Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ti is kötelezővé tennétek a házassági szerződést?
Csak ennek meglétével lehetne házasságot kötni, Ami minden egyes részletre kiterjedne. Ki, mit, mennyit visz be, kinek mi jár válás esetén, stb.
Ez mindkét félnek jó, hiszen egy csomó macerától megkímélnék egymást szakítás esetén. És ha kötelező lenne, nem is lenne az a cirkusz, hogy"azért akarsz mert nem bízol bennem".
Amúgy érdekességképp, a házassági szerződés ellenzőinke nagy többsége nő. Vajon miért?
Akkor az is olyan lenne, mint egy ingatlanos szerződés.
Jópár házat, alkást eladtam már, és bármilyen jóba is voltam a vevőkkel, eladókkal, az ügyvéd mindig elrontotta az egészet.
A feltételekkel, a minden pontra kiterjedő részletekkel, ha nincs ez, akkor lesz az, stb.
Így meg elkezdeni egy kapcsolatot.....még a legerősebbet is kikezdi.
De minden házasság előtt szerzett vagyon az nem osztozik. Ha a matrac alatt gyűjtötted össze (ami ma már nem gyakori, bankszámlánál meg egyértelmű, hogy mikor nyitottad és mikortól van rajta pénz), akkor is a tiéd. Megvizsgálnák leendő ex-nejed fizetését - költéseit és valószínűleg megállapítanák, hogy pl 2 év alatt soha nem gyűjtött volna 9ssze ennyit.
Ha a lakás a tiéd és lakásfelújítás történt, a többségében csak akkor jár neki valami, hogyha a saját nevével ellátott számlával bizonyítani tudja, hogy ő vette a cementet és a parkettát.
Nekem ez azért fura, mert pl most a házaspár valamelyik fele pocsékul keres. Akkor ezt rögzítik, de mi van, ha a későbbiekben magánvállalkozóként nagyon befut? Vagy a férj úgy dönt, hogy a klasszikus szereposztásnál maradna: a nő nevelje otthon a 8 gyereküket és legyen minden nap vacsi, de elcsábul a titkárnőjétől? :D Max lefelezik a gyerekeket (4 az apánál, valószínűleg a 4 legkisebb az anyánál) és máris nem kell neki semmit se fizetnie, dögöljön éhen az utcán munkanélküliként. Mert a házasságuk alatt megkeresett pénzhez ne nyúljon (szerződés, hisz a férfi dolgozott érte), mert ő nem csinált semmit.
Kötelezővé semmiképp nem tenném. Felejtsük már el ezt a komcsi berögződést, hogy ha valakinek támad egy "jó ötlete", akkor azonnal kötelezővé akarja tenni mindenki más számára is. Hagyjuk már meg az embereknek a választás jogát. Ha valaki szeretne, akkor kössön, ha valaki meg nem szeretne, akkor ne kössön. Ha meg nem értenek egyet, akkor lehet érvelni pro és kontra, aztán majd döntenek a felek. Ha már ezt sem tudják megbeszélni, akkor meg jobb is, ha nem kötnek házasságot.
Amúgy nő vagyok és szerintem is hasznos dolog egy ilyen szerződés. Bármikor beüthet a baj, és akkor jobb, ha le vannak tisztázva az erővonalak. De ettől még nem gondolom, hogy rá kéne erőltetni minden egyes párra, akik ezt nem tartják szükségesnek.
Mi ugyan fogunk írni szerződést a kocsiról lakásokról stb. De azért kellően kretén aki vesz egy nyaralót a saját pénzén és közös névre íratja. Az ilyen legalább annyira megérdemli hogy közös vagyon legyen mint aki a párna alatt rejtegeti a pénzét.
Én nem tenném kötelezővé mert had döntsön már erről minden pár maga de tény hogy leegyszerűsíti a dolgokat. Nem szabad azzal tervezni hogy válunk hisz úgy kár belemenni de ennek ellenére mindig benne van a pakliban.
Őszintén szólva, nem tenném kötelezővé. Mert az esetek 80%-ban felesleges papír. Ha 2 nincstelen köti össze az életét mire írnak szerződést? A még össze sem harácsolt dolgokra? Majd ha lesz ház akkor a te nevedre kerül?
Ennek sok értelme nincs. A helyzet az, hogy házasság alatt felmerült vagyoni helyzet rendezésére elég lenne menet közben papírozni és gyűjtögetni a számlákat, pl mennyit költött a lakásra. De az emberek még ennyit sem tesznek meg és akkor van a fejvakarás, hogy ez mennyi is volt, hogy igazoljam.
A lehetőség adott de menetközben sem élnek vele az emberek.
A magyar jog amúgy is elég korrekt. A meglévő vagyonod nem lesz közös házasság alatt sem. Nem kell a másiknak adni. Ha örökölsz az sem közös vagyon, házzasság ide vagy oda. Ha ajándékoznak neked az is tisztán a tied. A drága kínai vázáról tartsd meg a bizonylatot.
Leginkább akkor van értelme amikor van vállalkozás vagy közös házi állat. Esetleg extra igényeid vannak pl. a grófi vérvonalad miatt nálad marad az utód. Vagy megcsalás esetén mondjuk kedvezőtlenebb feltételek érvényesek a másik feledre.
A többi elég egyértelmű és külön ügyvéd nélkül is letisztázható (ha gondolsz ilyesmire).
+ házassági szerződés is megtámadható.
Nem vagyok szerződés ellenes. Hasznos tud lenni egyes esetekbe. De aki előre elolvassa a jogait az látja mi az övé és mi nem. Mi az amire igényt tarthat és mivel bizonyíthatja jogát rá. Akkor jössz rá hogy neked kell-e külön szerződés mert a jog ezt nem pontosan szabályozza le vagy igazságtalanul és akkor szerződéssel kiegészíted.
De aki semmire is írat az ugyanolyan rossz mint aki érzelmi alapon ágál ellene.
N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!