Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Szakítás » Tavaly decemberben azt kaptam...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Solo66 kérdése:

Tavaly decemberben azt kaptam karácsonyi ajándéknak a barátnőmtől közel 6 év után hogy megcsalt. Miért?

Figyelt kérdés
Azóta majdnem egy év telt el, de még mindig fáj. Tartom magamat annyira intelligensnek, hogy feltudjam fogni mi is történt. De azt nem tudom megérteni hogy miért fáj még mindig. Miért érzek egy órási sebet vagy lyukat a mellkasomban. Nem akarok szentimentális lenni de valahogy megkomorodtam. Próbálok pozitív lenni de az emlékek egyszerűen visszavisznek a komorságba. Tudom hogy az idő segít, és mindent helyre hoz. De valahogy azt érzem hogy nem tudom ki vagyok. Elvesztettem az önbecsülésemet. Valahogy a megcsalásnak lett valami olyan jelentése számomra hogy nem voltam elég jó. Nem voltam elég jó az ágyban, és nem vagyok jó ember sem. Olyan gondolatok vannak bennem, hogy kitudja az előtt hányszor csalt meg. Tudom hogy ilyenkor csak az számít hogy mennyire voltam boldog...de én inkább azon gondolkozok hogy mennyire tudta velem elhitetni hogy boldog vagyok, és hogy ő is boldog velem. Hiányzik az amit akkor éreztem mikor vele voltam. De ő már nem. Mikor ránézek a képeire nem érzek semmit. De az emléke mégis a padlóra küld. 100% biztos vagyok abban hogy nem érzek már iránta semmit. De egyszerűen lelkileg annyira összetört mint még soha semmi. És nem tudom behatárolni azokat az érzéseket/igényeket a világ felé amire szüskégem van. Nem tudom hogy csak le akarok feküdni valakivel egy buli után. Vagy komoly kapcsolatot. Vagy csak egyedül akarok lenni. De valljuk be hogy ezek mind ütik egymást. Mert ha egyedül vagyok akkor az emlékek okoznak fájdalmat. Viszont ha meg összejövök valakivel akkor attól félek hogy én nem fogom úgy tudni mint azt ő szeretné, emiatt a törés miatt a szívemben. Az egyéjszakás pedig nem az én világom. Kell a lelkemnek a bizalom, a vonzódás a lány felé hogy jó legyen. Ezzel fogok megedződni az életre? Vagy mi célja van ennek? Kérlek ne az legyen a válasz hogy csináld ami boldoggá tesz...meg az idő...mert amit tudtam megpróbáltam. Mit tehetnék?
2018. szept. 17. 14:37
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
7/8. Köszönöm a válaszaidat és a segítségedet! Jó érzés olvasni amit írsz, hogy van más is aki gondolkozok olyan egyszerűen ezek a dolgokról mint a nagytöbbség. Értem azt a részt hogy ha nekem úgy esik jól, akkor legyek egyedül X évig, de gondolj bele. 26-27 éves leszek, a következő komoly kapcsolatnál, és mondhatjuk azt hogy nem éltem ki magamat. Tegyük fel hogy addig nem lesz se egy éjszakás se semmilyen kapcsolatom. Csak beszélgetős, iszogatós. Ilyesmi. És mi van ha mondjuk én 2 év kapcsolat után jövök rá, hogy még élni akarok. Hogy majd ez a 2 éves kapcsolat fog majd akkor 27 évesen egy olyan visszaigazolást adni számomra a jövőben hogy rádöbbenjek arra hogy nem éltem ki magamat. És ezáltal én is összefogok törni valakit, aki tényleg szeretne. Ettől is félek. Próbáltam már egyébként, igy "becsomagolni" a dolgokat és úgy levonni hogy milyen is ő valójában. De valahogy mindig a szép emléke hiányzik. Az amit a kapcsolat adott. Az hogy szerettem, és szerettek...legalábbis azt hittem. És bosszant hogy olyan vak voltam hogy nem láttam hogy ez fog történni. Semmi erre utaló jelet nem adott. Karácsonykor azzal indokolta, hogy "Fiatal még, most akar élni", meg hogy "Nem akar kalitkába zárva élni mint a nővére". Én itt fogtam magamat, felöltöztem, és hazajöttem tőle. Úgyhogy nem tudom felfogni egyszerűen az agyammal a helyzetet.Vagyis valamennyire sikerült feldolgozni de nem annyira mint szeretném, vagy mint kellene.
2018. szept. 17. 15:52
 12/23 A kérdező kommentje:
acelsziv, Igen valahogy úgy. A kettő között eltelt 1-2 óra. De így történt.
2018. szept. 17. 15:56
 13/23 anonim ***** válasza:
Lehet valahol korábbi válaszokat törölni vagy töröltetni?
2018. szept. 17. 15:57
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

>Mégis hibás vagyok valahol ha nem adtam meg amit akart, és inkább másnál kereste. Érted? És ez az egyik még ami fáj.

Itt van szerintem valahol a kutya elásva. A legtöbb megcsalás tudod, miért történik meg? Elmondom.

Kezdjük ott, hogy miért és hogyan alakul ki a legtöbb párkapcsolat, nagyon leegyszerűsítve. Az emberek az ismerkedés során nem ismerik meg egymás valódi személyiségét, hanem egy hiányos, durva modellt alkotnak egymásról. A modell hiányosságait a saját idealizált partner-képük idealizált tulajdonságaival töltik fel kezdetekben, és kölcsönösen ebbe a modellbe lesznek szerelmesek. Ez a rózsaszín köd, a rajongás időszaka. Ahogy telik-múlik az idő, a felek egyre jobban megismerik egymást, és az annak idején elképzelt és szeretett idealizált tulajdonságokat sorra felváltják a valós, emberi, gyarló tulajdonságok, és a felek kezdenek eltávolodni, a kapcsolat kiüresedni. És ilyenkor mi történik? Feltűnik valaki, a bizonyos harmadik fél, és az ember úgy érzi, hogy azonnal szerelmes lett bele. De a trükk abban van, hogy a harmadik félnek van egy hatalmas és behozhatatlan előnye: nem ismerjük jól! Az ember párja fix, véges, definiált tulajdonságokkal rendelkezik, a harmadik félről alkotott modell pedig még friss és totál hiányos, egy csomó mindent bele lehet vetíteni. Nem az a gond, hogy az ember párja elég jó-e vagy sem, hanem az a gond, hogy >fix<, csak annyi, amennyi, nem több. A harmadik fél ezzel szemben még >bármi lehet<, és ez az, a lehetőség, ami olyan ellenállhatatlanul vonzóvá teszi. Egy ilyen kiváló projekciós felülettel, amire minden megoldatlan probléma megoldását, minden látens, nem értett vágyat és teljesítetlen igényt ki lehet vetíteni, egy szimpla ember egyszerűen nem versenyezhet. Ezért ugrálnak az emberek kapcsolatról kapcsolatra, ezért menekülnek a harmadik félhez, és valószínű, hogy téged is emiatt csaltak meg: nem azért, mert túl kevés vagy, hanem azért, mert "csak" egy valódi ember vagy és nem egy romantikus ideál, egy tündérmese. A barátnőd, ha nem tesz szert némi önismeretre vagy nem lesz vakszerencséje, pontosan így fog járni a következő párjával is.

Én ezen gondolkodnék a helyedben.

2018. szept. 17. 16:06
 15/23 A kérdező kommentje:
Soha nem gondolkoztam még ilyen nyersen a kapcsolatokról. És úgy érzem hiba volt. Talán ha ezt tudom 14/14-es amit leírtál akkor lehet hamarabb megtudom állítani ezt az egészet kevesebb lelki sérüléssel. Azt hiszem csak azt tudom mondani hogy Köszönöm. Kimondtál minden olyat amit én nem tudtam megfogalmazni eddig.
2018. szept. 17. 17:32
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

14 -es nagyon jól leírta.

Miért gondolod, hogy ez rólad szól? Valóban nem rólad szólt. A lány még éretlen, és rossz megoldási módot választott. Ő döntött úgy, ahogy, ő választotta ezt az utat. Infantilis viselkedés és infantilis válasz rá.

"Karácsonykor azzal indokolta, hogy "Fiatal még, most akar élni", meg hogy "Nem akar kalitkába zárva élni mint a nővére"."

Láthatóan megvan a saját lelki baja. A hasonló viselkedés amolyan szexuális infantilizmus, ami mélyebb lelki okora vezethető vissza. Most tudnék neked felhozni egy extrém példát 33 éves pasiról is, aki a nője mellett mindenki előtt kezdett el nekem udvarolni, meg kiderült, hogy a barátnőjét állandó jelleggel csalta.

Engem érdekelnek az emberk, emg az emberi viselkedés okai, és hónapokkal később, mikor újra találkoztunk, bezsélgettem vele, mert elég érdekes ilyen szempotnból, érdekelt, miért csinálja ezt. A srác tipkus nárcisztikus ember volt, a legnagyobb pofája van mindig a társaságban, nagy arccal. De már akkor is átláttam a maszkon, valójába ezek az emberek esendőbbek, mint te, vagy én.. És ahogy bezsélgettünk és elmondta a múltját, inkább már sajnáltam. Mert a külső közel sem mutat olyna képet, ami belül van benne.

Ergo nála is ez "minden nőt megdudok" késztetés egy régi, lelki sérülés kezeletlen forrása. A lány is fél valamitől említette a nővérét.

Az a baj, hogy mi emberek sok mintát otthonról hozunk, nagyon sok minden hat ránk, és lehet a sajt szenvedésünk okozója. A lány például annyit lát szerintem, hogy a nővére boldogtalan és nem él, hanem benne van egy boldogtalan kapcsolatban. (Javíts ki, ha tévedek).

Ergo benne ha nem is tudatosan, beleépült egy kép az elköteleződéstől, és hogy miylen egy hosszú kapcsoalt. Ha nincs előtte rendes minta ( például a szülei mintája hiányzik, vagy esetleg ők is hasonlóan élnek csak együtt, kényszerből), pláne nem fog tudni nomrálisan meglenni egy hosszú kapcsolatban. Félni fog az elköteleződéstől, mert valóban egyenlő neki most az a "nem élek"-el.

Szóval ne gondold, hogy ez a cselekvés rólad szól. A lánynak vannak félelmei, ami gátolja az elköteleződésben, és ha ezzel a problémával nem néz szemben és tanulja meg kezelni, később sem lesz jobb. Mindig csak menekülni fog. Mert ő csak menekül.

NEm tudom segít-e, ha megérted a másik lelki oakit, nekem pl sokat segített, hogy ne undorodjak sok embertől. Amióta elkedztem olvasgatni a témákban, már inkább a legtöbb embert csak sajnálom. Minegyik a saját boldogságát keresi, de van, aki kétségbeesetten, és csak a tüneteit akarja enyhíteni, nem foglalkozik a valódi problémáival. - perzse, hogy nem, emrt az nagyon tud fájni. De így megoldnai sem tudja, csak kétségbeesetten kapálózik össze-vissza, remélve, hogy jobb lesz, De ezek a megcsalások csak "tüneti", ideiglenes kezelések.

Annyi biztos, hogy nem rólad szól.

Te pedig az érzést hiányolod, ami akkor volt. A jó hír, hogy ha készen állsz és szeretnéd ezt az ézst újra megtapasztalni, könnyebben is találsz rá.

Ettől pedig teljesen vonatkoztasd el magad, mert nem személyesen hozzád kapcsolódik. Ez csak a lányról szól. Csúnynán szólva, bárki mást is megcsalt volna, ha ő van a helyedben.

Megnyugtatásképp, egy stabilabb önképpel rendelkező személy kevsebb eséllyel fogja ezt a módját választani a problémái kezelésének, mint egy belül labilis. Tehát ne gondold,hogy mindenki megcsal inenntől.

2018. szept. 17. 19:21
 17/23 A kérdező kommentje:
Őszintén szólva, ebben biztos vagyok hogy mind a családjánál mind a nővére kapcsolatában nem volt probléma. Voltak kisebb viták de hol nincsenek? Irigyeltem a nővére kapcsolatát sokszor, meg a szülei kapcsolatát is hogy milyen szép és milyen jó látni őket. Viszont az talán egy valószínűbb lehetőségnek találom hogy próbálta valami más indokkal köríteni a történet a számomra hogy ne fájjon annyira. Vagy hogy ne csak a megcsalás legyen az egyetlen ok, fogalmam sincs. Próbálom megérteni, hidd el nagyon próbálom de mikor oda lyukadok hogy mi az oka valahogy megint azzal nezek szembe hogy én mit tettem azért hogy ne így alakuljon. Vagy mit tehettem volna hogy jobbá tegyem őt és a kapcsolatunkat. Értem hogy nem rólam szólt az a megcsalás és bárki más lehetett volna a párja az is így járt volna, de sajnos mégis nekem fáj és nem másnak :( Próbálom megtartani a maradék becsületemet, és nem picsogni de az a baj hogy olyan ez mint egy ördögi kör. Hogy eljutok valahova, és aztán hiába ugranék egy nagyot a boldogság fele nem erőre kerülök hanem megint vissza az emlékek közé. Aztán minden kezdődik elölről. Megint magamban keresem a hibát, megint végig gondolom hogy nem éri meg magamat hibáztatni, megint rájövök hogy nem én hibáztam, megpróbálok megint túl lépni, megint újra mással foglalkozni de aztán jön egy illat egy utca egy zene és megint kezdődik előröl. Nem hiszem hogy becsulendő de ha tehetném szembe köpném, talán azért mert fiatalabb vagyok mégha próbálok felnőni a koromhoz. Lehet hogy ez gyerekes, es nem tenne jobbá semmit de számomra ennyit érdemel. Van bennem feszültség van bennem kérdés. Rengeteg. Hiába edzek nem oldja ki. Neha azon agyalok hogy mi lenne ha szembe jönne velem az utcán? Mi lenne az első amit mondanék? Érett es intelligens viselkedés lenne elkezdeni vele beszélgetni ? Hepciáskodásnak semmi értelme. Én csak azt látom magam előtt hogy belenézek a szemébe és megkérdezem hogy Boldog vagy? De ez is egy szánalmas dolog, mások csak elsétálnának mellette. Mi ilyenkor a helyes döntés? Én tenyleg próbálok túl lépni ezen és levonni a tanulságot, valamit kihozni belőle de azt erzem hogy kevés vagyok hozza.
2018. szept. 17. 23:30
 18/23 anonim ***** válasza:

#15: nagyon örülök, ha segített, amit írtam. Még egy lényeges dolog, amit direkt kihagytam, mert túl hosszúvá vált volna a válaszom, de azt hiszem, hogy ez még fontosabb: ugyanez a kettősség az idealizált és valós kép között egy emberen belül is megvan: saját magunkról ugyanúgy egy tökéletlen modellt alkotunk, aminek egy jelentős része nem saját magunkhoz, sokkal inkább a szociális környezetünk által támasztott elvárásoknak és a kulturális környezetünkbe ágyazott értékeknek, mintázatoknak való megfeleléshez kapcsolódik. Az, hogy a hétköznapokban egy idealizált képet vetítünk magunkról más emberek felé, talán nem meglepő és magától értetődő, de ugyanúgy saját magunk felé is idealizált egy képet vetítünk saját magunkról. Ez a kettősség, a két kép közötti szakadék az, ami (szerintem) szinte minden általános személyi és szociális probléma alapja: az ember arra számít, hogy bármilyen helyzetben az idealizált önképének megfelelően fog cselekedni, reagálni, érezni, viszont szinte minden helyzetben a valódi személyiségének megfelelően fog cselekedni, reagálni, érezni, és ez a disszonancia szégyen, düh vagy frusztráció formájában nyilvánul meg. Nyilván az önismeret gyakorlása az az eszköz, amely segítségével a két képet fokozatosan egyre közelebb hozhatjuk egymáshoz, de ez egy hosszú, nehéz és rendkívül kiábrándító dolog, hiszen le kell rombolnunk minden magunkhoz kapcsolódó illúziót és el kell fogadnunk a hibáinkat, gyarló, gyenge emberi tulajdonságainkat.

És akkor gondolj bele, mi van akkor, amikor két ilyen, teljesen átlagos ember szerelmes lesz: egy másik ember által vetített idealizált képbe szeret bele a saját idealizált önképének vágyai, motivációi alapján. :D

Tudom, ez mind borzasztóan hangzik, de szerintem az illúziók elvesztése az egyik legnagyszerűbb dolog, ami az emberrel történhet: csak az önismeret által lehet önazonos az ember, csak így képes felelősséget vállalni saját magáért, megérteni és irányítani a saját életét, és nem csak öntudatlanul sodródni, akár egyedül, akár párkapcsolatban. Nekem legalábbis a legjelentősebb mérföldkő volt az életemben, amikor egy nagy szerelmi csalódás után megkérdeztem magamtól, hogy tulajdonképpen mit is akarok én ettől a lánytól, és kiderült, hogy gőzöm sincs a válaszról, rájöttem, hogy nem értem és nem ismerem magam.

2018. szept. 18. 14:29
 19/23 A kérdező kommentje:
Szeretném megkérdezni tőled 16/18as és 18/18as hogy mindezt a tudást ami a birtokotban van, honnan vagy miből nyertétek? Van esetleg egy könyv erről? Vagy esetleg tanulható? Nem akarok ennyire döglött hal lenni hogy mások ennyire tudjanak irányítani, akár egy megcsalással. Most nem arra gondolok, nem akarom hogy fájjon mert azt nem irányíthatom. A rossz együtt jár a jóval. Ha szeret az ember és közel enged magához valakit akkor esélyt ad arra hogy sérüljön a másik fél által? Honnan tudhatok meg én is ennyi mindent mint ti ketten. Rá akarok látni a dolgokra, és szeretném ha nem is teljes mértékben de ez a tudás egy pajzsom lehessen. Mint ahogy nektek. Szeretném látni az embereket,a viselkedésüket, hogy mi van mögöttük, még akkor is ha tökéletesen önbizalommal telinek tűnnek. Hogy tudnám ezt elérni, elsajátítani?
2018. szept. 18. 14:53
 20/23 anonim ***** válasza:

#19: Volt egy könyv, ami adott néhány szempontot és segített bizonyos dolgokban, de 99%-ban saját munka van benne. Kíméletlen, folyamatos, soha véget nem érő önvizsgálat.

Az talán a legfontosabb lépés, amikor el tudod veszíteni a saját állandóságodba, abszolút mivoltodba vetett hitet és elfogadod, hogy minden, ami benned zajlik, megérthető és megváltoztatható (a teljes megértés valószínűleg nem lehetséges, de folyamatosan lehet törekedni rá és meg lehet közelíteni). Csak ekkor leszel képes "kívülről", külső szemmel vizsgálni magad.

Ez nekem ott kezdődött, amikor még régen egy szerelmi bánat idején feltettem magamnak a kérdést, hogy pontosan mit is szeretek annyira ebben a lányban, mik azok a konkrét tulajdonságok, amiket értékesnek tartok benne. És akkor jöttem rá, hogy fogalmam sincs, gyakorlatilag nem is ismerem a lányt, csak valamiféle megfoghatatlan, ködös ideált kerestem benne, sőt, amit az ismerkedés során megismertem belőle, még csak nem is volt kifejezetten érdekes vagy izgalmas számomra. Ez egy irtózatos kiábrándulást jelentett, mert addig gyakorlatilag istennőként néztem erre a lányra, és kiderült, hogy a rajongásomnak alig volt köze hozzá. Ez indított el igazán azon az úton, hogy folyamatosan megkérdőjeleztem az érzéseimet és a tetteimet. Honnan erednek valójában? Hogyan működnek? Mi okozza őket? Érvényesek egyáltalán, valós alapjai vannak? Mi a célja a tetteimnek? Mik a valós motivációim? Mit nyerek >konkrétan< abból, ha mondok, teszek valamit? Nyilván leginkább a "negatív" érzelmekkel foglalkoztam, nem fogadtam el, hogy maguktól változó hangulataim vannak, mindig azok okait és értelmét kerestem. És soha nem fogadtam el olyan választ, ami nem egyszerű, logikus és teljes, ha ez nem volt meg, tovább töprengtem. A tetteimmel kapcsolatban pedig arra jöttem rá, hogy nagyon sokszor annyi csak a célom velük, hogy mások számára egy képet közvetítsek, elérjem azt, hogy bizonyos dolgokat gondoljanak rólam. Innentől fogva foglalkoztam aktívan az idealizált és a valós önképem közötti különbség csökkentésével és az önazonosságra törekvéssel. Természetesen saját magammal kapcsolatban is elveszítettem egy csomó illúziót, ami nem könnyű, sőt, olykor depresszív és kiüresítő, de rendkívül felszabadító is, hiszen miután lecsupaszítod magad, megszabadulsz a valótlan, hamis és értelmetlen ideáktól, elkezdheted a saját felelősséged teljes tudatában, külső megerősítés szükségessége nélkül, szabadon, belülről felépíteni saját magadat, megismerni és megszeretni a valódi értékeidet és elfogadni (vagy kijavítani) a hibáidat.

És itt érünk el a sebezhetőséghez. Igen, felfedni magunkat mások előtt mindig sebezhetőséget jelent, de tudod, miért van ez rendben? Ha önazonos vagy, akkor pont a teljes sebezhetőség által válsz sebezhetetlenné: a "sebek", amiket szerzel, azokban a helyzetekben keletkeznek, amikor mások vagy saját magad számára egy-egy pillanatra nyilvánvalóvá válik az idealizált és a valódi önképed közötti különbség (vagy épp a partneredbe pillanthatsz bele egy kicsit). Ha ez a különbség apró, ha a lehető legjobban közvetíted azt, ami vagy, akkor ezek e helyzetek egyszerűen nem jönnek létre, nem leszel ideges, sem dühös, nem fogod szégyellni magad, hiszen nincs mit rejtegetned, a személyiségedet te magad erősítetted meg és integráltad lépésről lépésre, nincs szükséged külső megerősítésre ahhoz, hogy érvényt szerezz magadnak, és ugyanígy, a külső "támadások" átmennek rajtad, de nem hagynak nyomot, ha te magad nem akarod.

Ez persze nem azt jelenti, hogy csak te számítasz, soha ne törődj senkivel. Ez csak azt jelenti, hogy bármit teszel, az >belülről<, a te saját, felelős döntéseid alapján történjen, és ne öntudatlanul elfogadott, rád ragasztott minták és elvárások alapján. Légy mindenkivel szemben kritikus, de saját magaddal szemben kétszeresen legyél az.

Én valahogy így csinálom, de nyilván nem értek a pszichológiához, nem tudom, mások hogy működnek. Ezeket nem pontos és követendő utasításnak szántam, inkább ötleteknek, amiből talán meríteni lehet.

2018. szept. 18. 17:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!