Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Minden munka rám maradt?
Olyan emberek válaszaira volnék kíváncsi, ahol szintén sokat dolgozik a párjuk. Értem ezalatt azt, hogy napi szinten több mint 8-10 órát és még esetleg el is utazik olykor napokra.
Szóval, mi ezt csináljuk már lassan 2 éve. Néhány hónapja kezdtem el azt érezni, hogy belefásulok ebbe. Nincs kedvem a napi teendőkhöz. Mindig ugyanaz történik. Aztán ha nekem jön közbe valami, akkor az borít mindent, mert akkor nincs itthon vacsora, nincs másnapra kimosva, kivasalva.
Sajnos az évek alatt beállt a rendszere ezeknek a dolgoknak, de mellette nem fér bele az hogy nekem hobbim legyen vagy csak elmenjek szórakozni munka után az ismerősökkel, barátnőkkel.
Havi szinten 1-2 ilyen alkalom jut, akkor is a párom nélkül. Túl nagyok lennének az igényeim?
Pár jó tanács.
Miért kell minden nap főzni? Én úgy főzök mindig, hogy legalább 2 napra legyen, de van, hogy 3 napig is ugyanazt esszük.
Miért kell minden nap mosni? Nálunk vagy egy mosós nap. Ha esetleg túl sok összegyűlne, akkor max. 2 nap mosok. (Ha jól látom, nincsenek gyerekek, mert akkor nyilván minden nap lehet mosni.)
Hétvégével mi van? Attól függően, hogyan érek rá, péntek délután vagy szombat délelőtt megcsinálom a takarítást. A hétvége többi része szabad. Én barátnős programokat, kikapcsolódást, szórakozást, szóval bármit szabadidős elfoglaltságot hétvégére tervezek.
Párod segít valamit? Annyit a párom is segít, hogy időnként ő mosogat el, elmegy bevásárolni, mert úgyis nála van az autó, akkor ne nekem kelljen cipekedni.
Párod hétvégén is dolgozik? Akkor nem tudtok közös programot csinálni?
Minden nap frisset főzök. Meg van az oka miért. :)
Vasalni, mosni szintén muszáj, mert ingbe, öltönynadrágba jár, ami max 1 használatot bír. Mire minden megszárad és kivasalom, addigra pont szükség van rájuk.
Tehát ezek szinte elkerülhetetlen dolgok. Max, akkor lesz majd jó, ha lesz annyi ruhánk, hogy 1 hétig is elegendő minden napra. De akkor meg tuti az az ing kell neki, ami a szennyesbe van! :D
Gondoltam már arra, hogy keresek részmunkaidős állást, de az jóval kevesebbet fizet... ott lennék vele ahol a part szakad.
1. Ne haragudj, de minek főzöl minden este? Meg mennyi ruha van rajtatok, hogy naponta kell mosni? valamit nagyon rosszul csinálsz! Ha minden nap más kajára van valakinek igénye, akkor ok, csinálja, de ne panaszkodjon miatta, nagyobb tételben is lehet ám főzni. Ha meg a párod ilyen finnyás, akkor lehet ám este 9-kor is nekiállni főzni munka után, tv nézés helyett, senki sem tiltja. Én hétvégén két félét csinálok, esszük egy darabig, és 1-2x kel még valamit csinálnom hét közben mellette, pedig mi is viszünk kaját itthonról. Na, meg nem állok mellette, a zöldség megpárolódik a jelenlétem nélkül is, amihez meg ugrálni kell, olyankor kiviszem a laptopot a konyhába, és közben haladok azon is (munka).
Párodnak mennyi ideje jut kikapcsolódásra? Mert az nem fair, hogy az egyiknek jut ideje rá, a másiknak nem.
A kaja viszi el főleg az időt, mert változatosnak kell lennie, teljesen egészségesnek és mindig frissnek. Spéci diétán van egészségügyi okokból. :/
Lehet hogy én vagyok a béna, de tényleg az van, hogy elszalad az idő ezekkel és persze közbe csúszik olykor egyéb intézni való is, posta, hivatali ügyek, bevásárlás, családnak kell segíteni... Ha végre volna egy kis pihi akkor biztosan történik velünk valami.
"Én reggel 7-kor indulok munkába és ha rövid napom van akkor fél6-ra vagyok itthon, egyébként 6 óra-fél 7-re kerülök haza."
"Mikor hazaérek egyből neki kell állni kaját csinálni, mert így is alig készül el mire hazaér a párom."
Miért nem fözöl egyszerre 3-4 adagnyit, a fölösleget adagonként le tudod fagyasztani. Így egy hét alatt 2-3 hétrevalót meg tudsz fözni, utána már csak hetente egy vagy két alkalommal kell föznöd, hogy ne fogyjon el a tartalék.
"De közbe még be kell dobni a mosást is, hogy ne éjjel mossak a szomszédok miatt (panel)."
Miért kell minden nap mosni? Hetente kétszer böven elég, ha tele gépet mosol, és a vasalást meg másnap végzed.
"Kb. 10 óra mire ettünk, kiteregettem, elmosogattam és még utána jutok el a fürdőbe tusolni. Ilyenkor még néha dolgoznom is kellene, de ahhoz legtöbbször már nincs erőm, ezért másnap korábban kell felkelnem."
Ez azért van, mert tényleg szervezetlen vagy.
"Ha felrúgom a rendszert akkor kicseszek a párommal, mert nem lesz tiszta vasalt ruha, nem lesz mit vinnie ebédre (ezzel spórolunk) és Ő sem viseli jól."
Nem felrúgni kell a rendszert, hanem újratervezni, akkor fele annyi munkával sokkal többet tudsz el végezni és idöd is marad magadra is.
"Én meg ott tartok, hogy időnként azzal spórolok időt este, hogy kimarad a hajmosás. Tiszta röhej és szégyellem az egészet. Foglalkozni akarok már magammal is, amikor ezt elmeséltem a családnak, ők csak néztek rám, hogy "kislányom a családos élet ezzel jár, mi lesz veled ha még gyerek is lesz."
Nekem 4 gyerek és 8 órás munkahely mellett müködött az a rendszer, amit írtam.
Kb így nézett ki: szombaton bevásárlás, mosás, közben 2-3 féléböl 3-4 kajára elegendöt fözni, délután tergetés, illetve a kaja lefagyasztása.
Vasárnap a vasárnapi ebéden kivül délután vasalás, egyébként szabadnap.
Hétfön takarítás, rendrakás.
Kedd: mosás.
Szerda: vasalás.
Csütörtök: fözés
Péntek: takarítás, rendrakás.
Így egyik nap se lesz rengeteg elvégezni való és mégis meglesz minden.
Minden nap jut idöd magadra is, és nem fél éjszaka dolgozol.
"A kaja viszi el főleg az időt, mert változatosnak kell lennie, teljesen egészségesnek és mindig frissnek. Spéci diétán van egészségügyi okokból. :/ "
A frissen fözött és lefagyasztott ugyanolyan, mint a friss - aki szerint nem, az csak kötözködni akar. Majdnem mindent le lehet fagyasztani (elvégre ezért is lehet fagyasztva készéleteleket kapni), csak amit otthon készítesz, annál tudod, hogy mit tettél bele, ellentétben a boltiakkal, amik tele vannak különféle adalékokkal.
"Vasalni, mosni szintén muszáj, mert ingbe, öltönynadrágba jár, ami max 1 használatot bír. Mire minden megszárad és kivasalom, addigra pont szükség van rájuk."
Inget tényleg egy használat után ki kell mosni, de a nadrágot teljesen felesleges, hacsak nem nagyon ugyetlen a párod, akkor egy hétig símán lehet hordani.
De ha még minden nap tisztát vesz, akkor is vegyetek annyi inget meg nadrágot, hogy egy hetet kifusson, akkor elég hetente egyszer - lehetöleg péntek-szombaton - mosni és vasalni.
A férjem külföldön dolgozik, havonta 1-2szer tud 1-2-3 napokat itthon lenni velünk.
A gyakorlatban tehát egyedül nevelem a hétköznapokon a kisfiunkat, aki 3,5 éves.
Mégis minden fontosra van időm. Mert akarom és mert a gyerek azért nagy húzóerő, hidd el.
De amik nekem praktikusan beváltak:
1. napközben a munkahelyre ebédrendelés (a kisfiam bio és változatos étkezést kap az ovijában), vacsora is egészséges, de gyors dolgok, max. fél óra: pl. zacskóban sütött csirkemell valamilyen joghurtos salátával vagy zöldséges kuszkusz, amit nagyon főzni sem kell stb.- de egy tojásrántottába sem halt még bele senki.
2. havi egyszeri cipekedős, időrabló bevásárlásra nekem a tesco online rendlés jött be (ásványvíz, olaj, rizs stb.- ezekhez nem kell ott állni és fogdosni az üzletben meg 3* átpakolni és cipelni)- tényleg a konyhában rakják le, mindig van valamilyen kupon vagy kiszállítási akció, gyakorlatilag ingyen kihozzák, az ára ugyanaz, mint az üzletekben. Adok a futárnak is borravalót és oda pakolja be, ahová kérem. Késő esti (20-22ig) kiszállítást kérek, amikor már gyakran alszik a kisfiam, így még csak nem is időrabló.
3. A mosás-vasalát én sem értem: az ovis kisfiam elég sok ruhát használ, MINDENT vasalok (ágyneműt, konyharuhát is), én is elegáns, vasalós irodai öltözetben járok, mégis hetente 1* kell kb. 2-2,5 órát rááldozni, ami egyszer tévézés közben megoldható kényelmesen a kanapén ülve is :)
A mosás nem igazán munkaigényes, a mosógépet nem kell ellenőrizni, kiteregetni a legkevesebb.
4. Hagyj üres, házimunka nélküli napokat, esetleg a hétvégét. Gyerek nélkül ez neked jó eséllyel menni is fog. A háztartási dolgokat én is ellátom hét közben esténként, hétvége a közös programoké, kirándulásé, barátkozásé. Ha neked is lenne ilyen 1-1 szabad napod (amikor már ki van mosva-vasalva, van ebéd főzve előző este vagy rendeltél valamit, esetleg elmentek közösen valahová enni)- akkor nem fogod érezni, hogy házirabszolga vagy.
Az igaz, hogy ebbe nekem a bulizás, éjszakázás nem fér bele, de nem is igénylem, tényleg. Nekem ez már nem nyújt örömet. Viszont egy jó nagy séta, szabad levegőn mozgás, valamilyen gyerekprogramra elmenni, barátokat meghívni vagy meglátogatni, koncertre menni hétévégn simán belefér és kell is.
A kisfiam délutánonként hétévégn alszik (előtte délelőtt tartalmas, szabadlevegős, fárasztó programot találunk ki vagy megyünk egy nagyot a környéken)- akkor én be szoktam ülni egy jó könyvvel egy kád illatos vízbe vagy akár havonta 1-2* én is alszom délután 1-1 órát vagy olvasok.
Nem nagyok az igényeid, csak rosszul osztod be az idődet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!