Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Milyen lehetőségem van a gyermekelhelyezés megváltoztatására? ( 16 év fölött, info lent)
17 éves vagyok, 4 hónap múlva betöltöm a 18-at. Szüleim elváltak, anyukámnál lakom. Szeretnék apumhoz költözni(na jó, egyenlőre fontolgatom), 18 év alatt ezt milyen formában lehet(mert ha pereskedéssel, akkor várok 4 hónapot.)? 18 után ha jól tudom, magam döntöm el hol lakok ( tehát egyszerűen elmegyek egy szó nélkül apumhoz), ez így van? És utána a gyerektartást fizetnie kell még édesanyámnak? Esetleg ha itt maradok, apumnak? Ha jól tudom, amíg nappali tagozatos tanuló vagyok, igen. (egyetemre szándékozok menni). Ha átköltözök apumhoz, a gyerektartás utalását a szülőknek (és hogyan) kell intézni (marad a mindenkori fizetés 20%-a? mert ha jól tudom, apum most jelenleg ennyit fizet... gondolok itt arra is, hogy ha átköltözök, 17 vagy 18 évesen)?
Elég sok kérdést raktam fel, minden választ köszönök.
Ha betöltöd a 18-at,akkor a különélő szülőnek (itt apa)kérni kell a gyermektartás megszüntetését a bíróságtól.Ha nem kéri fizethet tovább(érdemes már elötte pár hónappal beadni,amíg nincs határozat,addig fizetni kell!)
Ugyanekkor te magad beadhatod a rokontartás iránti kérelmedet(ha apádhoz költözöl anyád felé,ha teljesen külön,akkor mindkettőjük felé,ha anyukádnál maradsz,apukád felé.Viszont ez nem olyan "biztos",mint a gyermektartás,tehát én véleményem az,hogy mindkettőjükkel jó viszonyt tarts fenn,így nagyobb lesz a hajlandóságuk finanszírozni a tanulmányaidat.
Családi pótlék 20 éves korig jár,ha középiskolai tanulmányokat végzel.Főiskolán iskolákban nem jár.
(okj-s 2 éves felsőfokúban pl jár)viszont rokontartás csupán az első szakma/képesítés megszerzéséig.
Tehát ha elmész felsőfokú zabhegyezőnek és végeztél,utánna főiskolai virágszagolgató szakon már saját erődből kell végezni...)
Apum felől most is átmehetnék.
És köszönöm mindenkinek a választ =)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!