Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
3 éve házasodtunk meg. A lakást azt örököltem amiben lakunk. Egyedül vettem fel hitelt (4millió Ft CHF-ban) 2008-ban 12 évre, a lakásfelújításra és berendezésre. Sajnos nagyon megromlott a kapcsolatunk, elakarunk válni. Milyen követelései lehetnek?
Hogyan lehet a legegyszerűbben elválni?
A házasság előtt 1 évig laktunk édesanyámnál,ahol nem fizetett semmit,nem szált be a rezsibe sem.3 évig én fizettem a hitelt,meg a netet,telefont.A többit a feleségem.(villany,víz,közösköltség)Hogy tudnánk megoldani ezt a legköltséghatékonyabban?
Nincsen sajnos.Viszont a hitelt a házasság előtt vettem fel.Az ingóságokat is a házasság előtt vásároltuk.
Ennyi erővel akkor kérhetem,hogy a fennmaradó 8 év hitelének a felét fizesse ki..
Nem logikus, és nem is így van. Sajnos te is házasodtál anélkül, hogy pontosan tudnád, mit jelent a házasság. Ezt nem rossz szándékkal mondom, de így lehet ráfizetni a dolgokra. A számok amiket írok, csak példaként szolgálnak.
Felvettél 4 milliót 2008-ban. Mondjuk 2009. 05. 14-én megnősültél. A lakás a te különvagyonod, akkor is az lenne ha a házasság alatt öröklöd. Törlesztesz havi 30.000,-Ft-ot 2008. március óta. Az esküvő napjáig visszafizetett hitel és kamat nem közös. Viszont a házasságkötés napjától a te és feleséged mindennemű jövedelme közös tulajdon. Vagyis amit ettől a naptól törlesztettél, azt a közösből fizetted. Ha a törlesztés helyett elcsokiztátok -nyaraltátok vagyis feléltétek volna ezt az összeget, akkor senkinek nincs követelése a másik felé. DE: ezt az összeget a te tulajdonodban maradó ingatlanra költöttétek. Mivel így érték keletkezett, a házastársadnak jár az erre költött összeg fele. Akkor nem járna egy fillér sem, ha mondjuk 2021-ben házasodnál. Akkor már egy tehermentes lakásod van, melynek 1:1 arányban vagy a tulajdonosa. A tulajdonos most is te vagy, de a házasság alatt ráfordított összeg fele jár a feleségednek. A műszaki cikkekről: ha a házasságkötés előtt vettétek, úgy annak a tulajdona aki vásárolta. Amit esküvő után, azt felezni kell. Nem a tárgyat persze, hanem a jelenlegi értékét. Ha ennyire nem vagy tisztában az ide vonatkozó jogszabályokkal, szerintem jól tennéd ha elmennél egy ügyvédhez, inkább fizess neki most mondjuk 10.000-t (vagy nem tudom mennyit), mint belefuss egy perbe ahol sokkal többet veszíthetsz. Egymás között is könnyebben meg tudtok egyezni, ha nagyjából tudtok mihez viszonyítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!