Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ez komolyan ekkora probléma lenne? Komolyan úgy csinál, mintha ufó lennék, csak mert az étrendemen változtatnék.
Még hónapokkal ezelőtt kitaláltam, hogy lassanként szeretnék átváltani a vegetáriánus étrendre (azaz, a helyes neve a "peszketáriánus", aki halat, tojást, tejtermékeket mind fogyaszt, csak kifejezetten húst nem). Egyrészt morális okokból, másrészt mert már nem is esik annyira jól a húsfogyasztás, annyira valójában nem igénylem, mint mondjuk eddig.
Ezen a párom olyan patáliát csapott, és azóta is úgy lovagol rajta (miközben én akkor egyszer felhoztam a gondolatot, és azóta se beszéltem róla), mintha azzal jöttem volna, hogy ezentúl az ISIS elkötelezett híveként vasárnap templomokat robbantok fel.
Évek óta együtt vagyunk, és ő úgy ismert meg, mint aki szereti a húst. Valóban, nem hazudtam, egy jó kis sült kolbász vagy egy félig nyers bélszín utánozhatatlan, de ha egyszer nem esik jól minden egyes nap, akkor miért egyem, csak azért, mert ő így ismert meg? :D És nem arról van szó, hogy most nekiálltam vegán tüntetéseken részt venni vagy az identitásomba beépíteni a dolgot, hogy kb már a bemutatkozásnál is ezzel kezdjem, simán és egyszerűen csak nem akarok húst enni, pont. Mintha bárkinek olyan sok köze lenne az én étkezésemhez, komolyan. Nem ítélkeztem eddig sem, ez után sem fogok, nem kezdek el propagandavideókat linkelni facebookon, semmi ilyesmi.
Ő meg azóta is azon lovagol, hogy ha én morális okokból (is) hagyom el a húst, akkor biztos őt is elítélem (idővel) azért, mert eszik. Merthogy ez a személyiségemnek egy olyan hirtelen és drasztikus változása, hogy ő mégis, honnan tudhatná, mikor jut eszembe hirtelen vallásosnak lenni vagy esetleg nem őt szeretni.
Ez szerintetek jogos a részéről? Valóban ilyen nagy dolog lenne? A személyiségemmel ez ennyire kapcsolatban lenne?
Amúgy, rá nézve semmi gyakorlati következménye nincs. Mindketten büfén ebédelünk, ha otthon főzök, akkor vagy halat sütök mindkettőnknek, vagy ő külön kap husit. Étteremben sincs semmi probléma, és nem is híresztelem ezt mindenkinek, minden irányba, hogy esetleg "szégyenkeznie" kellene.
"Valóban, nem hazudtam, egy jó kis sült kolbász vagy egy félig nyers bélszín utánozhatatlan, de ha egyszer nem esik jól minden egyes nap, akkor miért egyem, csak azért, mert ő így ismert meg? :D"
Ennek semmi koze ahhoz, amirol kesobb irsz, hogy a fiu kiscsirkek meg a lany kiscsirkek.
Nem kell mindennap hust enni, es nekem is eleg hiteltelen lenne, ha a parom aki azelott konyekig kolbaszzsiros kezzel tolta be a sult kolbaszt, hurkaval, egyszer csak kitalalja hogy madareleseget fog csipegetni.
"Azzal, hogy etikai okokra hivatkozva nem eszel húst, óhatatlanul is minősíted egy kicsit a párodat (kimondatlanul is). Te sajnálod a csirkéket, amiket nem eszel meg, de amikor a párod megeszi, mindenképpen lesz egy kis bűntudata, hiszen olyan dolgot tesz, amit te elítélsz!"
Ne haragudj, de ez marhaság. Én abszolút nem ítélem el azt, aki húst eszik. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy azt enni természetes, és hogy ha én nem eszek, attól még nem fognak kevesebb állatot levágni, és nem is lesznek kevésbé rosszak az állatok tartásának körülményei.... ezeket a dolgokat soha nem kenném rá a "húsevőkre", nem az ő hibájuk. Egyszerűen én magam nem szeretem a húst (magának a húsnak nincs is nagyon íze, vagy ha van, akkor az nekem nem jó, befűszerezni meg lehet mást is), meg én magam nem tudom jó étvággyal megenni azt, ami egy hozzám hasonlóan érző élőlény egy darabkája, ennyi. Nem esik jól, se a gyomromnak, se a z ízlésemnek, se a lelkemnek, akkor nem fogom enni csak azért, mert "kell", de attól még nem gondolok semmi rosszat a páromról, aki jóízűen benyomja a rántotthúst. Vagy te ha pl utálod a gombát, akkor undorodni kezdesz a párodtól, ha ő meg szereti? :D
"inkább önmagát győzködi, hogy képes jóllakni salátákkal"
A vega étrend mióta egyenlő a salátákkal? :D Lehet persze, hogy a párod csak salátákat eszik, de nem abból áll a vegetáriánus étrend. Egyrészt egy jó adag rántott karfioltól, vagy sült padlizsántól ugyanúgy szét tudok durranni, sőt jobban, mint egy rántott csirkemelltől. De van még sok laktató vega étel. (Azt csak halkan jegyzem meg, hogy sokkal egészségesebb egyszerre keveset enni, 2-3 óra múlva megéhezni és újra enni, mint napi kétszer pukkadásig tömni magunkat)
"Totál kiábrándító, amikor együtt ebédelünk hétvégén és ő mást eszik, mint én." + a rendezvényes, családi vacsorás írásod
Mikor még otthon éltem, akkor elég ritka volt, hogy mindenki ugyanazt egyen, pedig senki nem volt vega, ételallergiás, semmi, egyszerűen csak más volt az ízlésünk. Pl édesanyám imádja a kocsonyát, a család többi tagjának felfordul tőle a gyomra.. most akkor ő ne egyen soha kocsonyát, hiába szereti, vagy mindenki vegyen erőt magán, és tolja le a torkán, csak hogy ugyanazt ehessük? :D Ez marhaság, mindenki egyen azt, amit szeret, aztán kész.
Családi vacsorán, rendezvényen meg megoldható azért a dolog, pl gondolom köret szokott lenni, nem CSAK húst készítenek hússal, na én pl kiválóan elvagyok a majonézes krumplival, vagy rizzsel + savanyúsággal, meg én a kevésbé finnyás vegák közé tartozok, megeszem még a paprikáskrumplit meg hasonlókat is, csak kikotrom belőle a kolbászt. Mondjuk egyikünk családjának se jelentett soha gondot, hogy ha már amúgy is banzáj van és szánnak időt a sütésre, akkor nem nagy kunszt a frituba bedobni 2 szelet padlizsánt is az ipari mennyiségű rántotthús mellé.
Lehet, hogy a te párod "finnyás" és körülményes, de azért nem mindenki ilyen, aki nem eszik húst.
" én magam nem tudom jó étvággyal megenni azt, ami egy hozzám hasonlóan érző élőlény egy darabkája,"
Csak halkan jegyzem meg, hogy a növények is érző lények. Ma már tudjuk, hogy érzik a félelmet, a fájdalmat, kommunikálnak egymással stb. Szóval nem kevésbé "kegyetlen" megenni egy növényt, mint más élőlényeket, csak azért mert az utóbbi jobban hasonlít ránk.
#25 éppen ezért vannak, akik csak már lehullott terméseket fogyasztanak.
Az azért kíváncsivá tesz, hogy főleg télen ezeket honnan szerzik be.
" én magam nem tudom jó étvággyal megenni azt, ami egy hozzám hasonlóan érző élőlény egy darabkája,"
Szóval annyira vagy érző lény, mint egy tyúk-disznó-marha?
Na tessék... a lány feltett egy kérdést, ami tökre nem az volt, hogy szerintetek egészséges-e húsmentesen étkezni. Mégis mindenki jön osztani az észt, hogy vitaminhiány, meg stb okosságok. Ki kérdezte? És akkor ki erőlteti rá a másikra az akaratát?
És ne mondjátok, hogy hú de borzasztó irritáló, mikor egy családi vacsorán külön kell főzni egy vegának... mivan? Miért, csak hús van felszolgálva? Egy vegának baromi könnyű a köretekből is jóllakni, és nem hiszem el, hogy egy szerettünknek ennyire nehezünkre esne a kedvében járni.
Ha még azt írtad volna kedves kérdező, hogy nem vagy hajlandó húst főzni a párodnak, vagy át akarod téríteni, megérteném a felháborodását, de így nem. Ha nem esik jól valami, akkor ne edd. Ennyire egyszerű.
Aki meg pampog itt, hogy ilyen-olyan vitaminhiány, annak javasolnám, hogy mielőtt próbál "észt" osztani egy témában, előbb olvasson utána. Megfelelően összeállított VEGÁN (!), pusztán növényi étrenden is lehet valaki tökéletesen egészséges. Hát akkor még egy vega...
Persze vegánul is lehet helytelenül táplálkozni, mint ahogyan egy húsevő is lehet egészséges.
De vegánoknál majdhogynem ki van zárva a magas koleszterinszint, az elhízás, a rák, a szív és érrendszeri megbetegedések... és még sorolhatnám.
És akkor még a vegák erőszakolják rá az étrendjüket a húsevőkre, hát az ész megáll, komolyan.
Azt hittem, hisztikézik, hogy anya nem főz rá.
Én mindenevő vagyok. Mindent eszek. Ha lenne egyvalaki a családban, aki csak halat eszik, akkor mi van? Mivel mindent eszek, a hal is a mindenbe tartozik. Nem halok meg, ha nem csülköt tolok be.
Sőt, vega helyen is megtalálom, ami ízlik. Totál nem vagyok finnyás.
Az meg, hogy a húsban vitamin van... ja, ezt úgy mondod, mintha mindenki roston csirkemellett enne, nem pörköltet vagy szalonnát. Ne érts félre, hús nélkül nem tudok élni, de annyira leszarom, más mit nem eszik. Minek beszólni nekik? Nem jobb vagy rosszabb egyik sem.
Jól van 28-as,nyomd el magad....
Látszik hogy kevés B12 vitaminhoz jutsz jozzá azért vagy ilyen idegbeteg.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!