Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Bosszút állnátok az exeteken, ha szándékosan tönkretette volna az életeteket, és hirtelen lehetőséget kapnátok a revánsra?
Elméleti kérdés. Tegyük fel, ha a barátnőtök hirtelen hátba szúr titeket. Hazugságokat terjeszt, minden barátotokat ellenetek fordítja, és még a rendőrség által is megpróbál tönkretenni titeket azzal a hazugsággal, hogy a volt pasija verte, és egy olyan látleletet mutat, ami bár valódi, de a sérülést máshol szerezte. És ráadásul ezek után neked támad, hogy tönkretetted az életét, mennyi fájdalmat okoztál neki, holott a húzása előtt végig arról áradozott, hogy mennyire csodássá tetted az életét, és milyen jó hatással voltál rá.
Romokban az életed, folyamatosan bűntudatot érzel, szégyenkezel, majd egy haverodnak segítesz összejönni a nővel, és a haverodnak meztelen képeket, videókat küld, amit a haver meg is oszt veled. Jóval később kiderül, hogy a nő már az elejétől fogva megcsalt, és csak addig kellettél neki, amíg kikapartad a gödörből, és nem talált jobbat. De mindezek ellenére megbocsátasz neki, holott nem is kért bocsánatot, és próbálsz rajta segíteni, azt hiszed, megváltozott, de megint, most másodjára még jobban hátba szúr, végleg bemocskol. A srácnak eszébe nem jutott volna bármi rosszat tenni a nővel, de ezek után elszakadt benne valami, és elküldte az intim videókat először a nő saját családjának, majd főnökének, aztán kollégáinak, és végezetül a barátainak.
Várom a szavazatokat, válaszokat, köszönöm szépen!
Akik csak annyit látnak, hogy úristen el lettek küldve a privát képek, azoknak emlékeztetőbe pár sor. Bár tartok tőle így se fogják meglátni, hiszen ezeket egy nő követte el egy férfi ellen. Tehát számukra nem létező dolgok, mintha ott se lenne, vakfoltjuk van rá.
" Tegyük fel, ha a barátnőtök hirtelen hátba szúr titeket. Hazugságokat terjeszt, minden barátotokat ellenetek fordítja, és még a rendőrség által is megpróbál tönkretenni titeket azzal a hazugsággal, hogy a volt pasija verte, és egy olyan látleletet mutat, ami bár valódi, de a sérülést máshol szerezte."
Lejáratás, hamis vád a rendőrök előtt nem bűn? Ráadásul a nő kezdte az egészet.
"Jóval később kiderül, hogy a nő már az elejétől fogva megcsalt, és csak addig kellettél neki, amíg kikapartad a gödörből, és nem talált jobbat."
Gondolom ez is teljesen belefér a jelek szerint. Biztos hazugság, ha férfi mondja.
"De mindezek ellenére megbocsátasz neki, holott nem is kért bocsánatot, és próbálsz rajta segíteni, azt hiszed, megváltozott, de megint, most másodjára még jobban hátba szúr, végleg bemocskol."
Meg ez. Jelentsen is bármit. Amúgy jó nagy kár ezek után még segíteni, de vannak ilyen emberek is, tény.
Szóval nem volt oké elküldeni róla a privát meztelen képeket, jogilag is aggályos, meg emberileg is. Részben sajnos te itt lesüllyedtél az ő szintjére. A bosszú ritkán jó tanácsadó. De az olyan válaszolók akik szerint ez egyenértékű a nő tetteivel, vagy akik úgy tesznek mintha a nő nem is tett volna semmit és a férfi csak úgy ok nélkül kattant volna be, azok melyik műsort nézik? Durva mennyire vakon vannak egyesek, mennyire átitatja az agyukat a gyűlölet és sovinizmus. Aztán persze ha valaki rámutat erre, akkor is ugyanúgy megy a tombolás és tagadás.
Ja és tudom hogy elméleti a kérdés, elvileg. De attól még ugyanaz a helyzet, mintha valós lenne. És hiszitek vagy sem, ilyen dolgok ugyanúgy megtörténnek a való életben is. Sajnos egyre gyakrabban, és pontosan ezért is, mert az ilyen embereket egyesek bevédik.
13.: Ezt a kérdést érdemes lenne kiírni fél, vagy egy év múlva, amikor már mindenki elfelejti, csak felcserélni benne a nemeket. Vajon akkor is ugyanezeket a válaszokat, indokokat kapnám?
Lenne hozzád egy kérdésem. Értem, és jogosan írod, hogy az elméleti kérdés alanya lesüllyedt egy bizonyos szint alá. Ezt elfogadom. Na de mi lenne a világgal akkor, ha senki sem állna bosszút, mindenki úgy gondolkodna, mint te? Elmehetnénk a rendőrségre, ami legfeljebb csak jogot szolgáltat, és nem igazságot? Milyen lenne a világ?
Tegyük fel, hogy megkérdezném a haverokat, hogy van-e kedve eljönni sétálni, és leköpni minden egyes járókelőt. Kb. mindegyik (nincsenek haverjaim, ez is csak elméleti) azt mondaná, hogy figyelj már, te teljesen hülye vagy, mert előbb-utóbb valaki jól megver minket!
A leköpöttek vajon örülnének, hogy valaki megleckéztette a köpdösőket? A többség gondolom igen. Aki meg épp szembejön, de még nem ért oda, és nem kapott a csulából, az fújjogna, hogy mit verekszik az agresszív barom, börtönben a helye, meg miért nem a rendőröket hívta, jujj önbíráskodó.
Ugye érted, hogy mit akarok mondani? :)
Én már az első red flageknél kukáztam volna az életemből olyan messzire, hogy többet ne is halljak felőle és már rég boldogan élnék egy normális társsal vagy egyedül.
Ez nekem sok felesleges körnek tűnik ami mindenkinek csak problémákat és gondokat szül, mitnha unatkoznátok, és azért csinálnátok vagy totál hülyék vagytok mindketten és nem akartok jót saját magatoknak.
Érteni értem, még érdekes kérdésnek is tartom az önbíráskodást egy ilyen diszfunkcionális országban. Csak van vele pár probléma.
1. Ha érzelmileg érintett vagy, gyakran nem fogsz tudni helyes választ adni, a többség aránytalanul túltolja a bosszút. Érzelmileg érintett, ezért nem érzi a helyes arányt. Amitől meg a másik fél fog bosszút állni a túlkapásért (vagy mert ő sem érzi mi mennyi), amire már ugyanúgy mondhatják hogy jogosan.
2. Az első pontból eredő gyűlölet körforgása. Beindítani nagyon könnyű, megállítani nagyon nehéz.
3. Egyre többen is belekeveredhetnek, külsős, ártatlan személyek is, ahogy emelitek a tétet. Nem lehet mindent előre kiszámítani, én már csak tudom.
4. A kérdésedben szereplő nő nem normális, nem fog tanulni semmiből, azt se tudja miért kapja, csak úgy veszi hogy te támadod őt. Ezért visszatámad még nagyobb gyűlölettel. Nem jutsz ezzel az egésszel előrébb.
5. A normális, külsős emberek előtt is le fogod járatni magad, mert ez hogy privát fotókkal élsz vissza, ez tényleg nem helyes. Ráadásul ugyanúgy büntetendő, mint pl az ő általa elkövetett hamis vád és rágalmazás.
Röviden pedig a lényeg az, hogy egyikünk se hatóság. Erre lennének a megfelelő szervek, csak ugye nálunk a legtöbb dolog már nem működik, vagy nem megfelelően működik. Ezért is mondtam hogy érdekes dolog az önbíráskodás kérdése, főleg ahogy egyre inkább terjedni is fog. Az egyre több igazságtalanság hatására, ami retorzió nélkül marad. De ez egy nehéz műfaj, nem véletlen hogy a törvény tiltja az önbíráskodást is. Nagyon nehéz jól és arányosan csinálni, meg ahogy fentebb vázoltam, sokszor ha idiótákról van szó, még eredménye se lesz, csak tovább ront a helyzeten.
16.: Látom, hogy nagyon nemes lelked van, vagy csak ezt mutatod a mai divatnak megfelelően. Na mindegy is, ebbe most ne menjünk bele, és nem is kötekedni akartam. Köszönöm szépen a válaszodat!
Erről az arányosságról az a véleményem, hogy igen, ha úgy ítéli meg az "áldozat", hogy túl sokat kapott vissza, akkor hatványozottan fog visszavágni, éppen ezért kell akkorát odab@szni neki elsőre, hogy többet már ne tudjon visszaütni!
" Érzelmileg érintett, ezért nem érzi a helyes arányt. Amitől meg a másik fél fog bosszút állni a túlkapásért (vagy mert ő sem érzi mi mennyi), amire már ugyanúgy mondhatják hogy jogosan."
Láthatod, hogy a kérdésben is hogy járt a férfi! Ott rontotta el, hogy az első adandó alkalommal nem támadt vissza teljes erőbedobással.
Nyilván nem fogja érezni a nő, hogy mi mennyi, mert ahhoz kéne egy kis igazságosság is legbelül, az meg úgysincs benne, különben nem tette volna azt, amit. Az efféle úgy áll a témához, hogy ellopja a biciklidet, ami ér 100 ezer forintot, és ha büntetést kap, akkor igazságtalanságot visít, hogy ő csak 100 ezer forintnyi kárt okozott, miért nem loptál tőle te is 100 ezer forint értékben. Csak mi lenne akkor, ha az ő agymenése szerint mennének a dolgok? Hülye lenne a többség nem lopni, mert kicsi az esélye a lebukásra, és max. csak azt a kárt kéne megtérítenie, amit okozott.
Beszéltél egy körforgásról, és szerintem ott látod rosszul a dolgokat, hogy mindent meg lehet oldani, pedig a dolgokra legtöbbször nincs ráhatásunk. Csak egy illúzió, hogy lehetett volna máshogy is, és ezt mondtam rosszul, azt kellett volna máshogy csinálni, egy f@szt, ez csak arra jó, hogy hibáztasd magadat, és olyan önsorsrontó tevékenységekhez vezet a legközelebbi alkalommal, mint a mérlegelés, aminek hatására hezitálsz egy fél másodpercet, és már a torkodnak is ugrottak, game over. Ha a betörőt agyoncsapod a saját lakásodban, akkor a bíróság a legapróbb részletekig kukacoskodni fog, hogy ugyan mit csinálhattál volna máshogy, nem-e történt túlkapás, hát kapják be, szerintem mindenki úgy védi meg magát, ahogyan tudja, és ahogyan akarja!
Ez az arányosság egy olyan helyzetben működhetne, ahol a "szegény áldozat" nem tud visszatámadni. Pl. ha egy diák megpofoz egy másik, nála sokkal kisebbet, és a tanár ugyanakkora pofont ad a pofozkodónak, akkor abból tanulni fog, vagy ha arra képtelen, akkor is megérti az ok-okozati összefüggést. Bántja a kisebbet, dirr egy lángos. Akármennyire is limitált agyú, még egy állat is képes arra, hogy megtanulja, ha csöng a csengő, akkor kaja van. Azt nem fogja érteni, miért cseng a csengő, mi értelme van, de nem is lényeges. Ezt a tanáros példát a régi időkre értettem természetesen, én is tudom, hogy ma nem működne. Az is egy érdekes téma, hogy tegyük fel letesztelnék ezt a metódust, és persze borítékolható lenne a kudarc. Akkor ez a módszer működésképtelenségét bizonyítaná? Vagy másik szemszögből vizsgálva a kísérleti alanyokkal van a baj? Fel lehetne tenni ezt a kérdést a régebbi időkre hivatkozva, de nagyon eltértem a témától, szóval be is fejezem :D
17-es másképp látjuk a dolgokat. Én se szándékozok vitatkozni, főleg mert régebben hasonlóan láttam pár dolgot, mint most te magad. Az elrettentő hatásban, megelőző csapásban pl még a mai napig is ugyanúgy hiszek. Csak az vele a gond, hogy irracionális, kábszer hatása alatt álló, vagy szimplán őrült emberekre az se fog hatni. Sőt, néha olaj lesz a tűzre. Mert nem tudják felmérni mivel állnak szemben. Ellenben még hergelésnek is vehetik, amire aztán támadnak. Az exednél se működött volna. Mint ahogy az utólagos bosszú se fog. Így már részben jogosan fog téged feketíteni mindenki előtt. Igazából ártottál magadnak is ezzel a tettel, nehéz lesz belőle jól kijönni.
Én manapság nem abban hiszek hogy csapd agyon a betörőt (kivéve ha mondjuk életet védesz), hanem abban hogy mérd fel alaposan a helyzetet, és minimalizáld a kockázatokat. Ésszel, megelőzve a bajt. Mert mondhatod aztán a bíróságon mi jogos és mi nem, mégis téged fognak elítélni és meghurcolni, ha véletlen túlkapás történt. Legyen bármennyire is igazad. Lásd a fagyállós gazda, vagy aki áramot vezetett a saját kerítésébe, mert folyton meglopták. De ez már erősen jog és politika lenne, nem annyira kapcsolódik ide.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!