Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Valóban szemét, önző dolog,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Valóban szemét, önző dolog, ha nem akarom felvenni a férjem családi nevét?

Figyelt kérdés
A vőlegényem nagyon meglepődött, amikor mondtam neki, hogy nem szeretném felvenni az ő nevét. Szeretem a sajátomat, nem szeretnék felesleges papírmunkát sem magamnak, és a szakmámban is így ismernek és így is szeretek bemutatkozni. Elfogadni elfogadja, de úgy érzi hogy így nem akarok a családunk része lenni. Próbáltam megértetni vele, hogy ez nem ettől függ. A családja viszont teljesen ki van akadva, önzőnek tartanak és szerintük a "né" formát kéne használnom, amit természetesen pláne nem fogok. A kötőjeles változaton gondolkodtam még, de mindkettőnknek eléggé egyedi neve van, nem hagzik így jól. De számomra fontos a saját nevem, szakmámban a saját nevemmel érvényesültem, nem szeretném megváltoztatni. Mit gondoltok, valóban önző dolog?
2014. jan. 10. 19:59
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem sem önző.

Aki egyébként beszólt a kérdezőnek, hogy majd így nem kell letagadni hogy férjezett, akkor a nős férfiak nevének nem kellene valami megjelölés, hogy nős és ne tudja letagadni hogy feleség várja otthon? Tudjátok -néként és leánykori néven is meg lehet csalni valakit és hűséges is maradhat az ember lánya.

2014. jan. 10. 20:56
 12/23 anonim ***** válasza:
70%
Én sem vettem fel a férjem nevét, hasonló okok miatt mint amiért te sem szeretnéd. A férjemet meglepte kicsit, mert ő azt hitte ez természetes és minden nő arra vágyik, hogy férjezett neve legyen, de nem nagyon érdekelte tovább a dolog. A családja már más volt. Ki voltak akadva, hogy micsoda dolog ez, mert ilyet nem illik, az én szüleim is lázadtak,hogy egy asszonynak fel kell vennie a férjem nevét. Szerencsére nem engedtem a nyomásnak, még pár hétig ment a durcizás aztán utána az esküvővel voltak elfoglalva, utána azzal, hogy jön a baba, szóval el is felejtődött a dolog. Hidd el, minden csoda 3 napig tart, biztos még egy darabig haragudni fognak, de túllépnek majd rajta.
2014. jan. 10. 21:27
 13/23 anonim ***** válasza:
67%

Nem vagy önző. Sőt, ha annyira kardoskodik a névváltozás mellett a leendő férj, akkor vegye fel ő is a tiédet.

A férfi is felveheti a nő nevét ugyanúgy, elhagyva a sajátját, mondjuk Kiss Zoltán lesz a Nagy Zoltánból. Vagy a saját vezetéknevéhez hozzákapcsolja a felesége vezetéknevét (a sorrendről a házaspár dönt): Nagy-Kiss Zoltán. A feleség is így vesz fel akkor értelemszerűen, és a gyerek is ezt a vezetéknevet kapja majd, ha születik.

(Én felvettem a férjem nevét, és be kell, hogy valljam, bánom. Pedig nagyon szeretem a férjem, együtt vagyunk 12 éve, van 3 gyerekünk... De képtelen vagyok magaménak érezni. Az aláírásom 4 hosszú tagból áll, mert két keresztnevem van, borzasztó, és a né szótól is borsódzik a hátam, annyira öreges szerintem, nem tetszik. Ez van, idővel hozzávénülök :) )

2014. jan. 10. 21:29
 14/23 anonim ***** válasza:
77%

Nem. Ez a te döntésed és jogod van hozzá. Én sem vettem fel a férjem nevét (mellesleg dr. is vagyok).

Az a valódi önzés, hogy mások akarják megmondnai neked, hogy szerintük neked mit kéne tenned. Nem is kicsi önzés!

2014. jan. 10. 22:15
 15/23 anonim ***** válasza:
73%

Én is úgy voltam vele, hogy nem leszek semmilyen né. Engem ettől kiráz a hideg... nem tetszik. Nem vagyok a férjem toldaléka...ettől még szeretem, és ő a családom.

Én a kötőjeles verziót választottam mert ettől függetlenül tetszik a vezetékneve, szeretem, az enyém meg tucatnév, és együtt is jól hangzik a két vezetéknév.

De ez csak és kizárólag a te döntésed mert te viseled a nevedet. Még a férjednek sincs beleszólása. Már ha erőszakoskodik, hogy vedd fel. Max a véleményét elmondhatja hogy jól esne neki, zavarja, nem zavarja, stb...

De a te neved, te döntesz.

A rokonoknak meg végképp semmi beleszólása nincsen.

Ne hagyd magad.

27/N

2014. jan. 10. 23:37
 16/23 anonim ***** válasza:
76%

szerintem is természetes, ha nem veszed fel! én ha a majdani feleségem szeretné, kimondottan lebeszélném róla.

egyébként mi lenne, ha azt kérdeznéd a férjedtől, hogy Ő felvenné-e a TE családneved? lévén, hogy a jogszabályok lehetővé teszik... szóval ő akar-e így a te családodhoz tartozni?

2014. jan. 11. 00:23
 17/23 anonim ***** válasza:
61%
Szerintem röhejes a hisztijük. Ez legyen a legszemetebb dolog amit el kell szenvedniük az életben.
2014. jan. 11. 00:47
 18/23 anonim ***** válasza:
76%

Nálam is ez volt, nem is lett esküvő.

Apósjelöltem, anyósjelöltem, sőt a vőlegényem is ragaszkodott volna, ahhoz, hogy vegyem fel a nevét, ráadásul az XYné formában.

Addig vacakoltak velem, amíg közöltem, hogy na akkor mostantól én is ragaszkodok ahhoz, hogy a vőlegényem vegye fel a nevem az övé helyett és a gyerekek neve is az én vezetéknevem lesz.

Kiakadtak, de én jobban kiakadtam azon, hogy szerintük a feleség alacsonyabb rangú, mint a férj, örüljek (!), hogy felvehetem a nevét.

Itt adtam vissza a gyűrűt és élek azóta másik kapcsolatban, boldogan, egyenrangúan.

Nyilván ezzel nem azt akarom tanácsolni, hogy emiatt szakíts, ha más gond nincs. Névfelvételre senki nem kötelezhet, vagy elfogadják, vagy így jártak.

Nálunk más gondok is feljöttek már előre ennek kapcsán. Anyósjelölttől: akkor főzni sem fogsz a fiamra és kiszolgálni sem? - tekintettel arra, hogy nem a fia tartott el már akkor sem, nem éreztem úgy, hogy be kell állnom cselédnek hozzájuk. Ha csak anyós-após pörgött volna ezen, akkor nem is megyünk szét, de ebből szépen kiviláglott jövendőbelim házassági elvárása is.

2014. jan. 11. 00:57
 19/23 anonim ***** válasza:
0%

Nekem pont a kötőjeles verziótól borsódzik a hátam, az ilyen divatszeszélyektől mindig távoltartottam magam.

Egy ismerősöm (mondjuk Kiss Jolán) a férje vezetéknevének első betűjét vette fel így: R. Kiss Jolán. Így a férj is megnyugodott, és a barátnő is megtartotta a nevét.

Egyébként ha a vőlegényed elfogadta, akkor senkinek semmi köze hozzá. Pláne hogy nem a név határozza meg a családi életeteket, hanem az, hogy kiálltok a világ elé, és kijelentitek, hogy egymást elfogadjátok házastársnak.

Sok boldogságot!

2014. jan. 12. 10:48
 20/23 anonim ***** válasza:

Akkor gondold el,nekünk mit szóltak,amikor kiderült,hogy nem én veszem fel a férjem nevét,hanem ő az enyémet...

Az esküvőig mi meg sem mondtuk,tudtuk,hogy felháborodás lesz belőle.

Párom nem szerette soha a vezetéknevét,én a sajátomat mindenképp megtartottam volna,a férjem magától mondta,hogy mi lenne ha az én vezetéknevem alatt futna a mi kis családunk.Nekem tetszett,neki is,más véleménye nem érdekelt.

Kb 1 évig cseszegettek mindket ezzel,de megunták miután sosem reagáltunk.

2014. jan. 13. 09:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!