Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ti ezt hogyan oldjátok meg?
Elnézést kérek, ha hosszú lett, próbálom rövidre fogni. A főzéssel kapcsolatban támadt egy kis vitánk a párommal.
Az a helyzet, hogy baromi drága főzni, már csak az alapanyagok kerülnek kb 3 ezer forintba, plusz ott van a főzés, mosogatás, mi meg most úgy állunk, hogy ez elég drága kiadás. A másik baj, hogy megfőzöm a kaját, amit én kb a következő 2-3 napra készítek (mert pl az a plusz 2-3 csirkecomb nem olyan nagy kiadás, ha már megveszem a többi hozzávalót amiből még amúgy is maradna egy kevéske), de a párom 1x eszik belőle, aztán már nem kívánja és így dobálom kifele a megmaradt kaját a kukába, mert én hiába eszek belőle minden nap, ha egymagamra sok az az adag.
Se időm, se pénz, se kedvem nincs arra, hogy én minden nap főzőcskézzek. Már inkább rendelek vagy étteremből hozok kaját, de azt is unja a párom, mert "mindig csak rendelünk" vagy "unom a menzás kaját, munkahelyen is azt eszem".
Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Próbálunk spórolni, én csak azt veszek ami kell az esetleges kajához, egyébként szinte üres a hűtő.
A kaja rendelése étteremből vagy más helyről szerintem ebben az esetben nagy luxus, nem is értem, mert ott egy adag árából otthoni főzéssel 3x annyit meg lehet csinálni, szóval a főzésnél nincs olcsóbb.
Lehet nézni olcsóbb recepteket is, nem is értem ezt a panaszkodást, hogy milyen drágák az alapanyagok. (???). Nem lazacot meg bélszínt kell csinálni...
Fűszereket nem kell minden főzéshez venni, mert sokáig kitart.
Csak néhány ötlet olcsóbb ételekre:
főzelékfélék (pl borsófőzelék, krumplifőzelék, zöldbabfőzelék...stb.)
tésztafélék ( pl. túrós csusza )
burgonyás ételek ( pl rakott krumpli, krumplis tészta )
csirkés ételek
és még sorolhatnám, mert csak kreativitás kell és némi józan ész, hogy ne legyen drága a főzés.
A férjed vagy megeszi ami van, vagy egyen hideget, vagy főzzön ő is.
Egyébként hány évesek vagytok, ha még ezt sem tudjátok megoldani a gyakori nélkül?
Ja, és még azt hozzá tenném, hogy ha valaki ebédre eszik meleg ételt, akkor nem kell mindig meleget enni vacsorára is.
Mi mindig eszünk délben rendesen, és én este már csak hideget, vagy egy pár virslit, esetleg egy kis salátát eszem, nem egy nagy adag főtt ételt.
Nálunk úgy van, hogy én főzök, párom mosogat. Nem főzök minden nap, mert munka után még főzni pluszba, sok idő és fárasztó. Az anyja többet főzött, egyrészt jópár év előnye van főzésben, illetve nem is 8 órát dolgozott, és 10 perc alatt otthon volt.
Tehát a párom tudomásul vette, hogy bizony van, hogy egymás utáni napokon ugyanazt viszi magával a munkahelyre. Vacsorára pedig nincs főtt kaja, a legfőttebb a melegszendvics estére.
Ha valahol vagyunk és nincs időm emiatt főzni másnapra, néha rendelünk, de az ritka, mert drága bizony.
És a párom hálás mindezért! <3
Szerintem mind a vásárlási, mind a főzési szokásaitokkal gond lehet. 1 napra főzni marhára nem kerül 3.000 ft-ba, ha nincs ennyi pénzetek, jóval olcsóbban is meg lehet oldani. Persze ennek a dupláját is könnyen el lehet költeni, de ha nem telik rá, oda kellene figyelni.
A másik probléma az lehet, hogy mit főzöl. Mert pl. a rántott dolgok ehetetlenek másnap, de egy gombás-sonkás rizottó parmezánnal nagyon finom másnap is, felmelegítve is kb. ugyanolyan, mint frissen. Ráadásul árban is 1500 ft körül mozog :) Ugyanígy bármilyen leves, krémleves jó 2-3 napig, a rakottas ételek is (nem kell feltétlenül a halálra unt rakott krumplira gondolni, nyugodtan készíthetsz mondjuk gorgonzolás-csirkés rakottast, vagy épp rozmaringos rakott karajat), a tésztaételek többsége is - megint nem a száraz krumplis/diós tészta, hanem pl. egy kakukkfüves-gombás, tejszínes pulykás, vajas-feketekagylós, stb. A raguk is nagyon jók 2 naposan is, ahogy az egytálételek vagy éppen töltött zöldségek is.
A kulcs sokszor a felmelegítésen is múlik. A legtöbb ételt érdemesebb a sütőben vagy egy serpenyőben, lábasban felmelegíteni, a mikróban sajnos rengeteg dolognak gumis, ehetetlen állaga lesz másnap.
Másrészt egyébként a férjednek is illene kivennie a részét a főzésből.
30 deka darálthús 500 ft, egy tészta 300, paradicsomszósz 200. Ez 1000 Ft, és egy laktató finom étel (spagetti).
1 kg csirkeszárny 600-800 ft, 5-6 krumpli hozzá a legdrágább helyen is 150 Ft. Ez is kijön 1000 Ft alatt, és ropogós csirkeszárny, steakburgonyával, isteni vacsi. (és még csak nem is kell a teljek kiló szárnyat megsütni...)
Vegyes zöldségek salátának (pl 2-3 paradicsom, 1 kígyóuborka, hagyma, meg amit szerettek) kijön 500-800 Ft között, és hozzá mondjuk 1-1 csirkecomb kisütve, vagy lisztes hal, vagy kis csirkemell, max 500-1000 Ft, de még ha nagy adag, meg drága a hús, akkor is 1800 MAX.
4 tojás, zöldségekkel, sonkával, nagyon max 600 Ft az egész.
Két emberre főzni nagyon olcsó, és nem is feltétlen kell nagy adag, minek, ha kidobjátok?
Meg nem kell minden nap hatalmas drága lakomát rendezni. Nem értem a problémád, a főzés ezerszer olcsóbb, mint rendelni, és ha tudsz is főzni, akkor finomabb is.
Köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak voltak!
Én még "kezdő háziasszony" vagyok, van még mit tanulnom a főzés terén, próbálom kitapasztalni a dolgokat, illetve érdeklődni, azért tettem fel a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!