Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Szerelem » A plátói szerelmet, hogyan...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A plátói szerelmet, hogyan lehet végleg elfelejteni?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 14. 19:45
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Egy nem-plátói szerelemmel.
2023. ápr. 14. 19:46
 2/18 anonim ***** válasza:
Szerintem is ismerkedéssel. Nekem csak így sikerült.
2023. ápr. 14. 19:53
 3/18 anonim ***** válasza:
0%
maszturbálással.
2023. ápr. 14. 19:54
 4/18 anonim ***** válasza:
Kb 5 ev es elmulik
2023. ápr. 14. 20:08
 5/18 anonim ***** válasza:
Esélyt adsz egy olyannak aki szintén tetszik .
2023. ápr. 14. 20:44
 6/18 anonim ***** válasza:
Úgy, hogy majd találkozol egy hús-vér emberrel, aki tisztel téged és szeret valamint ismered őt teljes valójában a jó és rossz tulajdonságokkal együtt, ami nem csak projekció. Ha ez meg van, eszedbe sem jut többé a plátói szerelmed, mert hidd el nekem, az nem az igazi... az csak egy szerelemnek hitt illuzió.. minél előbb légy nyitott egy másik ember felé és minél előbb légy őszinte magaddal.. tapasztalatból beszélek. nagyon sokág benne lehet ragadni ezekbe.. az idődet vesztegeted fölöslegesen. 2x is megjártam én az ilyesmivel.
2023. ápr. 14. 21:01
 7/18 creativus ***** válasza:
54%

Amennyiben tényleg szerelemről van szó, és nem nemi izgalmat kiváltó vonzalomról, akkor jó tudni, hogy ez egy hormonális folyamat!

Régóta ismert - csak nem eléggé közismert - ez a tény, és a hormon neve: PhenilEtilAmin, röviden PEA. Szerkezetében hasonló az Amfetaminhoz, és ugyanúgy egy droghatású anyag, csak nem mesterséges, hanem maga az emberi agy termeli újra és újra, amíg a szerelem tart.

Ez a hormon jócskán hat a dopamin termelésre (ez egy ingerület átvivő, másik hormon, s nevezik "boldogság" hormonnak is, és mindenféle vágyakkal kapcsolatos a működése), ami miatt feldobottnak érezzük magunkat, és reményt érzünk a betejesedésre (ami plátói esetben nem valósul meg).

A biokémiai rendszerünk azonban nehezen viseli a közömbös állapotból való tartós félrebillenést, és küzd ellene. Ennek az egyik hatása egy harmadik anyagnak, a szerotonin szintjének lecsökkenése, amely önmagában depressziót váltana ki, de a PEA hatása ezt ellensúlyozza. Ettől megváltozik egy kissé a személyiségünk, nyitottabbá válunk mindenre, és pozitívan gyanakvóvá leszünk (mindenben a szerelmünk tárgyával veszünk észre összefüggést, és az egyébként addig negatívnak érzett tulajdonságait is cukinak véljük). Tulajdonképpen kicsit abnormálissá leszünk (ez a "lila köd", a "rózsaszín szemüveg", ahogyan pl. beszélünk a szerelmesről).

Sajnos - vagy inkább szerencsére - ez az állapot nem tart túl sokáig, és kb. 1.5-2 év múltán a biokémiai rendszerünk győz, és leáll a PEA termelése (az említett 5 év a max, de az nagyon ritka). Kicsit kiábrándítóvá válik a helyzet, és az alacsony szerotonin szint miatt valóban előáll egy depresszív állapot is.

Tudatosan nehéz küzdeni azért, hogy ez megtörténjen, gyakorlatilag meg kell szakítani a kapcsolatot, azt is hogy látjuk. Vagyis csak az idő oldja meg a problémát.

Sajnos - mások esetében - az a baj a szerelemmel, hogy a PEA hazudik nekünk, és akkor is azt érezteti velünk, hogy "ő az igazi", amikor ez nem igaz, és ténylegesen csak az esetek 25-30%-ában számíthatunk arra, hogy egymásra találunk. Tehát a többiben jön a szakítás, amely egy fájdalmas trauma, főleg annak akivel szakítottak, s egy egész életre való kihatása lesz, leginkább a további kapcsolataira.

A legnagyobb hiba - amit mindenki elkövet, ha összejönnek - az, hogy a PEA hazugságának bedőlve szexuális kapcsolatba kezdenek. Ilyenkor ugyanis újabb hormonok lépnek be, elsősorban az Endorfin, amely az orgazmusért felelős, és általa egy olyan függőség alakul ki a szex iránt, mint a drogosoknál a droggal kapcsolatban. A másik hormonhatás a szoros intim kapcsolat által az oxitocinhoz köthető, amely pár hét alatt egy szoros, és ráadásul megszüntethetetlen kötődést épít ki az agyban, amely aztán gyakorlatilag örökre azt hiteti el, hogy a másik az "igazi", vele "egyek vagytok", "egymáshoz tartoztok". Évekig tart a szerelem elmúlta után az a "se vele, se nélküle" állapot, amely megkeseríti az életet, egymásra vágytok, de szakítanátok is. És ez egy sokkal komolyabb olyan trauma, amely a későbbi párkapcsolatban a hűségességet nagymértékben gyengíti. Korunk súlyos, mindennapos problémája ez a gyakori helyzet.

Azonban így, plátói módon, ha elmúlik a szerelem, akkor utána inkább nevetségesnek tűnik az, hogy egyáltalán kialakult, és egy későbbi, igazi, jó kapcsolatra semmilyen negatív hatása nem lesz.

2023. ápr. 14. 21:42
 8/18 anonim ***** válasza:
A plátói az esetek 90 vagy megtöbb százalékaban egy valos személlyel, es az idővel elmúlik.
2023. ápr. 15. 05:22
 9/18 anonim ***** válasza:
A plátó szerelem soha nem műlik el. Ez alkatfüggő, de aki hajlamos rá, az nem tudja elfelejteni. Ettől még lehet másba szerelemes majd egyszer, de olyan nem lesz, hogy elfelejti a plátói szerelmét vagy hgy az majd egyszer közömbös lenne számára.
2023. ápr. 15. 09:03
 10/18 anonim ***** válasza:

#9 pedig DE! 100%ban létezik ilyen.

Sinán lehet közömbös. Max eszébe jut az embernek hogy "pff, de hülye voltam hogy odaáig voltam egy olyanért aki alig ismertem" azt annyi

2023. ápr. 15. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!