Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Zavar téged, ha a kiszemelt akcentussal, tájszólással beszél?
18, inkább beszéljen nagyon durva tájszólással, minthogy buta legyen a gondolkodása. ;) Mert tudod, a kettő nem zárja ki egymást! ;)
Keress erre rá a neten, hogy dialektusok, hangképzés. Ha belemélyedsz, talán megérted. És tudod, nincs mindenkinek pénze magánórákra járni.
Sajnálom, hogy be vagy szűkülve.... :(
"Cégvezetoket programozokat orvosokat rendóroket stb stb még soha nem hallottam tájszólással beszélni."
Vidéki vagy? Csak mert nálunk a felsorolt foglalkozások képviselői is gyakran tájszólásban képzik a hangokat. Sisák Imre speciel tizenhat éven át volt pásztói polgármester, négy éven át országgyűlési képviselő, pedig eléggé üt a palóc tájszólása:
(aztán jól leszerepelt a kiszivárgott zsidózásával)
* A nem zárja ki alatt azt értem, hogy ha valaki tájszólással beszél, akkor attól lehet okos, talpraesett, értelmes... Nagyon buta gondolkodásmódra vall, ha valaki emiatt kevesebbnek látja a másik embert, holott neki ez az anyanyelve, csak máshogy képezték a környezetében a hangokat, mint a tiédben...
Szóval inkább legyen ilyen valaki, minthogy pökkhendi, másokat előszeretettel megbélyegző, beszűkült, csak azért, mert nem tud vele gördülékenyen kommunikálni elsőre... Gratula az ilyen embereknek, innen is!! ;)
"Egyébként más népeknél sokkal nagyobb eltérés van a dialektusok között, mégsincs lenézve az, akinek érezni a beszédén, hogy melyik térségből származik."
Ez nincs így. Stephen Colbert ugrott be rögtön, mert róla olvastam is, wikin az early life-nál:
"As a child, he observed that Southerners were often depicted as being less intelligent than other characters on scripted television; to avoid that stereotype, he taught himself to imitate the speech of American news anchors."
Amerikában is sztereotípia, hogy a legtöbb tudós nem úgy beszél, mint Matthew McConaughey.
De ha nem tudsz bizonyítékot hozni, hogy egyedül Magyarországon van lenézve a tájszólása miatt valaki, elég bátor dolog ilyet kijelenteni.
És ennyire jól ismered a nyugat-európai országokat, hogy amikor valaki megszólal tájszólással, akkor azokat, akik hallják, kikérdezed a véleményükről, és mindig őszinték veled?
Nem tudok mások nevében nyilatkozni, de ha valakit akármiért lenézek, az a gyakorlatban sehogy nem jelenik meg, mert nem vagyok tapló. És nem hiszem, hogy ez olyan különleges képesség, hogy csak én csinálom.
"És ennyire jól ismered a nyugat-európai országokat, hogy amikor valaki megszólal tájszólással, akkor azokat, akik hallják, kikérdezed a véleményükről, és mindig őszinték veled?"
Tapasztalatból írom. Neked milyen tapasztalatod van? Semmi, beidéztél egy amerikai humoristát, akitől a wikin olvastál valamit. Bölcsebb lennél, ha csendben maradnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!