Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Jogosan piszkálom állandóan a férjem?
Úgy érzem, hogy a férjem nagyon rendetlen és ez egyre gyakrabban kiborítja nálam a bilit (ezt leszámítva szuper minden). Felmerült bennem, hogy én vagyok túl háklis és szerettem volna a segítségeteket kérni abban, hogy ne legyen sárkány.
A baj forrása alapvetően az, hogy 1) ő olyan környezetből jött ahol mindenki magasról tojt a tisztaságra és a rendre 2) én olyan környezetből jövök ahol édesanyám állandóan takarított a koszos-büdös apám után. Ez az alapszitu.
A férjemmel szemben az elvárásaim a következők: mivel az ő dolgozószobája egyben a hálónk is, azt szeretném ha rendet tartana. 1) Ha valamit nem használ, tegye vissza a helyére. A vonalzótól a ki bontott borítékokig 2) A levetett de még hordható ruhákat hajtogassa össze és tegye el 3) hetente pakolja le az egész asztalt és fölötte a polcot, törölje le a port 4) a sportcuccait (eszközök, ruhák, cipők) tárolja máshol, ezek borítja a padlót állandóan.
Ezen kívül az is nagyon zavar, hogy amikor elmondom, hogy szeretném ha többet segítene, akkor mindig lehurrog, hogy ő ki szokott porszívozni. Most vagy én vagyok a hülye, hogy szerintem nem elég felporszívózni, vagy ő amiért nem érti, hogy ez nagyon jó csak nem lesz tiszta tole a lakás.
Mikor összeköltözünk megbeszéltük, hogy én főzök ő mosogat. Elmondtam, hogy herótom van a tornyokban álló edényektől, elfogadta. Ehhez képest csak akkor hajlandó mosogatni ha már kifolyik a csap alól... én meg tényleg unom a banya szerepét aki a szegény férjet csesztetni este 6-7 körül, így inkabb megcsinálom én... de nem fair, bántja az igazság érzetemet.
Szóval ha elvárom a rendet, az esti mosogatás és szeretném ha nem elégednénk meg a porszívózással (legalább heti 1x kellene port torolni, vécét takarítani stb) - akkor én átlag feletti higiéniai igényekkel rendelkezem? :( Nagyon bánt, hogy állandóan veszekednem kell azért, hogy történjen valami.
19
A mosogatás az általam ismert ÖSSZES párnál vitákat szült. Mert mindenki utálja. Ezért van már az összes barátunknak és nekünk is gépünk. Amit 60.000 ft megold azon nem érdemes
Szarakodni a válás drágább...
A szobába érdemes beszerezni egy szobainast, vagy legalább az egyik fotelt kinevezni annak, ha van - a már hordott ruhákat én sem pakolnám vissza a szekrénybe semmi pénzért, ezt nem is értem, hiszen az a tisztáknak van. :)
Viszont a szobainas segíthetne a szétdobált sportcuccokon is, akkor csak egy lépéssel odébb kellene letennie.
Oké, az egy kupacba "hányt" ruhák sem a rend mintaképei, de még mindig jobb, mint az egész szobában szanaszét... :)
Az asztalon katonás rend az kicsit irreális számomra - nálam a dolgozóasztal mind itthon, mind munkahelyen amolyan "kulturált kupi", amit használok, az praktikusan kéznél van.
A portörlés az rendben, bár a "pakolja le az egészet" részt szerintem ritkázhatnád. Tehát oké, töröljön port minden héten ott, ahol a papok táncolnak, a polcot csutkára lepucolni meg ráér havonta egyszer mondjuk, azért a könyvek/cuccok alá nem mászik be annyira a por, főleg, hogy egyébként rendszeresen takarítva van. Így néhány perc alatt meglehet, kevesebb a nyűg neki is, de azért mégiscsak nagyobb a rend neked. :)
A mosogatást én is tökéletesen megértem, mert én is rühellem, általában akkor állok neki, ha azon kapom magam, hogy kéne az ikszedik lábos, amit már tegnap is használtam... :D Itt tényleg csak egy fixen letisztázott kompromisszum segíthet, hogy pl. minden este legyen szíves mosogatni, cserébe mondjuk főzés közben az egy-két apróságot te is letudhatod, amikor tényleg nem kerül plusz fáradtságban, mert egy zsíros edényt pl. amúgy is beáztatsz.
(Mondjuk gondolom, te ahhoz szoktál, hogy reggel-délben-este mosogatás volt otthon - családban nálunk is van ilyen, de én ettől megőrülnék, hogy el se lehet mozdulni a konyhából szinte.)
Mosogatógép valóban jó ötlet lehet, ha van rá keret és persze hely.
A fürdőtakarítás oké, hogy hetente akarod, de a portörléssel szerintem itt is kicsit túlzásba esel - ez tényleg az a kategória, hogy amíg a férjed porszívózik, nyugodtan megcsinálhatod, ha igényed van rá, ezen morogni felesleges.
Ami alap, az a heti porszívózás+felmosás nálunk, illetve mi úgy osztottuk be, hogy egyik héten konyhát vágjuk rendbe, másik héten a fürdőt. Portörlés és egyéb suvicka meg szükség szerint, de havinál nem gyakrabban nagyátlagban.
Nálunk mondjuk én vagyok a rendetlenebb, de ez a párom tisztaságmániáját is kielégíti - náluk az édesanyja volt olyan, mint te. :)
23-as talan szanalom...DE.
Nem ertem ez ha belefer a keretbe meg van neki hely a mosogatogeppel kapcsolatban. Azert igy 2016ban ugyanolyan alap mint a mosogep meg a huto. Erdekes azok miatt senki nem nyig hogy draga meg hova tegyem...
Anyamnak sincs hely a konyhajaban eleg furan is fert csak el a mosogatogep de megoldottak. Mert akartak. Ennyi.
Ha valaki inkabb a ferjet vegzalja mondvan hogy de en megfoztem...szanalmas vagy se az valoban megerdelmi a szakitast akar emiatt is...
Erdekes azt senki nem varja el senkitol hogy kezzel alljon neki mosni
...
"Orbitálisan felszínesek"
Ejha!
"én meg tényleg unom a banya szerepét" - ő is unja, még jobban nálad.
Ha az anyja nem tanította meg gyerekkent, te soha nem fogod mar. El kell fogadni...sajnos.
Van 40 cm -es mosogatogep is, szinte mindenhol elfér.
Talán, ha együtt takarítotok, valamicskere ra tudod venni...közös program gyanánt, ez a max....
kérdező, egyetértek a 12. válaszoddal. tényleg sok minden más is számít, és millió más téren lehet ettől függetlenül együttműködni, sok jó közös élményt szerezni.
aki meg elbagatellizálja a dolgot a mosogatással, annak elárulom, hogy nem csak ez az ÁLLANDÓ házimunka van, és rossz érzés egyedül őrölni a malomban, és dolgokat rendszeresen megtenni más helyett is úgy, hogy természetesnek veszi.
egyébként nekem is ez a problémám, és emiatt egy egész kapcsolat nem lesz szaros. kiabáltam már vele emiatt, de megfogadtam, hogy többet nem fogok. ez tényleg öli a kapcsolatot.
azt a tanácsot kaptam, hogy teljesen konkrét terv legyen. hogy ő heti kétszer felsöpör és irtja a szemetet, én meg heti kétszer elmosogatok. meg megcsinálom a wc-t, fürdőt.
nem mondom, hogy simán megy, de türelemre intettem magam. látok kisebb változásokat, amivel persze nem vagyok teljesen elégedett, de a változás a lényeg. azzal próbálkozom, hogy mikor helyzet van, akkor kérem meg egészen konkrét dolgokra. hogy most vegyen ezt meg azt. vagy söpörjön fel ma. van egyébként olyan is, hogy azt mondja, hogy jó, és nem csinálja. igyekszem ilyenkor nem felhánytorgatni, csak mondom megint, hogy csinálja meg, haladjunk. szerintem az is fontos, hogy ilyenkor ne a kritikával találkozzon. pl. volt olyan, hogy miután kiteregetett, újra kimostam a ruháimat, annyira gyűröttek lettek. de még egyszer: a perspektíva a lényeg. megmondom, hogy szeretem. vagy mutatom, hogy én hogy csinálom.
nem az a célom egyébként, hogy ő vállaljon nagyobb részt, vagy hogy vele csináltassam meg a kulimunkát, én meg a tollseprűvel a nippeket toszogassam. élünk, úgyhogy lesz rendetlenség és kosz. azt viszont biztosan érzem, hogy az a rendszer, ami jelenleg van itthon, nem elég, ennél szebbet szeretnék magunknak.
"megtanultuk a sok kis baromságot elengedni." - ha mindennap úgy dolgozol kettőtökért, hogy nem kapsz támogatást és nem segítenek fenntartani, ami jó, akkor az nagyon fontos "sok kis baromság." én elengedhetem, hogy a cipőket meg a koszos ruhát mindig elöl hagyja, de azt nem, ha állandóan morzsa van az ágyban a seggem alatt, vagy nem látom a filmet a csipszeszacskóktól, mikor nem is eszem csipszet.
vannak azért itt árnyalatok.
és nem. nem feltétlenül vagy tisztaságmániás, csak ítélkezni a legkönnyebb.
most bezzeg senki nem mondja, hogy: képet! :)
"ha ráerőlteted másokra a magad elvásárait, miközben te nem lépsz a béke érdekében semmit hisztin kívül."
rosszul hangzik, de olyan nincsen, hogy nincsenek íratlan elvárások. van, akinek az a fontos, hogy legyen összebújós alvás, különben nem érzi az összetartozást. másnak az együtt evés fontos. másnak meg az, hogy hívd fel, ha nem tudtok úgy találkozni, ahogy számított rá a másik. szóval ezek ha nincsenek meg, de neked fontos, akkor hiányérzeted lesz vagy csak nem érzed jól magad. nem muszáj ilyen sarkosan fogalmazni, hogy ezek elvárások...
"Ilyet csak az válaszol, aki maga nem tapasztalt házas :)"
mert a tapasztalt házasok már tudják, hogy ha bajod van, akkor befogod a szád, és megoldod magadnak, közben meg meggyőzöd magad, hogy ez így rendben van?
egyébként kérni nem divat, nem elfogadott szerintem, önzőségnek tűnik (talán egy nő részéről jobban), nekem is nehezemre esik, kényelmetlen. viszont más út nincs ahhoz, hogy jobban érezd magad a környezetedben. a kapcsolat ugye elvileg nem arról szól, hogy magadra vagy utalva.
a zsarolás jutott még eszembe, amiről hallottam, hogy ha te se, akkor én se, vagy akkor nem beszélek veled... ezeket nem javaslom :) amíg bizalom van, addig építsünk, ne romboljunk.
"A mosogatás az általam ismert ÖSSZES párnál vitákat szült. Mert mindenki utálja. Ezért van már az összes barátunknak és nekünk is gépünk. Amit 60.000 ft megold azon nem érdemes"
én nem utálom egyébként, csak mindennap ezt is meg mást is, vásárlandókat fejben tartani... sok.
és az én lakásomban amúgy nem férne el a gép, de ha lesz nagyobb, megfontolom :)
még egy dolog: én mondtam a barátomnak vita közben, hogy nem kell tökéletesre, nem kell azonnal, és nem érdekel, ha nincs teljesen befejezve (a mosogatás). kis lépések, nekem is csak így megy általában. és mindent a legegyszerűbben, hiszen fenntartható rendszert akarunk. nálunk is van több ilyen ruhaledobáló sarok is egyébként. de még az ilyen apróságoknak is lehet jelentősége, hogy nyitott a szennyestartó (azaz méterekről belehajigálhatjuk a ruhát:))
ahogy írtam, tesztüzemben vagyunk még. és időnként fogjuk magunkat, és egyszerre akkor aki amit lát, csinálja. nem túl gyakran :) meglátjuk. szerintem EZ megéri a belefektetett energiát. a mókuskerekezés nem.
viszonyításképpen egyébként a támadóknak üzenem, hogy ilyen magasztos dolgokat, mint ablakpucolás, porszívózás vagy portörlés, párévente szoktam csinálni. de az ilyenek, mint a fürdőkád szélén összegyűlt tusfürdős porcicatrutyi a halálom, azt legalább heti egyszer végignyalom. zuhanyrózsa, forróvíz, kézzel, ha muszáj, szivaccsal. feltörölni talán havonta-háromhavonta szoktam. ha viszont gáz van a padlón, akkor sima forróvizes ronggyal térdeplés és sika.
továbbra se értem.. ismerkedtetek összeköltöztetek majd megházasodtatok.
Tehát ismerted. Tudtad hogy milyen. Most miért gond hogy nem pakol el, ha a házasság előtt is ilyen volt ?
Tudod, veszek egy piros suzukit, azt azon zsörtölődöm hogy miért nem fekete mercedes.
Megváltoztatni nem tudod, tudod egy irányba terelni, de alapvetően pont olyan lesz mint volt. Erőszakolhatod rá az igazadat, kínozhatod, ha elég erős akkor elviseli, de szívesen soha nem fogja megtenni, csak feladatként, amit neki el kell végeznie ha veled akar élni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!