Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Kell még gyerektartást fizetne...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Kell még gyerektartást fizetnem, ha az én megélhetésemet van veszélyben?

Figyelt kérdés
Egy sajnálatos baleset miatt rokkantnyugdíjas vagyok, szociális otthonban élek, az otthon költsége (a legolcsóbb a megyében) és a nyugdíjam között 4.000 Ft marad, ebből kellene még a ruházkodásomat is megoldani. Az egyik fiam 17 éves, a másik fiam 21 éves, egyetemista, eddig tudtam fizetni, mert volt félretett pénzem, de most elfogyott. Mit tegyek? A bíróság ilyenkor elengedi a gyerektartást? Sajnos ide kényszerülök, mert magamat ellátni nem tudom, ezt is diktálással tudtam megíratni.
2011. ápr. 23. 18:14
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:

Ez a baj, ha letiltják a nyugdíjból, akkor 3 hónap múlva kitesznek az utcára és nem tudom magamat ellátni, 99% rokkant vagyok.

Az a szomorú, hogy egy év alatt még egyszer sem látogattak meg a fiaim. :(

Volt egy idő, amikor nem fizettem gyerektartást, úgy 5-6 éve, de utólag azt is pótoltam. Akkor romlott meg a viszonyunk és utána se rendeződött.

És melyik bírósághoz kell fordulnom? Ahol anno megítélték a gyerektartsát vagy a lakhelyem szerintihez?

2011. ápr. 23. 18:43
 12/33 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy hány ilyen eset lesz még, hogy 17 meg 21-22 éves a gyerek, elég szomorú, hogy egyáltalán vannak ilyen esetek :(

Az én volt feleségem sem ért meg, viszont most elfogadta az alkotmány a szülőtartást, ha kitesznek az otthonból,akkor menjek a 21 éves fiamhoz, hogy tartson el? Ezt nem szeretném, nem akarom őt terhelni, de fogyatékos vagyok, a híd alatt nem tudok még enni sem.

A volt feleségem szerint fizessem az apám, aki egy 80 éves öregember és alig él meg a kis nyugdíjából, soha nem mennék hozzá, hagy élje még ezt a keveset le békében.

2011. ápr. 23. 18:47
 13/33 anonim ***** válasza:
63%
Hát elárulom, hogy van olyan, hoy rokontartás és a 21 éves gyereked is kötelezhető rá, lévén hogy egyenesági közeli leszármazottad....
2011. ápr. 23. 19:36
 14/33 anonim ***** válasza:

a 21 éves gyerek után eddig sem kellett volna GYEREKTARTÁST fizetni. A gyerektartás 18 éves korig KÖTELEZŐ, a saját megélhetés kárára is! 18 fölött azonban rokontartás van, ami már saját megélhetés rovására NEM KÖTELEZŐ.

Tehát a 17 éves után 1 évig még biztos kell, a nagynak nem, be kell adni a lakhelyed szerint illetékes bíróságon a kérvényt a megszűntetésre.

2011. ápr. 24. 11:10
 15/33 anonim ***** válasza:

A nagykorú gyereket nem KELL eltartanod, a 17 éves gyereket pedig csak akkor, ha az a létfenntartásodat nem veszélyezteti. ( ez a második kivétel a gyerektartás szabályai alól )

A NYUFIG igazolja a rokkant-nyugdíjadat, az otthon pedig a költségeket.

Ezeket az okiratokat be kell nyújtani a bíróságra.

2011. ápr. 24. 11:17
 16/33 anonim ***** válasza:
63%

"a 17 éves gyereket pedig csak akkor, ha az a létfenntartásodat nem veszélyezteti. ( ez a második kivétel a gyerektartás szabályai alól "

Ez nem igaz.

Gyerektartást akkor is kell fizetni, ha az a saját megélhetést veszélyezteti! Nincs alóla kivétel! Rokontartást nem kell fizetni, ha az a megélhetést veszélyezteti.

2011. ápr. 24. 12:15
 17/33 anonim ***** válasza:

Igen,de ez elég speciális helyzet. Ha fizeti a gyerektartást,akkor ki fogják tenni az otthonból,és saját magát se tudja ellátni. A gyerekei nem kiváncsiak rá,nem fogja a 21 éves magához venni.

Sztem ebben az esetben nem kell neked gyerektartást fizetni.

Én arra tippelek h az állam átvállalja helyetted a fiad 18 koráig,és tőled majd akkor hajtja be ha az édesapád után örökölsz.

2011. ápr. 24. 12:31
 18/33 anonim ***** válasza:

Utolsó:

Senkit nem érdekel, hogy te mit "gondolsz".

A törvény szövege pontosan fogalmaz, kimondja, hogy a "saját megélhetése rovására is".

Ezen kár is tovább vitázni, az állam nem vállal át semmit és kicsit sem érdekli a hatóságokat, hogyha a kérdezőt kiteszik az utcára vagy éhenpusztul. A segélyből / nyugdíjból 33%-ig lehet letiltani gyerektartást és le is fogja tiltatni a bíróság, hogyha az anyuka / gyerek igényli. Egész a gyerek 18. születésnapjáig.

2011. ápr. 24. 12:37
 19/33 anonim ***** válasza:

Én csak próbáltam normális tanácsot adni.

Ha az apa nem fizet gyerektartást,van olyan h az állam megelőlegezi és majd behajtja.

Ha a kérdező bírósághoz fordul ez lesz az egyetlen reális dolog amit kérhetne az ő helyzetében.

2011. ápr. 24. 12:44
 20/33 anonim ***** válasza:
100%

12 : 15 - ösnek,

Nem csak a CSjt. a lényeg, hanem a joggyakorlat is.

legyél erős, a "saját szükséges tartásának rovása " alól kivétel az, ha ezáltal a szülő saját megélhetése is veszélybe kerül.

Márpedig itt ez lenne a helyzet.

2011. ápr. 24. 13:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!