyak most az ingatlan árak. Egyébként pedig az, aki ezt egyedül bevállalja, minden hátrányát is vállalja, azzal nem sokat nyer, hogy már pár hónapot fizettetek együtt, mivel valószínűleg még a hitel összegének megfelelő pénzt sem kapnátok a házért (mivel önerő nélkül vettétek ez 100%). Szóval, ha a házat nem adjátok el, az jár rosszabbul, aki egyedül vállalja fel a hitelt. Az sem elhanyagolható, hogy ilyenkor rengeteg költsége van a rendezésnek, könnyen lehet, hogy egyedül meg sem kapja a banktól ugyan azokat a kondíciókat, a szerződés módosítás is pénzbe kerül, a tulajdon átírása, stbstb. Szóval mindenképp zűrös.

2009. szept. 29. 12:05
 4/6 anonim ***** válasza:

Kettőtök nevén van a ház, mint tulajdon 50-50%? Vagy egyikőtökén? Ha eleve az Ő nevén van, akkor Te csak a közös szerzeményekből (5 év együttélés után) miatt Neked járó részről kell írjál egy lemondó nyilatkozatot. (Ügyvéddel.) Ha közös, akkor bonyolultabb, mert az eddig kifizetett része felerészben a Te tulajdonod, amit valamilyen jogcímen át kell adnod. (Lehetőleg úgy, hogy ne kelljen neki se ráfizetni egy csomó illetéket.)

Amúgy a dolog jogos, minek fizetnéd, ha nem lesz a Tied és nem is használod? De ügyvéd valszeg. kelleni fog, mert csak az összes körülmény ismeretében lehet megmondani a pontos teendőket.

Ui.: Sajnálom, hogy nem alakult jobban, de így is irigylésre méltó, ha szépen, vita és veszekedés nélkül, közösen tudjátok elintézni.

2009. szept. 29. 12:09
 5/6 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

a tulajdonjogról lemondani nem lehet, azt csak átruházni lehet valamilyen jogcímen és ahhoz amúgyis szükséges ügyvéd, egyébként a földhivatal nem jegyzi be az új tulajdonos jogait.

A másik fontos kérdés, hogy engedi-e a bank, hogy kiszállj a kötelezettségből (esetleg a párod bevonhat más fedezetet, vagy más adóstársat, ha ahhoz a bank hozzájárul).

A legegyszerűbb módja a közös tulajdon megszüntetésének, hogy ha átruházod a tulajdonjogod őrá, a hitelátvállalás fejében, és ehhez a bank is hozzájárul.

Ügyvéd voltam.

2009. okt. 2. 08:52
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítséget!

Nagyon kedvesek vagytok, hogy válaszoltatok nekem. Fontos, hogy tudjam, és ezután könnyebb cselekedni.

Amúgy mennyi az esély, hogy a bank belemegy ebbe?

(MKB)

2009. okt. 5. 10:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!