Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek mi az oka annak, hogy a "mamahotel" mint degradáló kifejezés kizárólag férfiak esetén ciki?
Immáron lassan 9 éve, hogy elköltöztem otthonról, tehát a kérdés személyesen kevésbé érint, az viszont feltűnt, hogy túlnyomórészt nők szoktak dobálózni a férfiak felé e kifejezéssel mint férfiakat terhelő hendikep, a férfiak a nők felé viszont csak elvétve említik meg feltételként a szülőktől különélést, és ezt több férfiismerősöm is megerősíti, miszerint őket egyáltalán nem zavarja, ha a kiszemelt nő még otthon lakik, legfeljebb lesz hová költöznie, ha a nőci megunja anyukát, apukát.
Igazság szerint engem sem zavar, hogy a kipécézett nő az őseivel lakik-e vagy sem, a szokásos kettős mérce viszont már annál inkább.
Szerintem azért mert rengeteg esetben az anyák a fiú gyerekeik mellől elutálják a barátnőket /nem engedik felnőni a fiaikat, és így a barátnő nem fér be párként csak testvérként a családba. Egy apa a lánya esetén ezt valahogyan nehezebben teszi meg, nincs akkora beleszólása a lánya életébe, az anyukák meg kevésbé rettegnek attól, hogy elvesztik a lányukat, ezért a fiúknak (a viccekből származó sztereotípiákkal ellentétben), általávan kevesebb surlódási felületük van az anyóssal. Ritkábban próbálják kirekeszteni (öntudatlanul) a fiú udvarlót.
Én azért nem szeretek olyan fiúkkal összejönni, akik nem álltak a sarkukra még soha az anyjukkal szemben, mert hihetetlenül lassan szakadnak le. Szerintem ezért negatívabb, ha a fiú lakik otthon, de persze kivételek ilyenkor is vannak, mind a két irányba, meg a többedik barátnő után javul a helyzet, de ilyen gyerekként viselkedő fiú mellett valószínűleg nem az első barátnő a befutó, vagy csak nagyon nagy kompromisszumok árán. Ezt a lányok meg tudatosan vagy tudat alatt figyelik.
"Ha párkapcsolatra kerül a sor ígyis-úgyis a nőnek kell végeznie a házimunkát."
Na ne mond Drága :D
Az az oka, hogy a klasszikus férfiszerep önállóságot követel. Ha nem otthon laksz, akkor az önállóságodat anélkül ki tudod mutatni, hogy bárki bármi közelebbit tudna rólad (és nyilván az emberek nagy része nem fog megismerni, csak ilyen felszínes infók alapján beskatulyáz). Ezért vált az önállótlanság szimbólumává az, ha egy férfi otthon lakik.
Ez önmagában nem kettős mérce, hanem csak a klasszikus nemi szerepek következménye, amelyek a nőtől nem várják el a függetlenséget és önállóságot.
A kettős mérce abban rejlik, hogy nagyon sokan elvárják a klasszikus férfiszerep jelentősebb aspektusait, viszont eszük ágában sincs a klasszikus női szerepet vállalni. Ez pedig meglehetősen igazságtalan. (aki ezek után személyeskedni kezdene, ne tegye, mert haszontalan)
A mamahotel azért többet jelent, mint azt, hogy vki otthon lakik. Mert az előfordul, és nem kínos, ha az adott ember eltartja magát, vagy ha épp munkanélküli, akkor házimunkázik.
Én azt mondom, azért használjuk gyakrabban a férfiakra, mert ott jellemzőbb, hogy vki otthon veri a micsodáját, eltartatja magát, a házimunkában egy szalmaszálat nem tesz keresztbe, gépezik, és az anyja csinál mindent. 2 okból: 1) rengeteg anya fiús anya, és kisajátítja a gyerekét, 2) sajnos rengeteg férfit nevelnek még úgy otthon, hogy mucikám, semmit nem kell otthon csinálnod, mert az úgyis a nő dolga, te meg férfi vagy. És a mamahotelt EZEKRE a férfiakra használják (legalábbis az értelmes többség), nem azokra, akik beleadnak a háztartásban, mosnak, főznek.
Rengeteg otthon élő fiatalt ismerek, és a nők, még ha nem is dolgoznak, azért jóval nagyobb arányban mosnak, főznek, takarítanak (nem feltétlen saját érzelemből, hanem mert van egy kimondatlan elvárás), tehát effektíve nem hotel létben vannak, hanem tesznek is vmi hasznosat az ottlakás alatt.
Jellemzően, hogyha megkérdezel egy ilyen mamahotelező nőt, hogy mit javasol alternatívaként, gerincből rávágja, hogy "há' vegyen fel hitelt, és vegyen abból lakást!"
Zseniális ötlet, aztán 5 hónap múlva lelép egy helyimenőcsávóval, szerencsétlen pasas meg ottmarad az adósságspirál kellős közepén.
Ilyenkor fel kell tenni a negyven milliós kérdést a nőknek: "Miért nem TE veszel fel hitelt!?"
És ez az a pont, amikor kifogynak az érvekből, és jön a férfigyűlölet mantra, meg a fröcskölődés. Mert más farkával könnyű verni a csalánt ugye...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!