Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Valas utan kulfoldre (Angliaba...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Vincennes kérdése:

Valas utan kulfoldre (Angliaba) mentem a 14 eves gyerekemmel. Az exemmel a lathatason megy a vita. Ilyenkor mi a gyakorlat? Hanyszor kell a gyerekenek hazajonnie lathatasra, kinek kell allni a hazautazas koltseget?

Figyelt kérdés
Egy hasonlo esetet tudok, ott ket gyerek van, evente egyszer jonnek haza az apjukhoz 2 hetre, es az apuka koteles allni az utazas koltseget. Van-e valakinek fogalma rola, hogy mi ilyenkor a gyakorlat, ha a szulok nem tudnak megegyezni?

2012. máj. 13. 00:45
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
84%

Ahol normálisak a szülők, szerintem ezt megoldják maguk között.

Az én szüleim is elváltak, sosem tartották be a hivatalosan előírt láthatást. Apukám jöhetett-vihetett minket amikor akart, mehettünk amikor akartunk, csak meg kellett beszélni előre, hogy nehogy valakinek valami programja legyen akkor.

Feltehetően jobb élet, jobb munka reményében mentetek külföldre. Egy értelmes apuka szerintem megérti, hiszen ő is jót akar a gyermekének, és rugalmas lesz a láthatást illetően. Próbálj vele beszélni.

2012. máj. 13. 08:29
 12/31 anonim ***** válasza:
78%

és ne felejtsd el, hogy a láthatás nem csak jog, hanem kötelesség is

persze ennyi idős gyerek maga dönt a magyar jog szerint, angliában még 2 évig nem, de az angol hatóságok, pl gyámügy nagyon szigorúak-e téren.(ellenőrzés, gyermek megkérdezése a szülő jelenléte nélkül stb).

2012. máj. 13. 10:04
 13/31 anonim ***** válasza:
76%

Én szintén a 14 éves fiammal mentem ki Angliába.

De mi az apával barátságban maradtunk a válás után is,és tudott róla,hogy Angliában fogunk élni.

Én nem hallottam olyan törvényről,hogy az apukának biztosítani kell az utazás költségét.Mi úgy oldottuk meg,hogy amikor a fiamnak a suliban szünete van(téli,nyári,tavaszi stb) akkor ha hazaútra a repülőjegyet az apja veszi,Vissza útra mi vesszük meg a jegyet.Így korrekt szerintem.Évente többször is hazajárt.Ma már 20 éves a fiam,és évente csak egyszer megy haza nyáron (akkor 2-3 hónapra is).De továbbra is a fele útiköltséget én állom,a másik felét az apja állja.

Sokan írják,hogy az apa beleegyezése kell,hogy külföldön éljen a gyerek.

Nos,mi annak idején utána jártunk.Igen,kell a beleegyező nyilatkozat az apuka részéről,HA nem úniós országba viszed a gyermeket(USA,Ázsia,Ausztrália,Új-Zéland stb)

Az uniós országokban szabad utazás van,hiszen határok elvileg nincsenek.

Teljesen mindegy,hogy ha az apuka Budapesten él,az anyuka a gyerekével mondjuk 300km-re költözik Debrecenbe,(egész pontosan 235 km-re van egymástól a két város vagy Bécsbe (mi meg 243 km-re van a fővárostól)

Nincsenek határok.Elég ha az apuka tudja a pontos címet,és az apukának van utazási lehetősége..

A röghöz kötés törvényét régen eltörölték.

Azt tudom,hogy kiskorúnak az útlevél elkészítéséhez 2 ember kell.Apa és anya beleegyezése.Nyilván ha apuka nem akarja hogy a gyermeke külföldön éljen,akkor él azzal a jogával,hogy nem írja alá az útlevél kérelmet.Így a gyermek nem tud külföldre távozni.De ha bizonyos országokban elég a személyi akkor nem kell az apuka engedélye.

2012. máj. 13. 19:26
 14/31 anonim ***** válasza:
92%

"Én nem hallottam olyan törvényről,hogy az apukának biztosítani kell az utazás költségét."

A gondozó szülőnek kell biztosítani a láthatást. Ha elköltöznek a szokott lakóhelyről, köteles állni a költségeket, mert a másik mit tehet arról, hogy ő most úgy döntött, elköltözik???

"Sokan írják,hogy az apa beleegyezése kell,hogy külföldön éljen a gyerek.

Nos,mi annak idején utána jártunk.Igen,kell a beleegyező nyilatkozat az apuka részéről,HA nem úniós országba viszed a gyermeket(USA,Ázsia,Ausztrália,Új-Zéland stb)

Az uniós országokban szabad utazás van,hiszen határok elvileg nincsenek. "

Nem így van. A végleges külföldre távozáshoz gyermek esetében gyámhivatali engedély is szükséges a másik szülő beleegyező nyilatkozata mellé. A történetedben annyi a részleges igazság, hogy pl USA a beutazáshoz is megköveteli a másik szülő beleegyező nyilatkozatát.

"Teljesen mindegy,hogy ha az apuka Budapesten él,az anyuka a gyerekével mondjuk 300km-re költözik Debrecenbe,(egész pontosan 235 km-re van egymástól a két város vagy Bécsbe (mi meg 243 km-re van a fővárostól)

Nincsenek határok.Elég ha az apuka tudja a pontos címet,és az apukának van utazási lehetősége.. "

A másik szülő hozzájárulásával változtatható meg az állandó lakcím. Ez akkor is kell, ha csak a szomszéd utcába költöznek.

2012. máj. 13. 19:42
 15/31 anonim ***** válasza:
41%

" A másik szülő hozzájárulásával változtatható meg az állandó lakcím. Ez akkor is kell, ha csak a szomszéd utcába költöznek.

"

Te jobbágyok röghöz kötési törvényéről beszélsz.1848-ban eltörölték.

Nem kell az apuka beleegyezése,hogy elköltözz a gyerekkel másik utcába vagy városba.Az anyukának szíve joga oda költözni ahová akar,ahol tudja biztosítani a gyermeke jövőjét,élethez szükséges feltételeket.Ha ez 200km-re van akkor oda megy.Ne vicceljünk már,hogy az apuka mondhatja meg,hova menjen az anyuka????Ilyen nincs.

A gyámügy meg annyit foglalkozik a külföldi kiköltözéssel,hogy csak iskolai látogatási papírt kérnek.Semmi mást.Tudom,végig csináltam.

2012. máj. 13. 20:02
 16/31 anonim ***** válasza:
72%

Na utána olvastam jogászok,ügyvédek válaszaiból.

Az jött le,hogy ha az anyuka maximum 1 évig akar külföldön tartózkodni (unión belül) akkor nem kell semmiféle engedély.De ettől függetlenül az 1 év alatt ugyanúgy biztosítania kell a bíróság által kiszabott láthatási időnek a gyerek és apuka között.

Ha az anyuka végleg ki akar menni,vagyis 1 évnél tovább,akkor kell a gyámügy engedélye,és a bíróság belegyezése.Az apának akkor is biztosítani kell a láthatási jogait.

Több helyen olvastam,hogy 22-es csapdája az egész.

A férfi minden további nélkül kimehet a nagyvilágba,messzire költözhet a családjától,és az anyuka futhat a gyerektartás után.De fordított helyzetben ha az anyuka mindenféle engedélyek nélkül távozik a gyermekével az országból akkor akár bírósági úton haza is toloncoltathatja a gyermeket.

Én mint írtam külföldön élek a fiammal lassan 7 éve.De mi mindenben megegyeztünk,ezért nem jutottunk el a gyámügyhöz,bírósághoz.

Kedves kérdező.

Ha nem akarsz állandóan hazajárkálni bíróságra,akkor érdemes gyorsan megegyezned a férjeddel..Ha beperel a férjed,csúnyán megütheted a bokádat.

2012. máj. 13. 20:40
 17/31 anonim ***** válasza:
76%
16: Szerintem rengeteg apuka örülhetne, ha nála maradhatna a gyerek. Ha anyukának annyira mehetnéke van, akkor menjen, és hagyja apukánál a gyereket. Ja, hogy így már nem jó..
2012. máj. 14. 01:02
 18/31 anonim ***** válasza:
25%

Hál Istennek kedves mindentudó nem a te szavad számít, hanem a Családjogi törvény:

72/B. §114 (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.

(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.

(3) A gyermekétől különélő szülőt a bíróság feljogosíthatja a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyeiben a törvényes képviselet jogával is, illetve, ha a gyermek érdekei megkívánják, az őt egyébként megillető szülői felügyeleti jogokat - így a gyermek sorsát érintő valamely lényeges kérdésben való döntés jogát - korlátozhatja vagy megvonhatja, illetve egyes jogosítványok gyakorlásának szünetelését rendelheti el.

2012. máj. 14. 06:55
 19/31 anonim ***** válasza:
100%

18: Ezzel most nem tudom mit akartál bebizonyítani, mert ez pont azt jelenti, hogy anyuka nem viheti sehova önkényesen a gyereket, még a szomszéd utcába sem. Az én érvem pedig az volt, hogy anyuka még így is örüljön, mint majom a farkának, mert nála a gyerek. Sok apuka maradna a fenekén költözgetés helyett, ha minden nap láthatná a gyerekét. Csak annyira természetes, hogy anyukánál marad a gyerek, hogy mindent akarnak..

Persze normális édesapa nem fog a költözés útjába állni, de abba is bele kellene gondolni, hogy külföldre nem kéne kivinni, mert ezzel gyakorlatilag ellehetetleníted a láthatást.

2012. máj. 14. 08:31
 20/31 anonim ***** válasza:
100%
Ja, ez nem nekem szólt. :) De ettől még a véleményem tartom, csak egyetértünk így. :D
2012. máj. 14. 08:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!