Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A volt élettársamnak a volt barátnője lehet tanú?
Elég hihetetlen a történet, vagy nagyon leegyszerüsítetted. Én még nem nagyon hallottam olyat, hogy egy gyerek elhelyezését szociális munkásokra bíznák.
Elvben bárki lehet tanú bírósági ügyben, max. kérheted a vallomása figyelmen kívül hagyását elfogultság miatt.
"A tanú meghallgatásának fontosabb eljárási szabályai
Fontosabb eljárási szabályok:
- a meghallgatás kezdetén meg kell állapítani a tanú személyazonosságát,
- a tanúnak nyilatkoznia kell arról, hogy az ügyfelekkel milyen viszonyban van, nem elfogult-e, a tanú esetleges elfogultságát megalapozó tényt a nyilatkozat alapján a jegyzőkönyvben rögzíteni kell (az elfogultság - pl. barátság, haragos viszony, elszámolási vita, perben állás - nem akadálya a tanúvallomásnak, de a hatóságnak mérlegelnie kell ennek jelentőségét)..."
Ebben az esetben elég egyértelmű lenne az elfogultság.
Törvény szerint minden nagykorú, azaz a 18 életévét betöltött cselekvőképes személy lehet tanú. A 18. születésnapon nem, utána igen.
Az érzelmi gubanc miatt, amiről írsz, talán szerencsésebb volan egy kívülállót választani tanúnak.
1. Ezek szerint ő az apa, így már kicsit más a helyzet. Nem egy idegennek adták a gyereket.
2. Természetesen mindenki lehet tanú. Hogy a csudába lehetne már olyan tanút találni, aki nem elfogult valamennyire (most ezt a normális keretek között értem, tehát, hogy valamilyen szinten belelát a dolgokba), ha egyszer pont az a dolga, hogy elmondja, mit tapasztalt? Ez értelemszerűen egy családi barát, rokon, vagy ilyesmi lehet csak. Az utcáról behívott idegen ember nyilván érdektelen, de mit tud mondani?
Közben látom a szövegedet, tehát kiegészítem az enyémet, hogy ne legyen félreértés: a Magyar Köztársaság hatályos Polgári Törvénykönyve szerint érvényes az, mait írtam előbb.
Ha vajdasági magyar vagy és itt élsz Magyarországon, mint magyar állampolgár (letetted az állampolgérsági esküt), akkor a magyar jogrend érvényes rád, ha nem, akkor a szerb vagy horvát, vagy egyéb; ha a perben különböző állampolgárok érdekeltek - azaz pl. az élettársad magyar állampolgár -, akkor az még érdekesebb.
Azért néztem, hogy mi a kérdés, mert meglehetősen homályos, amit írsz.
De esküvői tanú a magyra törvények szerint az lehet, ahogyna írtam. Mindenki, aki előttem azt írta, hogy bárki, az rosszul tudja. Nem lehet bárki tanú.
Na jó, hagyjuk. :( Látom, hogy nem is esküvői tanúról van szó. Miért nem fogalmazol pontosan?!
Szerintem kérdezd meg szépen az ügyvédet az ügyben, az majd mindnet el fog mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!