Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Társkeresési problémák » Hogy ismerkedjek, ha kényszerg...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogy ismerkedjek, ha kényszergondolataim vannak? F31

Figyelt kérdés

OCD-s vagyok. Nem lelki, hanem neurológiai eredetű, ezért hiába járok pszichológushoz, hiába olvasok sok önismereti könyvet, ez nem változik. Gyógyszeres kezeléssel lehet befolyásolni azokat az agyi folyamatokat, amik okozzák, de a tünet mentesség nem érhető el teljesen és gyógyítani sem lehet.

Ezt úgy képzeljétek el, hogy egy kedves, mások szerint jóképű, barátságos férfi vagyok, mindenki kissé zárkózottnak ismer, de ez nem befolyásol semmi elérésében. Társkeresésben is sikeres vagyok egy bizonyos pontig. Viszont a betegségem elég kiábrándító.

Olyan gondolatok törnek rám a semmiből akaratlanul, amik teljesen ellentétesek a személyiségemmel, sokszor még én magam is undorodom tőlük és erős szorongást okoz az, hogy az eszembe jutnak.

Pl hogy beugrik egy gondolat arról, hogy meg fogom erőszakolni azt a nőt, akivel ismerkedek éppen, vagy bántani fogom.

Ennek a betegség sosem jár agresszióval. A beteg nem tud azonosulni a saját gondolataival és ezért szorongásként nyilvánul meg, súlyosabb esetben cselekedetre kényszeríti a beteget, hogy megnyugtassa magát, hogy a gondolatai nem váltak valóra.

Pl előfordult, hogy egy jól sikerült találkozó alatt azt gondoltam, hogy kilököm a villamos elé, és nagyon nehéz volt nem kimutatni, mennyire rettegek ettől a gondolattól. Hazaérve pedig az erős szorongás addig nem szűnt meg, míg fel nem hívtam, hogy "ugye nem bántottalak semmivel sem?"

A példábol úgy gondolom nyilvánvaló, mi a problémám a társkereséssel.

Neurológiai szempontból nézve kezelve vagyok, és fennáll egy egészségesnek mondható állapot, ami csak stressz helyzetben borul fel, de ekkor sem súlyosan.

Pszichológiai szempontból pedig meg kell tanulnom, hogy ez nem az én hibám, szorongást csökkentő módszereket tanultam meg. Lehet ezzel közel kiegyensúlyozottan élni.

Viszont ettől még undorodni fog tőlem minden nő! :(

2019. szept. 27. 14:30
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
De durva. Nem lehet hogy ez azért is van, mert csak akkor fogadtak el gyerekkorodban ha tökéletes vagy? Tehát semmi rosszaságot nem toleráltak, és így felgyülemlett. Talán néha próbálj kevésbé tökéletes lenni, kis apró dolgokban legyél kicsit önző. Persze ha nem ilyen vagy akkor nehéz erőltetni. De ez azért fura mert ilyesmi, de ennél enyhébb hülye gondolatokról a legtöbb ember beszámol néha. Főleg régebben, mikor még nem volt ennyire publikus ez a betegség, és kevesen tudtak róla hogy mi a neve.
2019. szept. 27. 14:45
 2/15 A kérdező kommentje:

Mondjuk pszichológus szerint sokkal jobb lesz, ha sikerül találnom valamit, aki megért. (nem tudom melyik bolygón él :D)

És még ilyen lehetőségek is vannak, hogy pl. néha segít, ha felírom azt amit gondolok. Segít szembesülni vele, hogy ez csak egy gondolat. Ezt is pszichológusnál tanultam.

Na már most képzeljétek el a szitut, sétálunk, jót beszélgetünk, jól érezzük magunkat, majd egyszer csak közlöm, hogy "várj egy pillanatot, fontos dolgom van" előveszek egy füzetet, dátum perc, esemény: Zsófit kilökni a villamos elé :D

Utána elteszem és rendben mehetünk. Xd

Esküszöm néha már magamon nevetek annyira katasztrófa.

2019. szept. 27. 14:50
 3/15 A kérdező kommentje:
*valakit.
2019. szept. 27. 14:52
 4/15 A kérdező kommentje:

ma 14:45

Sajnos diagnosztizált, genetikailag is kimutatott szervi betegség. Az OCD az a tünete. Nem maga a betegségem.

2019. szept. 27. 15:07
 5/15 anonim ***** válasza:

Nekem volt hasonlo kenyszergondolatokkal kuzdo parom.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen szedd a gyogyszert es eljarj terapiatra- o ebben nagyon hanyag volt es meg is latszott rajta.

pl. kozos programot nem tudtunk szervezni, mert, ha el is jutottunk barhova kb 5 perc utan el kellett jonni, mert felt, hogy bant valakit. (pedig nyilvan nem tette volna meg, de nem volt hajlando az eroszakos kenyszerkepzeteit a helyukon kezelni.)

En nem undorodtam tole ( amugy, ez a meg fog undorodni minden no is kenyszergondolat :) ), de mocskosul faraszto volt, hogy tenyleg soha, sehova nem lehetett menni es mindig nekem kellett alkalmazkodni.

Szoval, azt tanacsolom, gyogyszer, terapia folytatasa es nyitottsag.

Nagyon nehez lesz, de hidd el, ha a betegseged melle nem vagy egy suttyo, fogsz olyan not talalni, aki elfogad.

2019. szept. 27. 15:39
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Az nem segítene ha vennél egy boxzsákot és szétvernéd ilyenkor? Valami olyan "én idő" amikor kicsit kiadod ezt magadból?
2019. szept. 27. 16:06
 7/15 anonim ***** válasza:
0%
Ne ismerjedj mindenki jobban jar
2019. szept. 27. 16:45
 8/15 A kérdező kommentje:

ma 16:06

Ez nem így működik. Nem agressziót érzek, hanem szorongást.

Ezek a gondolatok betörő jellegűek, jön a semmiből, majd szorongást okoz, miért jön.

Mivel tudom ez nem azt jelenti, hogy a gondolatom valóra válik így már tudom kezelni a szorongást, sokszor nem is látszik rajtam, de néha elhatalmasodik felettem és muszáj meggyőződni róla, hogy nem történt semmi.

2019. szept. 27. 17:04
 9/15 A kérdező kommentje:

ma 16:45

Kifejtened?

2019. szept. 27. 17:04
 10/15 A kérdező kommentje:

ma 15:39

Köszi, hogy ezt megosztottad velem.

Én rendszeresen szedek gyógyszert, orvosi utasítás szerint, folyton fejlesztem magam, ez sokat segít abban, hogy mindennapi teendőkben ne zavarjon. Nem okoz gondot egy kirándulás, vagy egy közös program.

De így is elhiszem, hogy nehéz lenne velem lenni, pl néha hülye kérdéseket teszek fel miatta. Meg van hogy elhangzik a "biztos?" Is. Ami elég irritáló lehet egy idő után.

2019. szept. 27. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!