Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Ez komolyan ekkora probléma...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Ez komolyan ekkora probléma lenne? Komolyan úgy csinál, mintha ufó lennék, csak mert az étrendemen változtatnék.

Figyelt kérdés

Még hónapokkal ezelőtt kitaláltam, hogy lassanként szeretnék átváltani a vegetáriánus étrendre (azaz, a helyes neve a "peszketáriánus", aki halat, tojást, tejtermékeket mind fogyaszt, csak kifejezetten húst nem). Egyrészt morális okokból, másrészt mert már nem is esik annyira jól a húsfogyasztás, annyira valójában nem igénylem, mint mondjuk eddig.

Ezen a párom olyan patáliát csapott, és azóta is úgy lovagol rajta (miközben én akkor egyszer felhoztam a gondolatot, és azóta se beszéltem róla), mintha azzal jöttem volna, hogy ezentúl az ISIS elkötelezett híveként vasárnap templomokat robbantok fel.

Évek óta együtt vagyunk, és ő úgy ismert meg, mint aki szereti a húst. Valóban, nem hazudtam, egy jó kis sült kolbász vagy egy félig nyers bélszín utánozhatatlan, de ha egyszer nem esik jól minden egyes nap, akkor miért egyem, csak azért, mert ő így ismert meg? :D És nem arról van szó, hogy most nekiálltam vegán tüntetéseken részt venni vagy az identitásomba beépíteni a dolgot, hogy kb már a bemutatkozásnál is ezzel kezdjem, simán és egyszerűen csak nem akarok húst enni, pont. Mintha bárkinek olyan sok köze lenne az én étkezésemhez, komolyan. Nem ítélkeztem eddig sem, ez után sem fogok, nem kezdek el propagandavideókat linkelni facebookon, semmi ilyesmi.

Ő meg azóta is azon lovagol, hogy ha én morális okokból (is) hagyom el a húst, akkor biztos őt is elítélem (idővel) azért, mert eszik. Merthogy ez a személyiségemnek egy olyan hirtelen és drasztikus változása, hogy ő mégis, honnan tudhatná, mikor jut eszembe hirtelen vallásosnak lenni vagy esetleg nem őt szeretni.

Ez szerintetek jogos a részéről? Valóban ilyen nagy dolog lenne? A személyiségemmel ez ennyire kapcsolatban lenne?

Amúgy, rá nézve semmi gyakorlati következménye nincs. Mindketten büfén ebédelünk, ha otthon főzök, akkor vagy halat sütök mindkettőnknek, vagy ő külön kap husit. Étteremben sincs semmi probléma, és nem is híresztelem ezt mindenkinek, minden irányba, hogy esetleg "szégyenkeznie" kellene.

2017. febr. 1. 12:39
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
12%

# 24: Összemosod az almát a körtével. Te azt írod, hogy azért nem eszel húst, mert nem esik jól és nem ítélsz el másokat. Ez teljesen rendben van. De a kérdező esetében saját bevallása szerint is morális okok vannak jelen, és EBBEN az esetben a párja joggal tart az ítélkezéstől.

Hasonló a helyzet, hogy pl. a párom lelkes környezetvédőként nem tart fenn autót (kizárólag elektromos autót lenne hajlandó venni). Elviekben nem neheztel rám, ha én benzines autóval furikázom, de amikor szidja a környezetszennyező autósokat (úgy általában), akkor azzal engem is szid, még ha nem is közvetlenül nekem címzi!

Írhattam volna rántott gombát, padlizsánt, sajtot is, amit a párom laktatónak tekint. A helyzeten nem változtat, hogy lelkesen áradozik arról ebéd közben, hogy hú, mennyire jól fog lakni, teljesen el fog telni és már rá se fog tudni nézni kajára... aztán egy óra múlva már a hűtőben kotorászik. Megjegyzem, amióta vega, felszedett jópár kilót, ugyanis hajlamos arra, hogy utólag édességekkel lakjon jól.

Teljesen más az, amikor a család tagjai a hétköznapokban azt eszik, amit szeretnek és nem egyezik 100%-ban az étrendjük. Viszont amikor van egy nagyobb családi ebéd, amikor a háziasszony hajnaltól főzi a húslevest, süti az ipari mennyiségű rántott húst, kétféle köretet, stb., akkor igenis macera bedobni két padlizsánt...

Megteszi a családom, megteszem én is, de attól még plusz macera! (Mert ugye nem azzal kezdődik a sütés-főzés, hogy kirántom, hanem már az előkészítéssel, ami egészen más egy padlizsán, vagy a gomba esetében, mint egy szelet húsnál...) Párom családjában más a helyzet, mert ott többen vegák, úgyhogy minden családi ebédnél van húsos és vega kaja is, de az én családomban nincsenek erre felkészülve... szegény nagyanyám (nyugodjék békében) szerintem életében nem sütött padlizsánt, ő egy egyszerű parasztasszony volt, aki maga nevelte a csirkét, kacsát, sertést, maga gyúrta a tésztát, maga termelte a zöldségeket... a 60 éves konyhai rutinját egy másodperc alatt tudta volna felborítani a párom. (És nagyanyám számára a legnagyobb szégyen volt, ha valakit nem tudott jóllakatni... vagy ha CSAK köretet eszik valaki az ő asztalánál!)

2017. febr. 1. 14:48
 32/48 anonim ***** válasza:
0%

"nem hiszem el, hogy egy szerettünknek ennyire nehezünkre esne a kedvében járni"

A szerettünk nem gond, de itt arról van szó, hogy a (tágabb) családom számára a párom egy "csatolmány", aki velem érkezik, ők alig ismerik. Tehát meghív ebédre mondjuk a nagynéném, aki életében 2x találkozott a párommal. Nekem pedig azzal kell kezdenem, hogy OK, de a párom vega... erre nagynéném kétségbe esik, hogy de hát ő már előkészítette a kacsát, most akkor mi a csudát csináljon... mert valamit muszáj csinálnia, ő abba nem törődik bele, hogy valaki csak köretet fog enni (az én családomban a vendéglátás szent és sérthetetlen, minden vendégnek kötelező jóllaknia). És akkor a nagynéném igenis külön fog főzni, jó előre egyezteti, hogy mi felel meg.

2017. febr. 1. 14:54
 33/48 anonim ***** válasza:
4%
28-as, egyfelől a "jól összeállított" vegán étrend sem tartalmaz minden szükségest. másrészt meg általában vannak ott mélyebb lelki problémák, traumák, ami egy embert rávesz egy ennyire természetével ellentétes, különc magatartásra. Épp nemrég láttam valamelyik adásban egy összeállítást a témáról, például volt egy riport egy pszichológussal, akinek a pácienseinek kétharmada vegán volt, véletlenül figyelt fel erre, aztán elkezdte kutatni a jelenséget, más pszichológusok is megerősítették. Az eddigi adatok alapján még nem tiszta annyira a kapcsolat a kettő között, de sok esetben a pácienseknek, akiknek sikerült enyhíteni-megoldani lelki problémáját, visszatért a normális táplálkozásra.
2017. febr. 1. 14:54
 34/48 anonim ***** válasza:
70%

A kib@$zott egészségtelen magyar konyhában tényleg olyan sok vitamin van, hogy fedezi minden szükségletünket... Nem racionális azzal érvelni, hogy a vegánok meg fognak halni, mert mindenben hiányt szenvednek. Valójában milliószor több energiájuk van, jobb a közérzetük, sokkal több vitamint visznek be, mint akik őket ócsárolják. Nem esznek nehéz, leterhelő kajákat, nem támogatják az állatkínzást, és ez nem pszichológiai probléma... inkább környezettudatosság.

A kérdezőnek: Többé ne írj ki ide semmilyen hasonló kérdést, mert a legtöbb magyar ember iszonyú konzervatív és birka. Semmi új dolgot nem tudnak befogadni, elfogadni, megérteni.

2017. febr. 1. 16:11
 35/48 A kérdező kommentje:

Annyit csak halkan és zárójelesen tennék hozzá, hogy esetemben pl a vegánságról szó sincs, és azok a vitaminok meg aminosavak, amik csak hús által kerülhetnek a szervezetbe, ugyanúgy megtalálhatók a tojásban és tejben/tejtermékekben is, amikről továbbra sem mondok le.

Egyik válaszra reagálva: valóban álszentség a tojást megenni, miközben rossz körülmények között tartják szerencsétlen csirkét, ez így van, és többek között ezért is mondom azt, hogy nem vagyok emiatt jobb ember, mint más.

Egy másik válaszra reflektálva: morális okai IS vannak. Nem CSAK az. Nem érzem magam erkölcsileg magasabb rendű lénynek, csak mert az étrendem nem egyezik a pároméval (vagy sok más emberrel). Ennélfogva nyilván nem is nézem le őt, bár valóban ő ettől tart.

Köszönöm a válaszokat, némelyik még hasznos is volt! :)

2017. febr. 1. 16:15
 36/48 anonim ***** válasza:

32# Hogy jön ide a nagynénéd? :D

Aki full vegán, annak nem hiszem, hogy gondot okozna egy ilyen hagyományőrző rituálé, mint a disznóvágás, disznó evés, nagy vendégség, ahol húst esznek...stb, mivel eleve kerüli az ilyen embereket, szituációkat, és valószínűleg párt is úgy választ majd, hogy ne egy totál másvilág legyen az életfelfogása és a családja. Ők teljesen külön társaságban szoktak létezni, ahol hasonló életfelfogású emberekkel ismerkednek meg.

2017. febr. 1. 16:18
 37/48 anonim ***** válasza:
72%

Ami az egészséget illeti: a többnyire vegetáriánus és halevő népek a legegészségesebbek. Ázsia nagy részében nem fogyasztanak tejterméket és nem ismert nálunk a csontritkulás.

Ha összevetjük az emberi szervezetet egy húsevővel, könnyen látjuk hogy az ember nem az. Nincsenek olyan éles fogaink, a bélrendszerünk hosszú, tekervényes mint egy növényevőé, a húsevőké rövid, mert megrohadna benne a hús mire a végére ér.

Mi a majmokhoz hasonlítunk a legjobban, akik mindenevők, de! A hús csak kb 10% ban szerepel az étrendjükben és csak egy-két majomfajnál, a többség gyümölcs-zöldség evő. Nem fűevők, nem legelnek, de főleg növényi eredetű táplálékot fogyasztanak.

És az ösztönök? Ha egy pici baba elé nyers húst teszel, undorodik, de az almát rögtön élelmiszerként kezeli, ösztönből. Ha a réten legelő báránykát látsz, akármilyen éhes vagy, nem jut eszedbe rávetni magad és kiharapni a szívét hanem keresel egy gyümölcsfát vagy bokrot. Tudod, miért? Mert nem vagyunk igazi húsevők.

Ezen megfontolásból nem is annyira a húsevéssel van a baj, hanem annak arányával, amit az alkalmankénti halevés tökéletesen pótol.

(ja,a vitaminokról annyit hogy a legtöbb hő hatására elpusztul, tehát fagyasztás, főzés. Amennyiben nem nyers húst eszel, nem viszel be vitaminokat a szervezetedbe, viszont a nyers gyümölcsökben és zöldségekben minden ismert (és még nem ismert) vitaminfajta megtalálható kis mennyiségben.)A hús remek proteinforrás de ugyanígy a hüvelyesek, szója, tofu, tojás is. Rengeteg ember élete végéig vegetáriánus, főleg Ázsiában és köszönik szépen, sokkal egészségesebbek mint a húsevők.

De a kérdés nem erről szólt. A kérdés arról szólt hogy a párod irányítani akar téged és nem tudja elfogadni a saját testedre vonatkozó döntéseket. És ez szomorú.

2017. febr. 1. 16:19
 38/48 anonim ***** válasza:
21%

Mamám 88 lesz odén.Semmi betegsége nincs nem fáj semmilye.Érdekes magyaros koszton nött fel és most is azt eszi...

Érdekes nem....

2017. febr. 1. 16:19
 39/48 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Tényleg, vehetjük ide a más kultúrákból származó ételeket is. Át lehet ültetni a mondandómat.

Pl ha ázsiai lennél, akkor az összes magyar kajára furán néznél, és annak ellenére hogy eszel húst, ezeket nem ennéd meg egyáltalán ,mert teljesen más világ. A magyarok ezt sem tudják elfogadni sajnos :/

2017. febr. 1. 16:22
 40/48 anonim ***** válasza:
62%

"Ami az egészséget illeti: a többnyire vegetáriánus és halevő népek a legegészségesebbek. Ázsia nagy részében nem fogyasztanak tejterméket és nem ismert nálunk a csontritkulás. "

Nana azert itt ok-okozati viszonyt sugallni eleg nagy csusztatas. Peldaul Indiaban, ahol huvelyeseken, rizsen meg gyumolcsokon nonek fel a gyerekek, altalaban ultracsorik, nincs penz mindenfele edessegre, szensavas uditokre, pizzara. "Husevok" meg egy nagyon tag kategoria, es egeszsegesseg szempontjabol pl. a parizer, kolbasz, felkesz pulykamell, rantott csirkecomb nem egy kategoria a friss husbol keszult etellel.

Az ember tenyleg nem husevo, hanem mindenevo, es halat is jo enni, de nem tudom, ez a jelenlegi vita szempontjabol miert lenyeges, a veganok azt is ellenzik.

2017. febr. 1. 17:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!