Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Tavaly decemberben azt kaptam karácsonyi ajándéknak a barátnőmtől közel 6 év után hogy megcsalt. Miért?
#14-es vagyok
„Van esetleg egy könyv erről? Vagy esetleg tanulható?”
Na most előre be is linkelem neked id eelőre, mert a regényem közepén jutott csak eszembe, holott pont a megcsalást szenveded el. Magát Csernust nem „követem” és a könyveit sem olvastam, nem tartom a munkásságát annyira nagyra, de néha azért akadnak tényleg jó gondolatok. Ezt az előadást nézd végig(!) te is, én is megnéztem, a megcsalás jelenségét boncolgatja, mindkét oldalról: lesz aki beszél róla, miért tett így: - Csernus- Veszedelmes viszonyok: https://www.youtube.com/watch?v=xN1JzR4Gjvs
- Almási Kitti párkapcsolatos, megcsalással foglalkozó videóira is keress rá.
ÉS folytatom:
- Nem egy könyv, hanem sok könyv, cikk, anyag, akár a neten is, sőt, videók. Folyamatosan tanul újat az ember. – Másokról is, és magáról is. Ha érdekel, persze, én is csak hobbiból bújtam ezeket az anyagokat, párszor már megkaptam, hogy „jó pszichológus lennék, mert hamar belelátok az emberekbe”. – Hobbiként tanulnám is, de őszintén annyira nem mások lelki dolgainak a megoldása miatt érdekel, hanem a kíváncsiság vezet engem. Az egyén, emberi viselkedés okai, a motivációi maga. Én ezeket szerettem volna megérteni, na meg persze egyúttal önismeretre is szert teszek, ami megint csak jó dolog.
- Mondok példákat, ha érdekel, de nyilván nem lehet mindent most ide szórni, nem egy adott dologból tanul csak az ember, hanem sok-sok féle embertől, kutatások, olvasmány, cikkek, előadásokból tanultam –számomra- hasznos dolgokat.
Ezek nem mind csak pszichológia témájú írások, (Freud egyszer azt nyilatkozta, hogy nem járt még olyan helyen, ahol ne járt volna már előtte egy költő, író, úgy értve, hogy ők is boncolgatták a műveikben azokat a kérdéseket, amiket a pszichológia)
Én például: A testbeszédes könyvekkel kezdtem, aztán a manipuláció/befolyásolás is nagyon érdekelt. Ezekben a témákban kezdődött talán nálam az egész.
Jó kis könyv és egyszerű, tömör pl ha érdekel az Olvass az emberekben. Ezen kívül olvastam Feldmárt, Poppert. Pszicho cikkeket és kutatásokról összefoglalókat egy magazinban és online is olvasgatok. Videók: engem pl a kapcsolatok, szerelem témaköre érdekelt nagyon az utóbbi időkben, így iylen jellegű cikkekeket, illetve videókat is néztem a neten: Almási Kittit szeretem a témában- tőle is ajánlok megcsalás és párkapcsolatok kategóriában), jajj, Csernustól ajánlok egyet ezt most be is linkelem neked előre, mert a megcsalásokról szól.)
16-os amit mond, ahhoz Nietzsche eszméi állnak közel egyébként, olvasgathatsz az ő eszméiről is. Illetve Freud által ismert (Ösztön-én), Ego (Én) és Superego (Felettes-én ) hármasához áll nagyon közel a saját maga által megfogalmazott idealizált kép magunkról és a külvilágról: a Felettesén az erkölcsi előírások és a szülői ideál (később énideál) forrása, idealisztikus elveket képvisel. Az Ösztön-én a szenvedélyek, vágyak forrása, hedonisztikus elvek vezérlik, nem tud késleltetni. Az Én a Felettes-ént és az Ösztön-ént köti össze, és igyekszik ezek a feszültségi különbségeit harmóniába hozni a realitáselv alapján. Ha az ösztön-én túl nagy harcban áll a Felettes-énnel, az sok problémát okozhat bennünk.
Ami viszont fontos, hogy minden vizsgálj meg magadban te is. Vakon sosem szabad követni semmilyen embert, vagy ideológiát, mert nem szabad elfelejteni, hogy min emberek vagyunk. Freud eszméinek is több részét is vitatják, meg minden ember a saját szubjektív világában él, tehát simán tévedhet bárki. (És őszintn szólva, ideológiát bárki, én is meg te is tudsz kreálni bármi mögé… :-) )
A szerelemmel kapcsolatos témával és saját öniremreti folyamattal ( hasonló kicsit mint a 16-os), később jövök talán, ez már így is elég hosszú lett. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!