Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Felvennétek a a férjetek nevét bármilyen formában, ha ilyen vezetékneve lenne?
Most hiába írják a kedves válaszolók, hogy az ő férjük neve is ci.ányos, mégsem ci.ányok, ezzel a név általános megítélése mit sem fog változni. Pláne telefonban pár szó után.
Nehéz kérdés. Hasonló helyzetben valószínűleg én nem venném fel a férjem nevét. Bár nekem ez fontos, név szempontjából igen makacs vagyok, én anno a születési nevem változtattam meg anyáméra, ami szintén lehet cig.nyos (Baranyi). Hogy most ezzel elvágtam-e magam a munkaerőpiacon, még nem tudom. :D
N 26
11.
Ha nem olyan keresztnevet adsz a gyerekeidnek, amitől még cigányosabb lesz (Márió, Renátó, Vanessza, Dzsenifer) hanem valami szépet, az már egy jó lépés lesz.
Pl. Lakatos Balázs
Lakatos Emília
Lakatos Krisztián
Lakatos Levente
Lakatos Anna
Lakatos Lilla
Kezdjük ott, cigánnyal nem jövök össze. Olyan Oláht még nem láttam, aki ne lenne roma, szóval erről ennyit. Valamilyen szinten biztosan az, max beházasodás útján már tisztult.
Ha viszont tényleg nem roma, de cigányos nevű lenne a párom, biztosan nevet akarna változtatni. Ismerek Czigány vezetéknevű srácot, aki felvette inkább 18 évesen az anyja vezetéknevét, nem akart ilyen néven maradni.
Én meg aztán végképp nem vennék fel ilyen nevet, tehát, ha megsértődne, ha nem: akkor sem. De, mint mondtam: cigánnyal eleve nem kezdek. Barátok közt akadnak romák, de párkapcsolatba, családba ne kerüljön egy sem, ez az elvem.
"Kezdjük ott, cigánnyal nem jövök össze. Olyan Oláht még nem láttam, aki ne lenne roma, szóval erről ennyit. Valamilyen szinten biztosan az, max beházasodás útján már tisztult."
És akkor te családfa-kutatást csinálsz mindenkinél, hogy vajon esetleg 200-300 éve volt-e cigány a felmenői között, mert ha igen, akkor azzal nem jössz össze? Mert hát ennyi erővel, ha te a név alapján már leírsz valaki, akkor jobb, ha senkivel se állsz szóba mert a cigányasszonyok cigányok, de a nevüket nem örökítik így már időben közelebbről se lehet tudni.. Hány éves vagy te 12 ennyi ésszel?
"És akkor te családfa-kutatást csinálsz mindenkinél, hogy vajon esetleg 200-300 éve volt-e cigány a felmenői között, mert ha igen, akkor azzal nem jössz össze? Mert hát ennyi erővel, ha te a név alapján már leírsz valaki, akkor jobb, ha senkivel se állsz szóba mert a cigányasszonyok cigányok, de a nevüket nem örökítik így már időben közelebbről se lehet tudni.. Hány éves vagy te 12 ennyi ésszel?"
Nem csinálok családfakutatást, de akin látszik, hogy cigány, azzal nem kezdek kapcsolatot, még akkor sem, ha nem cigány neve van. Még nem is vele lenne gond talán, hanem a családjával. Akinél a közvetlen felmenők tipikus lóvári cigányok, olyantól távol tartom magam, aztán nyugodtan meg lehet kövezni. Számos példa van rá, milyen hatással van a rokonság nyomása. Azok a romák tudtak teljesen normálisan új életet kezdeni, akik teljesen elszigetelődtek a tipikus cigány rokonságtól, aki nem, arra valamilyen úton-módon hat a nyomás. Amiből nem kérnék, köszönöm szépen.
Nyilván egy olyannal nem lenne bajom, akinek csak az egyik dédszülője volt az, de már semmi közük a romák sleppjéhez egyébként.
Nem kell megsértődnöd, csak mert a te férjedben van roma vér. Téged is zavar a neve miatti cécó, hisz feltetted a kérdést. Neked is derogálna Oláhnénak lenni.
Nekem amúgy már nem kell senkivel ismerkednem, mivel férjnél vagyok, és sem benne, sem bennem nincs roma vér.
A név alapján nem ítélném el az amúgy távolról roma vagy nem romát, ha egyébként normális, de valószínűleg ő maga is a névváltoztatás mellett lenne érthető megfontolásból. A te párod is tapasztalhatta, hála a bűnöző, problémás romáknak, milyen a megítélés egy Oláh nevűvel szemben...
Az a srác ismerősöm is azóta érzi jól magát, mióta nem Czigánynak hívják. Esélye sem lenne jelenlegi munkahelyén ilyen névvel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!