Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Menyasszonyom egy idegen pasival lesz keresztszülő a nővére kérésére. Hogyan kéne ezt lereagálnom?
Nővére gyerekének lesz a keresztelője. Állítólag a pap nem engedi hogy én keresztszülő legyek mert megtudta, hogy házasság előtt már együtt élünk évek óta. Azt mondják, hogy ezért engem a templomba se fog beengedni, ezért ne is menjek el, ne legyen probléma, nekik fontos a keresztelő! Amúgy faluról van szó. Vicces, de egyikük sem jár templomba, csak a keresztelő előtt 2 hónapban játszották a vallásost. A párom meg nem is volt ott évek óta!
Megkérték a férj legjobb barátját, hogy legyen ő a keresztapa a menyasszonyommal! Egy ilyen jóképű bájgúnár gyerek, azt kérték, hogy játszák el a pap előtt azt: tisztességesen járnak együtt (szülők jelenlétében megy el hozzájuk udvarolni, meg ilyen kőkori szabályok). Ha megkérdezi a pap, akkor rólam rosszakat mondjon meg hogy kidobott engem mert nem élek tisztességesen.
A keresztelő ebédre se hívtak meg mert ott lesz a pap is és ráadásul összeültették a menyasszonyomat ezzel a sráccal, a férj azt kérte hogy megpuszilnia nem kell, de néha fogja meg a kezét, hogy ne legyen feltűnő. Gondolkodott hogy nem vállalja ezt az egészet, de a szüleik megmondták hogy kitagadják ha nem megy bele. Sokáig gondolkodott de belement.
Most ezt kell hallgatnom ha a szülei hívják Skypeon, hogy ott mi lesz, hogy lesz. Nagyon sért ez engem! Egyelőre csak a menyasszonyomnak mondtam meg hogy mennyire zavar a dolog. De a tesójának is be fogok olvasni!
Milyen vallásos emberek ezek? Hogy a papot be kell csapni egy keresztelő miatt? Az meg milyen jogon tesz elvárásokat? Ha elmondanám neki hogy a bájgúnár gyerek heti 3x csapja szét magát ..... én meg alkoholt se iszok. De nem baj, ő a hithű!
11-es: igen, képmutatás van bőven, nem életlen hagytam én is el az egyházat...
pl mikor én lettem keresztszülő, akkor a pappal beszéltünk 10 percet, és kész. A keresztmama helyett is én beszéltem, mert a lány templomot a keresztelőjén látott
haveroméknak meg 4x2 órás oktatás vot keresztelő előtt kötelezően.
ezeket papja válogatja, van aki keménykedik, van aki tesz rá, egy kis pénz a templom javára, és miden rendben
(bocs a sok elgépelésért, sérült a kezem).
szóval jellemzően a szabályokat kétféle pap szokta nagyon komolyan venni. Az egyik a Bazilikában, a Mátyás templomban és hasonló divatos felkapott helyen regnál, ő simán elutasít valami apróságért, tudja, hogy az emberek úgyis lihegnek, hogy pótolják, mert a Mátyás templom az a Mátyás templom
A másik fajta meg valami isten háta mögötti falucska keményvonalas plébánosa, 100 évre visszamenő jegyzetekkel, hogy k felejtett el egyházi adót fizetni, ki az, aki nem alkalmas, és miért, aki nem elégszik meg azzal, hogy bemondod, hogy voltál elsőáldozó, hanem ellenőrzi is. Na ők azok, akiken gyakran semmi nem segít, ha ő úgy gondolja, hogy nem, akkor nem, lehet menni a püspökhöz panaszra (mire abból lesz valami, addigra a halottat már 5x eltemették, a gyereknél meg inkább a házasság aktuális).
Mindez római katolikus dolog, fogalmam nincs, hogy más felekezeteknél (erdély pl tele van reformátusokkal, és unitáriusokkal, és a jól értem ez is ott lesz) hogyan működik mindez, lehet, hogy rendezettebben, lehet, hogy ugyanígy.
Szerintem a papra akarják kenni, hogy téged nem akarnak, és azért nem hívnak meg az ebédre sem, hogy ez ne derüljön ki.
Valószínűleg az lehet, hogy az egyik keresztszülőt a férj akarta kiválasztani és veled nem olyan jó a kapcsolata.
Eleve logikátlan, hogy azért nem lehetsz keresztszülő, mert évek óta együtt élsz valakivel. Hiszen a menyasszonyod is :)
Alapjában azzal semmi gond nincs,hogy nem egy párt kérnek fel keresztszülőként.
Valljuk be őszintén, ha ti szétmentek, akkor te kb onnantól nem lennél keresztapa,valószínű nem keresnéd a gyereket sem.
De a párod örökre a testvére lesz az anyának, ilyen veszély nem nagyon áll fent.
Szerintem csak simán nem akarják,hogy te legyél a keresztapa, félnek,hogy szétmentek a barátnőddel.
De hogy miért kell ilyen kacifántos sztorit beadni..
De ha mégis igaz,akkor jó nagy balek a barátnőd.
Kérdező, téged jól palira akarnak venni, egy percig se hidd el, hogy a pap nem enged oda téged, ez mind csak mese!
Én most úgy írok neked, mint egy bennfentes, katolikus gimibe jártam, katolikus kollégiumban laktam évekig, minden egyes nap misére jártam és gyóntam és hittanra jártam, mert kötelező volt minden ilyen és kb. egy éve voltam keresztelőn is. Voltam ministráns is, ismerem az Egyház működését, ismerek több közösséget is, tagokat is személyesen, de nem vagyok vallásos, tehát nem vagyok elfogult, csak leírtam, hogy igenis tökéletesen tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, így olvasd soraimat:
- a keresztszülőknek nem kell házasoknak lenniük, nem kell, hogy egy pár legyenek, sőt elegendő akár csak egy keresztszülő is
- ami kell: legalább 16 éves kor, "alkalmasság", tehát, hogy alkalmas leszel a gyerek katolikus hitre való nevelésére
- voltál bermálkozó
És itt jelzem, hogy ma már ettől is sok helyen eltekintenek, mert egyszerűen nem lenne, kit felkérni keresztszülőnek. A barátnőm úgy lett fél éve keresztanya, hogy meg sincs keresztelve.
Egy szónak is száz a vége, ez az egész egy nagy kitaláció, el ne hidd, itt veled lehet bajuk és kitaláltak egy jó kis mesét, hogy távol tartsanak az ünnepségtől, meg esetleg még a család találhat is egy "jobb" kérőt a lányuknak.
Én a helyedben elgondolkodnék azért a dolgokon, ha ebbe a rendkívül megalázó dologba bele menne a menyasszonyom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!