Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit lehet olyan emberrel kezdeni, aki nem hajlandó takarítani?
A párommal két éve élünk együtt. Húszas éveink közepén járunk.
Általában, amikor valaki nem hajlandó / nem képes változni egy lényeges tulajdonságban, akkor szokták elhagyni azt az embert. Én viszont abban a helyzetben vagyok, hogy találtam benne olyan jegyeket, melyeket másban nem, nekem pedig ezek fontosak és ez társul azzal, hogy szeretem őt. A nagyobb kérdésekben egy irányba megyünk és szeretnék vele érvényesülni.
Itt következik a probléma. Sosem volt egy rendezett ember. Ha szólok, hogy aznap csináljon meg valamit, akkor szó és szajhuzas nélkül megcsinálja, legyen akármennyi a feladat. Viszont magától nem fogja. Ha azt mondom, hogy délután takarítsa ki a fürdőt, akkor megteszi. Ám ha azt mondom, hogy figyelje innentől a jövőben a vízkövet a fürdőben, akkor 100%os az esély, hogy nem fogja. Állandóságra nem tudtam rászoktatni, ilyen példa a függöny behúzása minden nap az ablak becsukása után,hogy ne az asztal közepére lógjon. Én már abban is biztos vagyok, hogy borzasztó a memóriája és csak azt jegyzi meg, amit ő magával közöl. Ha a rokonok kérnek valamit, akkor is elő fordul, hogy napokkal később csinálja meg, mert valaki emlékezteti, ő meg kap a fejéhez szégyenében, hogy nem emlékezett. Rám nézve is így jár el, ismét csak egy példa. Imádom a virágokat. A mai napig az van, hogy ezt elfelejti, de minden más jellegű aprósággal meglep és boldogan hozza elém az ajándékát, hogy ő gondolt rám.
Nyilván ha mondjuk én dolgoznék havi 100 órát és ő 170et, akkor nem foglalkoztatna a takarítás. Egyébként sem esik nehezemre, sőt, jobban örülök, ha én csinálom, mert én ebben nőttem fel, szebb az eredmény. Leginkább az zavar, hogy valóban képtelenség őt állandóságra szoktatni és a szándékot akarom látni, hogy ne kelljen állandóan szólni.
Aki már találkozott hasonló jellemmel, vagy ő maga ilyen, van bármi (hát most szebben nem tudom mondani) betanítási tipp?
12es, ezen jót mosolyogtam, már kipróbáltam :D Egy hétig letört voltam munka miatt és bele sz*rtam a lakásba. Őt nem érdekli. Őszintén nem érzi magát rosszul, ha nincs rend. Simán öltözik két hétig egy kosárból, amiben a mosott ruhák vannak.
Persze megint ez is olyan, hogyha szólok neki, hogy hajtogasson, akkor szó nélkül neki áll. Ha nem, akkor "jóvanazúgy".
Ő aspergeres, alapból nem tud sorok között olvasni, vele nincs olyan, hogy utalgatás. Konkrétan, egyenesen kell elmondanom, hogy épp mit akarok, ebből ért, így működik az agya. Kellett némi idő, hogy ezt megszokjam, mert minden területen ilyen, de összességében nagyon egyszerűvé és játszmamentessé teszi a kommunikációnkat.
Én se vagyok tökéletes, neki se kell annak lennie :) Egyébként én se vagyok nagy rendmániás, nem szeretnék patika szintű csillogást az otthonomban. Rendetlenség egy bizonyos szintig lehet, csak kosz ne legyen.
Én is ilyen vagyok. A feleségem szokott szólni hogy mit csináljak.
Neki fontos a rend, nekem meg nem. Lehet mondani h biztos mert anyuci kisfia vagyok de nem, pont ellenkezőleg, gyerekkoromban folyton takarítanom kellett és úgy megutáltam, hogy az egyetemen mikor sajátalbérletbe költöztem már csak havonta egyszer tettem rendet és őszintén? Rohadt jól éreztem magam.
Nem értem teljesen a problémádat. Ha a férjed megcsinálja amit kérsz, miért akkora nehézség szólni? Ennyire nem hiszem h megerőltető mondani 1 mondatot.
Ami teendő az nálunk ki van rakva a hűtőre. Ezenkívül van egy közös todo-listánk a telefonon, ide veszi fel a feleségem amiket meg kell csinálni. Ami rendszeres teendő arra emlékeztető is van. Pl. fürdő takarítás vasárnap 10 órakor, porszívózás vasárnap 11 órakor, stb.
Ha pedig ő úgy érzi nincs elég rend és széthagytam a cuccaim, akkor szól. Egy ideig próbálkoztam hogy magamtól, de egyszerűen nem megy. Én szeretem a káoszt, hogy mindig mindig kéznyújtásnyira van, csak át kell látni. Ő meg azt szereti h minden kis fióokokban meg szekrénykékben legyen. H nekem mindent fél óráig kelljen keresni. Akkor is ha én rakom el. Ami bekerül egy fiókba, az nekem onnantól 2 óra keresés.
Végül a feleségemnek is leesett hogy ez nekem pont akkora áldozat mint neki h kibírja h néha rumli van. Te is lehetnél a férjeddel kicsit önzetlenebb. Attól h a poroszos rabszolgamunka-alapú kultúránk a gyerekbe azt neveli, hogy naponta 1 órát kell töltened pakolászással, és egyfajta rendmániát kényszerítenek az emberre, még nem biztos hogy ez a "jó". Elvégre, a természetben sincs az a fajta minimalista rend mint amire néhány ember törekszik. Sőt, igazából ha megnézed, akkor a minimalista rendmániások lakásán kívül mindenhol káosz van. Ki mondta h az embernek olyan környezetben kell élnie ahol minden az élére van állítva? Régen még nem volt parketta, a házak alján döngölt föld volt. Csak manapság terjedt el, hogy elvárás hogy "enni lehessen a padlóról". Ezek épp olyan buta hozzáállások, mint az aki már akkora rumliban él hogy a romlott kaják veszik körbe. A kettő között kell meghúzni az egyensúlyt. Aki erre nem képes, a kompromisszumra, az ne akarjon párkapcsolatot.
Ha a szólás nem megy, akkor cselekdj. Pl kétnaponta tegyél neki cetlit hogy pls ellenőeizd a fürdőt. Vagy vacsi után szólj h mosogasson el. Ha 3-4 hetig ezeket megteszed akkor utana emlekezni fog.
Vagy hataridonaplo. Ha meg nem hasznalna, a telefonjaba allits emlekeztetot. Pl minden szombat 11kor kapjom egy push notificationt hogy furdo takaritas
Szerintem alapvetően a szélsőségekkel van gond. Nekem volt már betegesen rendmániás párom és olyan is, aki egy putriban élt. Utóbbival amint ezt megláttam, szakítottam, mert undorító, ha valaki többhetes koszban, bűzben, szemétben él. Mikor nem tudod, hány hónapja nem cserélt ágyneműt és hogy van-e egyáltalán porszívója otthon…na ez nagyon gáz. A rendmániás meg azért ment az agyamra, mert kb. mászkált utánam, mikor takarítottam, hogy minden porcicát felszedtem-e. Egy poharat nem rakhattam le az asztalra, nehogy ott maradjon a folt alatta.
Úgyhogy kérdező amúgy nem egyszerű olyan párt találni, aki érzi az egyensúlyt a két véglet között. Talán még szerencsés is vagy, hogy legalább kérésre megcsinál mindent. Általában vagy nagyon kupis igénytelen egy férfi, vagy katonás rendmániás. Ha csak emiatt kidobod, a következő lehet mégrosszabb lesz😆
Nálunk kint van a hűtőn egy papír, azon napra lebontva a feladatok. Pl. hétfőn én főzök és leviszem a szelektív szemetet, szerdán a feleségem főz, szombaton én kitakarítom a fürdőt és porszívózok, ő meg főz és mos, stb.
Kis mágneses vackokkal jelöljük h ki az amit már megcsinált. Nyilván h ha a fürdő takarítás valamiért elmarad akkor látom másnap és nem felejtem el. Illetve ha már reggel látom h aznap én főzök akkor arra úgy készülök. Egyébként az első fél évben sokat segített ez a papír, mostmár nagyjából fölösleges, megszoktam már a legtöbb feladatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!