Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy hordhatom a Dr. -t?
Kötőjeles a nevünk, a férjemé van elől.
Ha simán elé van írva, akkor hogy derül ki, ki a Dr.?
Ő is felveheti ezek szerint?
Köszönöm szépen!
Nem akarok hülyeséget mondani, de ilyen esetben nem lehet a név után tenni a dr-t?
Az egyik tanáromat úgy hívták, hogy Kovács Jánosné dr. (fiktív név). A feleség volt a doktor, nem a férj. Ez a Te esetedben is működhet, és egyértelmű lenne.
Nem kell elhinni, de sokat olvastam már ezzel kapcsolatban, csak mindenhol mást írnak, mint ahogy itt is kialakult egy kis zavar.
Nem volt még időm bemenni a hivatalba, szerintem ettől még nem alacsony az IQ-m.
A 100%-os válasznak (12 és 13) köszönöm, erre lettem volna kíváncsi, hogy a gyakorlatban ez hogyan működik.
Nem szeretném a családnevem kivenni a nevemből, mert a legjobb tudomásunk szerint csak ez a család van ezzel a vezetéknévvel (magyarul ritka). Ezért kötőjeles mióta összeházasodtunk. A férjem is úgyanígy hordja, a ritkaság miatt.
Köszönöm!
Én X-né Dr. Y Z vagyok, bemutatkozásnál X-né Y Z, aki ismer, tudja, hogy kicsodamicsoda vagyok, aki meg nem, az nem. Nem igazán érdekel.
Ha ennyire hangsúlyozni akarod a külvilág felé, hogy szereztél egy dr-i címet, akkor a leánykori nevedet vedd vissza, de elárulom: felesleges pénzkidobás. Hivatalos helyen az vagy aki, akit érdekel, és belenéz az okmányaidba az a mentő vagy a rendőr igazoltatásnál, vagy ha elmész laborba, akkor így hívnak be a hangos bemondón keresztül, hogy büszkén vonulhass végig..mert ugye neked az a lényeg, hogy ki vagy.. Hidd el nekem, pár év, és úgy mutatkozol be hogy X Y, hacsak nem szállsz el annyira. :) akinek nem az ilyen külsőségek számítanak, az elhagyja bemutatkozáskor és csak hivatalos helyeken használja, aki meg éreztetni akarja a felsőbbrendűségét, az hangsúlyozza így ki, amivel nincs is semmi baj, de azért, mert Dr. lettél, még az vagy, aki 10 évvel ezelőtt :)
Ma már annyi mindenből lehet doktorálni, hogy elveszítette a tekintélyét a cím, pedig elsősorban az orvosokat illetné.
Szüleim orvosok, ők sem tipródnak azon, hogy dr-dr, bemutatkozáskor X Y mindkettő, hivatalos helyen anya Dr. X-né Dr. Y Z. És ugyanolyan emberek, mint itt bárki..
Nagy Dr. csak PhD vagy a DLA fokozat esetében használható, minden más esetben dr.
A férjemé van elől. Nem! Ez hibás felfogás. A második vezetékneved a papád neve. Akkor az sem jó.
Ez a neved, amit most használsz. Mindegy, honnan való, így kötőjelesen.
"Miért félsz ennyire attól, hogy egy vadidegen véletlenül a férjedet gondolja doktornak, és nem téged?"
Mert, ha nem egyértelmű, nem szabályos! Nincs köze az érzelmekhez.
"Honnan lenne egyértelmű?"
Onnan, hogy ő dr. Kovács-Kiss Nóra pl.
A férje pedig Kovács-Kiss Jóska.
Attól. hogy a vezetéknevük egyezik, a nevük nem. A férj nem viselheti a dr. címet, így sosem lesz belőle dr.... Jóska.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!