Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Autista (aspergeres) embernek szintén autista vagy neurotipikus pár való?
Két aspergeres esetén attól félek, lehúznák egymást. Mindkettőjüknek más a fejlesztendő terület és más az erősségük, de nem biztos, hogy van erejük a másikat támogatni annak fejlesztendő területe kapcsán.
Egy neurotipikus pedig nem biztos, hogy megérti az aspergeres rengeteg furcsaságát, nem várható el, hogy a fejlesztendő területeiben ő húzza őt fel, illetve az aspergeres is nehezebben alkalmazkodik talán a neurotipikushoz, mint egy másik aspergereshez.
Szerintem erre nem lehet kategorikusan válaszolni. Meg két mondjuk enyhén autista sem ugyanolyan, másban térnek el átlagtól.
Az én párom asperger-gyanús. Nem tudjuk kivizsgáltatni, mert a szülei nem hajlandók segíteni a kérdőív kitöltésével, ami a gyerekkoráról szólna... de pl. gyógypedagógus ismerőse is többször elgondolkodott róla, illetve bizonyos dolgok nagyon illenek rá. De a szociális skilljei eléggé tanultak, ha valami nem úgy történik egy szituációban, ahogy a tanult forgatókönyvekben meg van határozva, lefagy. Bizonyos helyzetekben elég mesterkéltnek is hat, pl. hangsúlyozásából én már azonnal tudom, hogy egy adott dolog mennyire jön neki természetesen. Nagyon érzelmes, de bizonyos érzéseket nagyon nehezen fejez ki. Egy-egy dologhoz végletekig tud ragaszkodni akkor is, ha az úgy nem jó, Stb. Vannak más dolgok is, de nem sorolom fel.
Én viszont az ufóságával együtt szeretem, és bár néha nem egyszerű vele, de tanulékony. És minden embernek megvannak a maguk kattanásai, nehéz dolgai. Én ezzel kompatibilis vagyok :). Meg más dolgokban ő egészít ki engem, pl. ha számokról van szó, sokkal
jobb nálam.
Szóval az a kategória, hogy aspergeres és az, hogy neurotipikus, annyira tág fogalmak, annyira sokfajta ember tartozik bele, hogy egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy ki passzol kihez. A neurotipikus embereknek is lehetnek kattanásai, mentális problémai, dolgok, amikben erősek, meg amikben gyengék. Szóval ne kategorizáld be magad, főleg ha enyhébb aspergerről van szó, ami
nem jelentősen befolyásolja az életedet.
Hihetetlen empàtia és tolerancia kell , ember feletti.
NT feletti
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!