Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Miért van ennyi válás, miért...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért van ennyi válás, miért hullanak szét a családok? Mi változott 50 év alatt?

Figyelt kérdés
Olvastam egy 60-as évekbeli újságot, ahol hatalmas civilizációs betegségnek volt feltüntetve, hogy a nagyvárosokban már 10% feletti a válások aránya. Ezen ma már röhögni kell! Mára ez az arány több mint 50%. Sőt, munkatársnőm akinek óvodás gyerekei vannak (mellesleg ő is elvált már), mesélte, hogy az ottani szülők kétharmada is már elvált. ÓVODÁS KORÚ GYEREKEK SZÜLEIRŐL VAN SZÓ. Persze, nekem is megvan erről a magam elmélete, de kíváncsi vagyok, ki mit gondol erről?

2019. szept. 25. 14:04
1 2 3 4 5 6 7
 1/69 anonim ***** válasza:
96%
Ma már nem veti ki magából a társadalom azt, aki elvált, ezért többen merik meglépni, mint régen.
2019. szept. 25. 14:08
 2/69 anonim ***** válasza:
94%
Már nem okoz akkora társadalmi stigmát, ha valaki ki mer lépni egy rossz kapcsolatból.
2019. szept. 25. 14:11
 3/69 anonim ***** válasza:
93%

50 éve 18-19 évesen házasodtak, gyereket szültek.

Se együtt élés, se karrier, se különvagyon, se saját egzisztencia.

Nem volt lehetőségük kilépni a rossz, bántalmazó kapcsolatból az embereknek.

Az ne jelenti azt, hogy ezek a kapcsolatok jók voltak.. Volt ott is megcsalás, bántalmazás, kizsigerelés, csak épp nem léptek az emberek, mert egyrészt ciki volt, másrészt nem volt hova menjenek, főleg gyerekkel.

Ma már karrier, szakma, munkaviszony, megtakarítás mellett ha rosszul sül el a dolog, senki nincs arra kárhoztatva, hogy egy iszákos, hisztériás, komolytalan, felelőtlen ember mellett élje le hátralévő életét.

2019. szept. 25. 14:11
 4/69 anonim ***** válasza:
97%

Egyrészt nincs a társadalmi nyomás, kiközösítés, szégyen, ami miatt együtt kell maradni rossz házasságban is. Másrészt fogyasztó társadalmunk szokásai szerint kár a régiért küzdeni, az új mindig jobb - szóval a legtöbben már amikor belevágnak is úgy gondolják, hogy amíg tart, tart, de egyszer úgyis elmúlik.

Harmadrész az elvált szülők gyerekei azt látják párkapcsolati példának, plusz mellé általában, hogy a nők feladata gyereknevelés, nem kell hozzá két ember és nincs is olyan apaképük, ami vagy utánozhatnának vagy választanának (a gyerekeket otthon is és az összes neveledében is jórészt nők veszik körül, aztán megy a sírás, hogy hova lettek a férfias férfiak).

2019. szept. 25. 14:12
 5/69 A kérdező kommentje:
Nem tudom ki hogy volt vele, ki milyen kapcsolatot ápolt a nagyszüleivel, kinek milyenek a gyerekkori emlékei, de az én emlékeimben a nagyszülők mindig a meghitt kapcsolatok szobrai voltak. Gyerekként rengeteget jártunk át egymáshoz haverok, kajálni, játszani, nyaralni egymás nagyszüleihez, és amit mi láttunk, az a tökéletes szimbiózis volt. A mamó főzött, a papus metszett a kertben, mindenki illőn az asztalhoz ült délben, ebédelt, aztán a papó elrámolt, a mamó elmosogatott, vagy fordítva, mikor hogy. Egyetlen rossz tapasztalatom, rossz emlékem sincs arról hogy egyik vagy másik fél goromba, mogorva lenne, és ez egy rossz kapcsolat. Szerető, összetartó családok közt nőttem fel. Tehát az az elmélet, hogy régen is rosszak voltak a házasságok, és utálták egymást a felek, csak társadalmi elvárásból együtt maradtak, egyszerűen sántít. Biztos voltak ilyen esetek is néha. De nem lehet erre kenni mindent.
2019. szept. 25. 14:19
 6/69 anonim ***** válasza:
95%
persze, hogy sántít, mert a mamókád meg papókád normálisak voltak, de az én papám verte a mamámat, anyám hallotta, ahogy a szomszéd szobában veri a fejét a falhoz. De ez meg se történt nyilván, hisz a te kis egyszerű világodba nem fér bele
2019. szept. 25. 14:26
 7/69 anonim ***** válasza:
100%

Nekem speciel mindkét oldalon elváltak a nagyszüleim pár év házasság után.

Párom nagyszülei nem váltak el, de mindkét oldalon ment a bántalmazás, megcsalás stb. az egyik fél haláláig.

¯\_(ツ)_/¯

2019. szept. 25. 14:27
 8/69 anonim ***** válasza:
100%

Nem azt mondom, hogy rosszak voltak, hanem hogy voltak rosszak is, de akkor sem léptek. A kettő nem ugyanaz.

Egyrészt jó esetben szimpátia alapján választottak akkor is, szóval a mama meg a papa nem az esküvőn találkoztak először, hanem mondjuk bálokban, aratáson. Másrészt megszokták egymást.

Harmadrészt nem volt választásuk, ha egy kis eszük volt, megtanultak egymás mellett élni szeretetben, békességben.

Ha nem ment se verték nagy dobra a dolgokat, az unokák meg annak haverjai előtt meg azért mindenki tud viselkedni egy picit, az is, aki amúgy nem...

2019. szept. 25. 14:30
 9/69 anonim ***** válasza:
100%
Látod, a te családod szerető és összetartó volt, az enyém pedig egyáltalán nem, épp ellenkezőleg. Ha 50 évvel később születtek volna, egyáltalán nem kínozták volna magukat egymás mellett és akkor talán a szüleim is normális mintákat tanulnak és nem terrorizálnak gyerekkoromban, de nem így lett. Azt adták tovább, amit otthon láttak, zsarolást, fenyegetőzést, bántalmazást, passzív-agresszív manpikuélálgatást, félrelépést stb. A barátaimnak is hasonló tapasztalataik voltak a nagyszüleiket illetően. Nyilván voltak akkor is jó kapcsolatok és rosszak is, de akkor a rosszba is beleragadt az ember. Én örülök annak, hogy ma már nem kell.
2019. szept. 25. 14:36
 10/69 Diazepam ***** válasza:
82%

Mama a konyhában, papa a kertben. Így könnyű egymást kibírni. :D Persze ez félig csak vicc.

Engem is tökéletes szimbiózisban láttak a volt párommal, belül azonban sokszor meg akartam halni annyira szomorú és magányos voltam. A régi öregek inkább leéltek egy életet boldogtalanul, csak hogy ne szólják meg őket, vagy hogy a beléjük nevelt elveket megtartsák. Ma már nem szégyen a válás, a veszekedés, a médiából is ez folyik. Ennek van előnye és hátránya is. Előnye, hogy nem marad egy rossz kapcsolatban az ember a külvilág véleményétől rettegés miatt, hátránya pedig hogy sokszor túl hamar véget vetnek egy kapcsolatnak ahelyett, hogy megpróbálják megjavítani.

2019. szept. 25. 14:42
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!