Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Vannak még 30 körüli nők,akik egészségesek?
30 vagyok. Köszi, semmi bajom.
Ahogy a 32 éves nőveremnek sem, és a 29 és 31 éves baratnőim is mind jó egészsegnek örvendenek.
De az többet ír le rólad, ahogy hozzáallsz ezekhez....
21. Tudtam, hogy heteró nő vagy, nyilván ezért írtad a válaszodba a férfiakat. De a kérdező viszont férfi és ezért szól a nőkről a kérdése. Csak ezt írtam. Mert őt a nők érdeklik, nem a férfiak.
22. Mit ír le róla? Az, hogy a leendő gyereke azt akarja minél egészségesebb legyen? Mint minden ember. Ugyanúgy nézik az egészséget is az emberek, mint a szépséget vagy az anyagi helyzetet. Ahogy azt se akarod, hogy a gyerekeid apja egy csóró szerencsétlen legyen, vagy ronda legyen, ugyanúgy azt se akarod, hogy beteges legyen.
Nekem mindig az jut eszembe, hogy a Houseban volt egy rész, hogy nem szereti a full body scan-t, mert mindig kiderül valami, aminek semmihez semmi köze.
Tudom, sori, de velem többször is volt ilyen. Pl. volt egy térdsérülésem (14 évesen edzés közben), végigröntgeneztek csípőtől lábujjig, és kiderült, hogy spina bifida occultám van, ami "rejtett nyitott gerinc", bárki utánaolvashat, hogy ez pont így szokott kiderülni: véletlen, amikor mást néznek, mert amúgy semmi bajt nem okoz és nem kell csinálni semmit.
Mindenkivel van valami. És az, hogy ez van, az nem jelenti azt, hogy rotty. Én most vagyok 35, 19 éves koromban voltam utoljára lázas. Megfázni soha nem szoktam. Ezentúl télen megyek randizni, aki szipog, az selejt.
Szerintem kicsit árnyalja a képet, hogy ezek nem mindig “betegség betegségek”.
Valószínűleg a lakosság 50%-a allergiás (rengeteg a parlagfű, mert nem nyírjuk normálisan és az ország jelentős része van valami 600 méter alatt, ami fölött kevésbé szeret nőni), a kérdés az, hogy ki veszi észre és ki kezeli.
Pl. Apósom nem allergiás, ahogy a férjem unokatesója sem, csak nyáron parlagfű időszakban mindig náthás az egyik, tüsszög a másik.
A pajzsmirigy, endometriózis, pcos, inzulin rezisztencia négyesnél érdemes rákérdezni, hogy honnan derült ki.
Nekem pl. a pajzsmirigy alulműködésem (igaziból csak hasimoto) úgy derült ki, hogy levert és fáradt voltam, anyumnak 50+ évesen pajzsmirigy alulműködése lett pár hónappal korábban, ezért úgy döntött nekem is az van. Elmentem magánba. A TSH-m jó volt, de magánban megcsinálták a T3, T4, anti-tpo szűrést is. Az első kettő határértéken belül, de határérték közelében volt, az anti tpo magas volt. Ezért szintén magánban megcsináltak egy pajzsmirigy UH-t, amin látszott, hogy elkezdett kialakulni a pajzsmirigy alulműködés. Az orvos mondta is, hogy ez olyan, hogy lehet még 30 évig tünetmentes lenne, időnként fáradtabb lennék, időnként pörögnék.
Ha államiba jártam volna, akkor azt mondják egészséges vagyok. Így a “pajzsmirigy alulműködésemre” évekig nem szedtem semmit, majd mikor teherbe estem, akkor mondták, hogy szedjek szelént. De ténylegesen nem befolyásolta a teherbeesést.
Ebből tényleg egyedül a cukor és izületi gondok lehetnek problémásak az utódoknál (ha a cukor nem inzulin rezisztencia volt). A PCOS lehet probléma abból a szempontból, hogy mennyire könnyen esik teherbe.
A szívritmuszavar szintén inkább arra utal, hogy alaposan kivizsgálták és ellent orvoshoz, mikor panasza volt.
A nőgyógyászati gondok meg gondolom a szexpartnerektől jönnek, akinek volt korábbi párkapcsolata, annak ez sajnos benne van a pakliban, főképp, ha nem óvszerrel védekeztek.
Nekem a szívritmuszavarom úgy derült ki, hogy fájt a bordám, mindkét oldalon, de ahogy kimondtam, hogy mellkas, mindenhol a szívemet nézték.
Az EKG fura volt, mentem terhelésesre, minden rendben. Ultrahang rendben. Elmentem ilyen "megfestenek és bedugnak egy gépbe" (ct? mr?) azt mondták, csodaszép a szívem. A kardiológus mosolygott, hogy mivel szervileg minden rendben, így semmi baj, nőknél gyakori az aritmia.
Rólam amúgy azért derülnek ki mindig ilyen semmi kezelést nem igénylő dolgok, mert rendszeresen járok vizsgálatokra, akkor is, ha semmi bajom.
Ezek egyrésze hormonális, a nők hormonrendszere sokkal érzékenyebb, ha valahol hiba van képes összedőlni, mint egy kártyavár (egy ciklus alatt rengeteg változás történeik a hormonok szintjében ahoz, hogy érleljen egy petesejtet, előkészítse a méhet a terhességre, majd ha nem következik be újraindítsa a ciklust). Pl: a pcos, IR majd az abból kialakuló 2típusú diabétesz kéz a kézben jár sajnos. Gyógyítani nem lehet, de kontrollálható diétával, sporttal, durvább esetben gyógyszeres támogatással. A férfiak hormonrendszere stabilabb. Ráadásul a nők évente járnak nőgyógyászati vizsgálatra így sokkal hamarabb fényderül sokmindenre. Egy cikluszavar is jelezhet pajzsmirigy gondot 🤷🏼♀️.
Az aritmia népbetegség, a nők hajlamosabbak rá. Az izületi problémák már más, az lehet sérülésből, kezeletlen ortopédiai gondból (pl lúdtalp, arra rávesz valaki egy magassarkút és rosszul terheli a lábát, kialakulhatnak nagyobb eltérések a lazább ízületeik miatt), vagy mozgásszegény életmód miatt... De a rosszul végzett mozgástól is.
Nem mind örökölhető, de a hormon gondok okozhatnak teherbeesési nehézséget, van akinek a gyerekvállalás előtt hónapokkal már rákell készülni pl fokozottabban figyelt diétával, endokrinológus kivizsgálással stb. De a meddőségi centrumokban szinte a felében a férfiaknál (is) van gond. Hereviszér, rossz spermakép stb utóbbi pl teljesen tünetmentes, amig nem vizsgálják nem derül ki 🤷🏼♀️
"Az aritmia népbetegség, a nők hajlamosabbak rá."
Nem akarok okoskodni, de pl. miért csak azokat a szívritmusokat vesszük normálisnak, ami a férfiaknál alap? Ez olyan, mint a szívinfarktus jelei, más a nőknél, mint a férfiaknál. Mi van, ha ez sem "zavar", csak más?
Ráadásul az orvosok egy csomó mindent nem néznek. Sima laborból nem derül ki az inzulinrezisztancia. Tőlem mindig azt kérdezték, milyen a cukrom. Normális, mindig az volt, akármikor nézték. Saját zsebre derült ki az inzulinrezisztencia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!