Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Első babánk érkezésekor majdnem elváltunk. Most jön a második baba. Mit tegyek?
Bocsánat hosszú lesz.
Házasságunk nagyon jó volt, aztán megérkezett a babánk és a gyereknevelési elveinket nem tudtuk összeegyeztetni. Minden baj volt, amit a gyerek csinált. Miért nem alussza már át az éjszakát? Miért van annyit kézben? Miért szoptatom annyit? Miért nem hagyom sírni? Miért nem eszik rendesen asztalnál ülve? stb.
Én mondtam ő ilyen, így fogadjuk el, majd kinövi, nem kell erőltetni. Próbálkozni lehet, de ha nem hát nem.
Megszámlálhatatlan veszekedésünk volt. Nap 4 órákat aludtam, de fektetés után még folytathattam a veszekedéssel, gyakran hajnalig (heti 1-3 ilyen nagy veszekedés volt). Sokszor saját magát helyezte előtérbe (miért nem foglalkozom vele többet, miért nem mutatom ki a szerelmem őszintén, mélyen, igazán átérezve, miért nem a gyerek alkalmazkodik hozzánk meg úgy egyébként, az apának is ugyanúgy vannak ösztönei mint az anyának és ne verjem a mellem az anyai ösztöneimre). Volt szex közöttünk, igaz kevesebb. De ennyit bírtam fizikailag.
Ezt az időszakot megoldani nem sikerült, bár rengeteget beszélgettünk, békültünk, próbálkoztunk, ő volt pszichológusnál, szerintem már mindent kipróbáltunk. De inkább csak túléltük az első 1 évet, ahogy a gyerek nőtt úgy hagytuk el ezeket a témákat is mert már nem volt aktuális. A válás is szóba került mert úgy gondoltam ennél még egyedül is könnyebb lenne.
Most jön a második baba (ne kössetek bele, szeretjük egymást és mindenképpen akartunk kistesót) és elkezdtem félni, mindez újra megismétlődik.
Próbáltunk beszélni erről, de kiderült még mindig homlokegyenest ellentétesek az elveink.
Én kértem tőle, csak maradjon ki az első fél év neveléséből, mert ilyenkor úgyis az anyára van a legnagyobb szükség. Segítsen ha akar, játszon vele, vegye át, de csak amennyit akarja, semmi erőltetés, egyébként meg pihenjen...és ne mondja meg nekem, hogyan szoptassak/altassak/ringassak. Ebből megint hatalmas veszekedés lett. Mert én már elszúrtam az első gyereket is, ha 1 hétig hagytuk volna sírni, akkor most semmi gond nem lenne, meg a gyerek van miértünk és nem mi vagyunk érte, alkalmazkodjon a gyerek hozzánk de már rég elszúrtuk mert én ezt nem hagytam. (megjegyzem engedelmes, pusziadós, nagyon bújós, néha hisztizős 2 évesről van szó, evéskor igaz játszik és még felébred 1szer éjszaka, de egyébként tényleg nem nehéz. Ja és alig dobál, csak ha kiakasztja valami, akkor szigorúan elveszem tőle amit dobál. Jó foglalkozni kell vele, férjem szerint már réges-rég egyedül kellene játszania, akár órákig is, miért kell mindig ott lenni vele.)
- Szóval egyrészt félek, megint megismétlődik a válságunk...
- Másrészt képtelen vagyok benne megbízni benne, mert bár a gyerekünkkel tökéletesen elvan napokig/hetekig is (én már dolgozom, a szüleimmel váltott műszakban mindenki vigyáz a gyerekre), de egy csecsemővel megint gondjai lesznek...
- Képtelen vagyok megbocsátani, hogy "tönkretette" a babázás első 1 évét: soha nem panaszkodtam az éjszakázások stb miatt, tudtam nehéz lesz. De a veszekedések mélyen belém égtek és nem tudom megbocsátani, hogy üvöltözött velem míg én az alvó gyerekkel a karomban ott álltam, elrohant otthonról nagy sértődötten míg én szoptattam és esélyem sem volt utána menni, csak kiabáltam jöjjön vissza...volt pár hasonló eset). Milyen dolog már üvöltözni míg a másik altatni próbál...
A másik dolog meg, egyre nehezebb a terhességem, egyre nehezebben bírok ugrálni, emelgetni, éjszaka kelni hozzá. Át kéne adnom a férjemnek legalább az éjszakákat, de nem bízom benne. Vitte pár hónapig az éjszakákat (mert veszélyeztetett terhes voltam), de igazából csak melléfeküdt és együtt aludtak. Eredmény alig volt(bár szerinte akkor kezdte igazán átaludni az éjszakát és csak azért nem mert bekeményíteni, mert én úgysem hagytam volna). Most megint át kéne adnom, de tudom egyrészt a gyerek üvölteni fog, másrészt ő hulla fáradt lesz és hallgathatom a panaszáradatot, hogy ő mennyire kimerült és hagyjam békén stb.
Most megint ilyen pokoli lesz a babázásom? Úgy szeretném csak élvezni a babát, csak tenni a dolgom és élvezni, amíg olyan kis pici. Nehéz, kimerítő, gyakran az ember már nevet a saját bénázásán, de pont ez a szép benne. Ráadásul itt lesz a nagytesó, kész csoda lesz a kettő együtt... Csak annyit szeretnék, hogy hagyjon békén a gyerekkel...de tudom ezzel "kizárnám" a gyereknevelésből.
Akartunk még egy gyereket mert jó ember és jó férj. És azért választottam őt, mert bármiben hajlandó változtatni ha kell, bármiről lehet vele beszélni, tűzbe menne értem (és sokszor bizonyította is ezeket). Miattam elment pszichológushoz, miattam elkezdett tanulni, jobb munkára váltott, nem szórta annyira a pénzt stb, sokat változtatott, én is sokat változtam, összecsiszolódtunk tökéletesen. És a problémák elmúltak, mert már nagyrészt átalussza az éjszakákat, már nem szoptatok, már egész szépen tud enni, már nem hasfájós. És jelenleg szinte alig van probléma, mert a gyerekkel könnyen lehet programolni, kimozdulni, igazi mozgalmas életet tudunk élni... és biztos vagyok benne, hogy jó apa is lesz egyszer, mert imádja a gyerekét.
NEM AKAROM KIZÁRNI A NEVELÉSBŐL. De ha megkérem, hogy "vedd ki a gyereket a fürdőkádból", akkor jön a válasz, hogy most vegyem ki vagy majd ha megtörököztem, mert nem egyértelmű és a hangsúlyból úgy tűnik hogy kötözködöm és mondjam meg tisztán mit akarok tőle és ne szórakozzak vele. Hát akkor már inkább kiveszem én és nem kell 5 percet vitázni egy ilyen apróságon.
Valahogy a feszült hangulat miatt kb minden rosszul jön ki. Állandóan baj van a hangsúllyal, a mimikámmal, a mozdulataimmal...nekem eszembe nem jutna ilyenekre gondolni. Amit mond az van és kész, nem kombinálok.
CSAK azt az egyet nem értem, hogy ha ennyire nem tudtok egyezni, akkor miért nem az újabb terhesség ELÖTT beszéltétek meg, hoyg legközelebb tudtok-e valami kompromisszumot kötni?
Mert így igen nagy esély van arra, hogy miután megvan a kicsi, elváltok és ott maradsz két gyerekkel egyedül. EZ AZ, amit nagyfokú felelötlenségnek tartok!!!!
Pár kérdés: HOL éltek? Mert a külföld elég tág fogalom - Nyugateurópa egész más eset, mint valamelyik arab ország.
Pici baba mellett miért kellet neked 12 órát dolgozni?
Meg ezt egyáltalán hogy oldotad meg, ha a gyerek gyakorlatilag nonstop a kezedben vagy a melleden volt?
Mennyi idös a nagyobbik?
12 órát dolgozom (munkaidő + ebédszünet + utazás), 7-19ig nem vagyok otthon. Nem volt mást megoldás.
És igen, beszéltünk róla bőven a terhesség ELŐTT is. Többször bocsánatot kért egyet tetteiért. Ígérte hogy most másképp lesz. Én is ígértem, hogy lazább leszek, változom. Kb minden rendbejött, ezért vállatuk be a második babát. Csak azért, mert volt egy válságunk, még nem vágom végleg el magunkat.
Csak most a második babával újra jön az első év, amikor nem tudunk kimozdulni, amikor feje tetején áll az egész életünk. És pont ekkor nem veszekedésre van szükségem. És félek megint ez lesz. Persze lehet feleslegesen. És ahogy egyre aktuálisabb a téma, egyre jobban látszik, hogy nem is mindegy az annyira, hanem igenis ragaszkodik az elveihez.
Nem értem miért gond a kézben levés. A babám 2 hetes korától 4 hónapos koráig napi 10-12 órát volt kézben, talán 20 percekre tudtam letenni. Reggel első szoptatásnál kezdte a hasfájást és olyan hajnali 3-4 körülig ment a műsor. Semmit nem csináltam, max 1 kézzel takarítottam/főztem/teregettem. Ez teljesen mindegy, ő ilyen volt. Nem csináltam ebből problémát, persze fáradt voltam. Csak éppen ilyenkor nem veszekedésre van szükségem, hanem vagy támogatásra vagy semmire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!