Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Tényleg pénzéhes vagyok?
A párommal kb egyforma a bevételünk, bár nekem néha magasabb, mivel túlórázok. Ebben a hónapban 200 ezret fogok kapni, amiből 120 000 marad fel a költségeken túl.
A párom azt szeretné, ha neki adnám, mert minek nekem ekkora összeg, mikor havi 3000-nél ritkán költök többet. Szerinte az a pénz jobb helyen lenne nála, és ha kell valami, majd ad belőle.
Azt a pénzt nyaralásra és fesztiválokra akartam félretenni, hogy ne otthon kukuljunk egész nyáron. Mondtam neki, de húzza a száját, mert hogy ez az "el a kezekkel a keresetemtől" hozzáállás nagyon taszító.
Neki viszont kifolyik a pénz a keze közül. Évekig volt nagyon jó munkája, 300 000Ft-t keresett. Egy fillér megtakarítása nincs.
Én most dolgozom először (tanultam eddig), és nem szeretném, ha elúszna a pénzem nyomtalanul.
Tényleg én vagyok a pénzéhes?
nekem olyan fura egy kapcsolatban ez a te pénzed-én pénzem.. és akkor mindenki magának főz a saját pénzéből, meg annyi vizet fizet amennyit ő fogyaszt vagy mi?
Van közös kassza, amiből kifizetünk mindent, a többiből meg élünk, és ha marad félreteszünk, amit úgyis közösen nyaralunk el/veszünk valami hasznosat magunknak.
8-as vagyok:
"A családon belüli erőszak fogalma alatt azokat az eseteket értjük, amikor az egyik családtag, házastárs-élettárs vagy ex-partner kísérletet tesz vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs stb.) fölött hatalmat - testi, anyagi vagy jogi dominanciát - tud gyakorolni."
Gazdasági erőszak
Eszközei az anyagi függésben tartás, munkáról való lebeszélés vagy attól való eltiltás, fizetés elvétele. Mindennapi kiadások megkérdőjelezése, szoros elszámoltatás, közös céggel való sakkban tartás, zsarolás.
Ne felejtse el, hogy a bántalmazó célja az ellenőrzés Ön felett, és erre a pénzügyeket is gyakran fel fogja használni.
A gazdasági erőszak jellemzői:
az Ön pénzügyeinek szigorú ellenőrzése
a pénzének és hitelkártyájának visszatartása
elszámoltatás minden elköltött fillérért
az Ön alapvető szükségleteinek a visszatartása (ételek, ruhák, gyógyszerek, szálláshely)
anyagi függőségben tartás
munkájának és a karrierjének akadályozása
a munkájának szabotálása (eléri, hogy Ön hiányozzon a munkából, állandóan hívogatja)
lop Öntől, vagy elveszi a pénzét"
GONDOLKOZZ!
Nehogy azt mondd hogy havi 3000 Ft-ba kerül egy havi megélhetésed, azért ez erős. Nem mondtál semmit arról hogy mi az amitek meg van, Értem ez alatt hogy lakás, kocsi, megtakarítás..., továbbá arról se hogy mire folyott ki annak idején a férjed 300 000-e. Így látatlanban lehet hogy lakáshitelre, autóhielre folyt el, amiben esetleg most laktok, de az is lehet hogy elmulatta.
Ne haragudj, de nagyon ki van sarkosítva a leírt történet, ebből csak az jön le hogy jaj te szegény.
Ha meg most dolgozol először akkor meg gondolom ő fizette eddig a megélhetésedet, már ha együtt laktatok, gondolom az nem 3000 Ft volt.
Otthon lakott akkor, és még nem velem járt, hanem egy másik nővel.
Most albiban élünk, nincs lakás, nincs kocsi, nincs megtakarítás.
Ha a párod, aki évek alatt nem tudott pénzt félretenni 300 ezres fizetésből, el akarja szedni tőled azt a pénzt, amiért te dolgoztál meg, ő meg majd adna belőle, ha neked "kell valami", akkor légy szíves tedd már fel magadnak azt a kérdést, hogy kettőtök közül ki a pénzéhes.
A Párom nagyon jól gazdálkodik a pénzzel, öt éve együtt élünk, de soha meg nem fordult a fejében, hogy "elvegye" a keresetem egy részét, vagy akár csak beleszóljon, hogy hogyan gazdálkodom vele - mint ahogy fordítva sem.
Amit a párod akar, az ebben a formában szerintem nem pusztán a pénzről szól, hanem arról, hogy igénye lenne arra, hogy feletted kontrollt gyakoroljon.
Sajnos nagyon is van alapja annak, amit a 8. hozzászóló írt. Van egy volt kolléganőm, aki alig tudott kiszabadulni el elnyomó, egyre eldurvuló módon bántalmazó kapcsolatból, és a szakítás után hónapokig rettegésben élt a volt barátja (sajnos nem csak üres) fenyegetései miatt.
Náluk úgy kezdődött a dolog, hogy az élettársa egyre több pénzt kért tőle kölcsön ilyen-olyan célokra, vállalkozás indítására, árukészlet vásárlásra, stb, amellett, hogy a nő lakásában éltek.
Aztán jöttek sorban a következő stádiumok, (alaptalan féltékenykedés, számonkérés, szabadidővel való elszámoltatás, barátoktól való elszeparálás, verbális és egyre komolyabb fizikai bántalmazás, fenyegetés azzal, hogy mit fog tenni a nő kiskorú testvérével, ha ez vagy az nem úgy lesz, ahogy ő szeretné, stb, amíg eljutottak az engedély nélkül tartott éles lőfegyverrel hadonászva fenyegetésig, amikor a nő szakítani akart, és lehetőleg a pénzét is szerette volna visszakapni, akár később, részletekben.
És nyilván eljött az a pont, amikor már eljutott odáig, hogy a félmillió forint körüli kölcsönt soha nem fogja tudni visszaszerezni, örül, hogy épségben megszabadul a pasitól. (Ha sötétedésig dolgoztunk, még hónapokig ketten kísértük az autójához a parkolóba, miután egy este egyszer ott is megtámadta a férfi, berángatta az autójába, kivitte egy elhagyott kőfejtőbe, és a lába elé lőtt a földbe az éles fegyverrel, hogy nyomatékot adjon a mondanivalójának.)
Nem akarom túldramatizálni a dolgot, az a pasi valószínűleg szociopata személyiség is volt, nem csak egy sima kontroll-mániás férfi, akitől rövid úton meg lehet válni komolyabb következmények nélkül.
Visszatérve a te helyzetedre, ha akár csak a gondolat felmerülne a páromban, nagyon komolyan elgondolkoznék azon, hogy milyen motivációból akarna az én keresetemmel gazdálkodni, engem anyagi függőségbe hozni azzal, hogy fenntartaná magának a jogot, hogy az én pénzemet kezelje, és tőle kelljen elkérnem azt a pénzt, amiért én dolgoztam meg, annak ellenére, hogy a közös költségeink rám eső részét már kifizettem.
Neki adni???
Neminkább közösbe!?
Add nekem. Én spórolok belőle. Esetleg kvestorba rakom :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!