Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Lányok/Nők! A pasas beszédstílusa nektek mennyire meghatározó?
Ma fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy egy lányra mennyire van hatással a pasi beszédének milyensége. Hogy konkrétan mire gondolok, szemléltetem egy példával:
Pasi "A":
"Hívott a muki a szervizből, elugrom a verdáért, tankolok egy kis benyát is. A teldzsóm nem műxik jól, kínai gagyi, nem ér kalap szart se. Hazafele tolok majd egy pizzát, veszek piát is, oszt havajozhatunk a hétvégén."
Pasi "B":
"Telefonáltak az autójavítóból, elhozom az autót és feltöltöm üzemanyaggal. A telefonom nem működik megfelelően, alacsony minőségű kínai gyártmány, nem valami jó minőség. Hazafelé megállok majd enni egy pizzát, hozok innivalót is, hogy ünnepelhessünk a hétvégén."
A különbség szerintem érzékelhető. Néktek melyik "jön be" jobban? A nyegle, szlengesen beszélő férfi, vagy a választékosan, magát cirkalmasan kifejező illető?
Az ocsmányul beszélő, kötőszavak helyett is trágárságokat használó, zsinórban káromkodó pronyókat hagyjuk, ők nem érnek annyit se, hogy véleményt írjak róluk.
A válaszokat előre is köszönöm mindenkitől!!!
Mennyien elolvadnak a "választékos beszédstílustól"!
Elég nevetséges. Egyrészt az, hogy érdem, ha a mai világban képes valaki értelmesen beszélni, másrészt a fenti állítások. A nők a szó legszorosabb értelmében MEGIJEDNEK attól a férfitól, aki képes _ténylegesen_ választékosan beszélni. Miért? Valószínűleg azért, mert nem értik - a legkevésbé sem áll érdekemben ezt állítani, viszont más logikus megoldást nem látok a helyzetre.
Főleg az én esetemben; nem arról van szó, hogy "tudok választékosan beszélni" - hiszen bőven van hova fejlődnöm, inkább nevezném csupán emberinek és vállalhatónak a jelenlegi állapotot, hiszen az egyik legnagyobb problémám még mindig az, hogy nem tudok dolgokat úgy elmondani, ahogyan azt szeretném -, és ez elriasztaná a nőket.
Teljesen jogos lenne a következtetés, hogy akkor biztos valami ronda, igénytelen, önhitt, önjelölt, arrogáns zseni vagyok - és ez utóbbi 4 jelzővel hajlamos vagyok egyetérteni is bizonyos tekintetben / körülmények között -, ezért valójában a kinézetem taszítja a nőket - ellenben ez nem lenne igaz. Mindig is körül vettek a nők, éppen csak nem olyanok, akik megfelelnének - elsősorban a személyiségüket tekintve.
Végül is; aljas hazugság, hogy a nőket vonzza a "választékos beszéd". Bizonyára van egy szűk felső réteg, akiket igen, a többiek pedig azt értik alatta, ami nem tartozik a kérdésben jelölt "A" kategóriába.
20/F
A kérdés másik része az lenne, hogy mi számít választékos beszédnek. Számomra a "B" kategória csupán teljesen magától értetődő mindennapi jelenség - másoknak meg "választékos beszéd".
Hol nyilvánul meg a választékos beszéd? Komolyan odáig süllyedtünk, hogy vállon veregetést várunk azért, mert értelmesen el tudjuk mondani, hogy "akkor most leviszem a szemetet" (vagy más teljesen hétköznapi, unalmas, semmilyen témákat)?
Mert szerintem nem - sőt, nem is abban, ha azt el tudom mondani értelmesen magyarul, hogy "mivan" (ez nem a híres filozófiai kérdés ("Mi van?"), hanem a sajátos "szakkifejezésem" az "A" kategóriában szereplő ember intellektusát leginkább megterhelő kérdéskörre).
Arról már nem is beszélve, hogy a "B" kategória is eléggé műanyag ízű - mégis ki "tölti fel az autót üzemanyaggal"? - Mint egy rossz fordító program. Javasolnám az "autó" szót lecserélni gépjárműre, hogy biztos senki ne értse félre.
"Alacsony minőségű kínai gyártmány"? Hogyne; ez meg emberi szövet a fém vázon.
Ha a valóságban hallanék ilyen szöveget valakitől, azonnal feltételezném, hogy rajta van az autizmus spektrumon. Ha jóindulatúbb vagyok, akkor csupán egy alacsony iskolázottságú ember erőltetett modorosságát látnám benne.
Talán a választékos beszéd - a valódi, az én olvasatomban - akkor nyilvánulhat meg, amikor komplexebb jövőbeli tervekről van szó, vagy valamiféle komolyabb témáról - vagy legalábbis annál komolyabbról, hogy "mivan".
Például saját filozófiai álláspont felállítása, vélemények, ideológiák, ideálok, megvitatása, etc.
Igazad is van, csak amiről te beszélsz, az annyira ritka, hogy ezért nem került ide.
Hidd el, a B választékosnak számít. Sajnos.
Nos, igen, ez az, amit nem vettem figyelembe; hogy a nyelvészet szerint a nyelv "csak segít, és sosem korlátoz", ellenben a véleményemmel, miszerint a nyelv csak és kizárólag korlátoz.
Nyilván ha én mondom, hogy "szép", az nem a te "széped" lesz, ha én mondom, hogy "választékos", az nem más "választékosa" lesz, és így tovább. Az egész közmegegyezésen alapuló nyelv/jelek mindennek a végén egy megbízhatatlan, csak relatívan értelmezhető katyvasz.
Nem is tudunk beszélni egymással (kommunikálni? talán), ti meg választékos beszédről beszéltek miközben a két extrémnek az A és B-t adjátok meg.
Mönnyetekmá' pls. Keresnem kell valami önsegítő könyvet hogy mi a teendő, ha egyedül fogok meghalni.
Önsegítő könyv, a legjobb oximoron a "kommunista gazdaság" után.
A szlenggel nincs bajom, amíg nem esik vele túlzásba az ember és nem kelt unintelligens hatást, és ha megfelelő szituációban használja.
A körülményeskedő körmondatok sokszor eléggé ki tudják verni nálam a biztosítékot, főleg hosszú távon. Nagyon erőltetett, és köznyelvi, nem formális párbeszédnél abszolút szükségtelen olyanokat mondani, hogy "feltöltöm az autót üzemanyaggal" lol. Megvan annak a helye és módja, amikor értelmesen és megfontoltan kell fogalmazni, egy hétköznapi baráti beszélgetés nem az.
Az ilyen karót nyelt, minden lazaságot nélkülöző fazonok nekem nem igazán jönnek be. Nagyon fölényeskedő benyomást kelt és nm csipázom a kultúrsznob beütésű tagokat.
A "feltöltöm üzemanyaggal" illetve a "nem működik megfelelően" kiborítana. Sógornőm ilyen hivataloskodó stílusú, egyszerűen képtelen vagyok nem kiröhögni, mikor azt mondja, "egyeztetünk, mi legyen a vacsora".
Ha csak a kettő közül lehet választani, akkor az A. Mondjuk embert nem hallottam még ilyet mondani, hogy "teldzsó", de értem a lényeget. A B-től valószínűleg falra másznék, az A-t simán tudom kezelni.
Az, hogy manapság a társadalom jelentős része képtelen kulturáltan kifejezni magát, még nem jelenti azt, hogy a B választékosnak számít. Erőltetett és túl hivatalos, de semmiképp nem választékos. A választékosság mibenléte az egyszerűségben rejlik, márpedig az "alacsony minőségű kínai gyártmány" a világon sehol nem egyszerű.
#17: "nem működik megfelelően""
Mi ebben a furcsa vagy erőltetett? Végképp nem értem.
Egy hivatalos levélben teljesen helyénvaló szóhasználat, de a magánéletben maximum az használja, aki ügyfélszolgálaton dolgozik, és képtelen kilépni a munkahelyi szerepéből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!