Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Váláskor kérhetem a vagyon...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Váláskor kérhetem a vagyon felének megtérítését a volt feleségtől, ha én nem lakom a házunkban?

Figyelt kérdés
Vagy ha a bíróság neki ítélte a lakhatást, akkor köteles-e nekem megtérítenem az árát, nem akar kiköltözni onnan vagy ha esetleg eladásra nem szeretné bocsájtani. És mi van, ha eladni akarja? Kirakhatnak-e engem a saját (1/2) házamból ha most épp nem lakom ott, de esetleg a válás alatt vagy utána beköltözök oda? Van ehhez jogom?
2012. márc. 19. 19:35
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
70%
Ha közös tulajdon,akkor csak a te beleegyezéseddel adhatja el. Nélküled csak a fél házat. De amíg egyedül lakik ott,akkor kérhetsz tőle a te tulajdonrészedre bérleti díjat.
2012. márc. 19. 20:12
 12/26 anonim ***** válasza:

Mivel ő 50 %ban tulajdonos, így gondolom a feleségé a másik 50, ő van még a kérdésben. Ilyen helyzetben általában nem sok esetben van haszonélvezeti jog, mert akkor írta volna.

Szóval férj feleség 50-50%-ban tulaj.

2012. márc. 19. 20:13
 13/26 anonim ***** válasza:
45%

Azt írta, nem járatos a témában. akkor viszont mégiscsak meg kéne bizonyosodni arról, van-e rajta haszonélvezeti jog. Mert ha van, és az nem az övé, akkor bár el lehet adni, ő nem használhatja, csak a haszonélvező feltételeivel.

Pont válás esetére szoktak haszonélvezeti jogot venni az ingatlanra, tipikusan az anyós szokott lenni a haszonélvező, még ha a gyereke 100%-ban tulajdonos is, mert a tulajdonos nem küldheti ki a már nem kívánt házastársat a lakásból, csak a haszonélvező.

2012. márc. 19. 20:17
 14/26 anonim ***** válasza:
Ugyanannyi jogotok van ott lakni, ha fele-fele arányban vagytok tulajdonosok. Az hogy mégsem ott laksz, a te döntésed, emiatt a másik tulajdonosnak nem kell fizetnie neked, csak mert nem laksz ott, szép is lenne. Eladni csak a te beleegyezésedel, aláírásoddal tudja.
2012. márc. 19. 20:34
 15/26 anonim ***** válasza:

Ezek a jogok lehetnek egy ingatlanon, és az is olvasható, közülük melyek korlátozzák a tulajdonjogot:

[link]

2012. márc. 19. 20:55
 16/26 anonim ***** válasza:

jaj istenem ne essünk már neki a kérdezőnek.

Elmondta 50 % tulajdona van. A másik 50 % az asszonyé.

Először is az lenne a kérdésem, hogy kizárólagos lakászhasználatot ítélt már meg a bíróság? Olvasom vannak gyerekek. Gyermekelhelyezés megvolt már? Általában az a fél kap kizárólagos lakászhasználatot ahol a gyermek elvan helyezve. De ehhez az kell, hogy legyen jogerős gyermekelhelyezés.

Tehát várom a választ :)

2012. márc. 20. 10:03
 17/26 A kérdező kommentje:

Egyelőre a válás el sincs inditva. De el lesz valamikor záros időn belül. Addig szerenék okosabb lenni, hogy ne a vásár után legyen okos a paraszt.

Előttem hozzászólóhoz intézném a köv.sorokat.

Ez azt jelentené, hogy ha a gyerekeket nála helyeznék el akkor engem kizárnának a saját (1/2) tulajdonomban lévő házamból? Ha jól értem írásodat.

2012. márc. 20. 10:32
 18/26 anonim ***** válasza:

utolsó előtt vagyok. úgy van, hogy vélhetően volt feleséged kéri hogy nála helyezzék el a gyermekeket. ez esetben nagyon nagy az esély arra, hogy bizony ő fogja megkapni a kizárólagos lakáshasználatot. nyugi ezzel a tulajdonod még nem szűnik meg. ugyanúgy megmarad a tulajdonjogod, de bizony ez azt jelenti, hogy nem mehetsz már be a lakásba, tehát igen elkell onnan menned.

Viszont! ennek van egy ellenértéke, amit srészedre kikell hogy fizessen a volt asszony. mert ugye annak akinek elkell hagynia a közös tulajdonú lakást, az ugyebár anyagi hátrányba kerül azzal szemben aki maradhat a lakásban. hisz ugye neked kell majd új lakhatás után nézned. tehát ezért neked megfognak ítélni pénzt. erre van egy szabály, hogy hogyan kell kiszámolni. ez kb. 1-2 millió ft. függ a lakástól.

tehát te ezt a pénzt megkapod. erre is van szabály, hogy hogyan kell hogy kifizesse neked feleséged. van hogy pl egy értéktárgyat ajánl fel, pl. kocsit. de olyan is van, hogy ha nincs semmi pénze akkor beszámítják a tartásdíjba.

és akkor ha ez megtörténik akkor még igényt tarthatsz minden hónapban un. többlethasználati díjra. ezt szintén feleségednek kell fizetnie neked. ez azt jelenti hogy feleséged többet használ a lakásból mint ami őt megilleti. magyarul használja a te részedet is.

általában ezek után valahogy nem szokott tetszeni az asszonynak hogy maradjon a lakásba. egyszerűen nem éri meg neki, és általában ezek után sűrgetni fogják majd az értékesítést.

Tehát nyugi azért szerencsére nem úgy van az, hogy az egyik felet kipaterolják a lakásból a másik meg él mint Marci hevesen. nyugi

2012. márc. 20. 11:02
 19/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszod. Nem lakásról van szó, hanem házról. Az értéke lehet kb 7-10m, nem ismerem az árakat. 2001/03 ban 6,5-7 millából épült fel. Saját építésű.

Amit írtál 1-2m az így kevésnek tűnik. Ha 50%, akkor a felét minimum igyényelhetem. Nem?

Azon is gondolkodtam, hogy kifizetem neki a másik felét és akkor ha teljesen az enyémmé válik, akkor vajon kitehetem-e onnan?

2012. márc. 20. 12:52
 20/26 anonim ***** válasza:

Először is költözz vissza, vagy szerezz bizonyítékokat arra vonatkozólag, hogy kényszerből hagytad el a közös lakást (Az nem kényszer, hogy nem bírtad elviselni a veszekedéseit).

Másodszor kérj többlethasználati díjat és ha hivatalosan ítélnek neki kizárólagos lakáshasználatot, úgy a vagyonközösség megszűntetéséig azonnal kérj lakáshasználati jog ellenértéket.

Tök mindegy ki lakik ott, felezni kell, ha eladjátok. Ha nem akkor pedig kérni kell a vagyonközösség megszűntetését, ahol ha valamelyik fél ki tudja fizetni a másikat akkor úgy, ha nem akkor kényszerértékesítéssel meg kell szüntetni a vagyonközösséget. Ha van gyerek, rosszabbul járhatsz, de ez hosszú. Az biztos, hogy ha a sarkadra állsz, akkor nem veszted el a lakásod, de ha úgy csinálsz, ahogyan a férfiak nagy része, akkor igen.

2012. márc. 20. 14:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!