Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Miért ciki egy feleségnek a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért ciki egy feleségnek a férje vezetéknevét viselni?

Figyelt kérdés
Rengeteg olyan nőt ismerek,aki fel sem vette a férje vezetéknevét,vagy ha igen,akkor a lánykori neve helyett használja a férjéét,nem is tudom melyik rosszabb a másiknál..
2013. aug. 6. 13:10
1 2 3 4 5
 41/48 anonim ***** válasza:
100%

Én írtam, hogy az én nevemhez nem megy a férjemé. Ettől persze lehettem volna pl. Nagy Béláné, hisz abban nincs benne a nevem. Engem zavarna, ha a nevemből nem derülne ki, hogy lehet szólítani. Nagyimat pl. a kórházban mindig Kovács néninek hívták, Mert a Kovács Sándornéból ez volt a legkézenfekvőbb megszólítási mód. Sokszor nem is esett le, hogy róla beszélnek. Mellesleg az én férjem sem akarta felvenni az én nevemet, neki a keresztnevével jó lett volna, de kötőjellel rém idétlen. Mindketten tiszteletben tartjuk a másik döntését, és nem tudom, hogy ehhez egy kívülállónak mi köze van... Engem nem érdekel, ha valaki Kis Pistáné akar lenni, akkor Kis Pistánét miért érdekli, hogy lesz-e asszonynevem? Semmi köze hozzá. Ez nem cikiség kérdése, hanem az, hogy a világ változik, és ELVIEKBEN nem jár megkövezés pl. se a házasságon kívüli gyerekekért, se azért, ha valaki nem választ asszonynevet.

Miért fáj bárkinek is, hogy az egyik ismerőse úgy viseli a nevét, ahogy? Ettől még valaki tisztelheti, szeretheti a férjét, és ha egy házasság névviselés miatt megy tönkre, az annyit is ért.

2013. aug. 7. 01:08
 42/48 anonim ***** válasza:
100%

Nem rég nősült apa egyik munkatársa, és apa úgy mesélte el nekem, hogy férjhez ment a "Józsi".

Mondom, hogy hogy férjhez? Melegházasságot kötött? (ezzel sem lenne semmi baj, csak tudtam, hogy évek óta barátnője van)

Azt mondja erre apa, hogy dehogy, a csajt vette el, de képzeljem felvette a felesége vezetéknevét az övé helyett.

Ja mondom, szerinted ez ciki?

A férfiak szerint ciki felvenni az asszony nevét.

Akkor a nők nem mondhatják azt, hogy nekik ciki felvenni a férjük nevét?

Apa is rögtön azzal jött, hogy de hát régen nem így volt.

Mondtam neki, hogy régen barlangba laktak az emberek, azt is sajnálja, hogy megváltozott??

Nekem tudod mi a cikibb? Ha egy nő megtiszteltetésnek érzi, hogy elveszi egy férfi. Önbecsülés? Ismerős szó?

Jól mondta itt több válaszoló is, ha a nőnek megtiszteltetés, hogy elveszi a férfi, akkor a férfinek is megtiszteltetés, hogy a nő igent mond. Akkor miért is ciki egy pasinak felvenni a felesége nevét? Megint patthelyzet...

2013. aug. 7. 01:09
 43/48 anonim ***** válasza:
76%

kérdező! azzal az alapfeltételezéseddel lőttél félre, hogy úgy gondolod: aki nem veszi fel a férje nevét az azért nem teszi, mert szégyelli/ cikinek tartja. itt van a kutya elásva, mert ez egész egyszerűen butaság, nem igaz.

én is megtartottam a lánykori nevemet, pedig igazán a férjemhez tartozónak érzem magam, hülyeségnek tartom az olyasfajta agymenéseket hogy a nevem lecserélésével eldobtam volna a személyiségemet, és még azt is lesz.rnám, hogy a külföldiek tudnak-e mit kezdeni a nevemmel, vagy hogy a bemutatkozásomból kiderül-e hogy hogyan kell engem szólítani. szóval nem találtam negatívumát, ami elrettentett tőle. na de: pozitívumát se találtam. mégis mit? ettől szorosabb lenne a kapcsolatunk? hát azt erősen kétlem. ja, hogy a külvilág felé jobban mutatjuk az összetartozásunkat, mert engem ugye nagyon kell hogy érdekeljen, hogy a szomszéd Rózsika pontosan tisztában legyen vele, hogy mi mennyire szeretjük egymást? szóval, ha valaminek se előnye, se hátránya, akkor arra miért szánnék időt, és akár két fillért is?

2013. aug. 7. 12:46
 44/48 A kérdező kommentje:
Igenis van,aki szerint ciki..hihetetlen,hogy egy egyszerű kérdésből is vita keveredik és hülye vagyok,mert megmertem kérdezni.Mindenki használja úgy a nevét,ahogy szeretné,csak kíváncsi voltam.Egyébként,aki írta,hogy a név viseléséből az látszana,hogy a férje alárendeltje...ha így gondoljátok,akkor egyáltalán miért köttök házasságot?:)
2013. aug. 7. 14:18
 45/48 anonim ***** válasza:
Szerintem egyik se ciki, és még jó is, hogy ennyi lehetőség van. A 40 alatti korosztálynál simán meg lehet saccolni az illető egyéniségét is a nevéből. Mert ha Kis Józsefné típus, akkor az a fajta, akiből itt többen is megszólaltak, aki szerint a házasság olyan, amit ki kell érdemelni, mint a munkahelyi előléptetést és a nőt ezzel megtiszteltetés éri. Én nem változtatnék nevet, házasodni se akarok, de ha akarnék, nem esne nehezemre megkérni a férfi kezét, és eleve nem kéne olyan pasi, aki emiatt kasztrálva érezné magát. Amíg mindkét típus megtalálja a hozzáillő párt, addig semmi gond :)
2013. aug. 7. 14:47
 46/48 anonim ***** válasza:

Nekem nem ciki, és én fel is vettem. De azért feltételeim voltak ezzel kapcsolatban. Tudtam jól, hogy a saját teljes nevemet nem fogom elhagyni, és Né sem leszek, mert attól kiráz a hideg. Így csak a kötőjeles verzió maradt, és nagy szerencse, hogy még jól is hangzik a férjem és az én vezetéknevem egymás mellett.

Én ezt már akkor kitaláltam, amikor megkért a férjem, és rögtön a kötőjeles verzió nyert. Gondolkodnom sem kellett.

A férjemmel beszélgettünk is róla. Ő azt is elfogadta volna ha nem veszem fel a nevét, azt mondta nekem kell vele élnem hátralévő életemben, így én döntsek. Végül bevallotta, hogy jól esett neki, hogy felvettem:)

Régen anyu azt mesélte, hogy apám elvárta hogy Xyné ként vegye fel a nevét.... na ezt nem!!!Nem vállaltam volna be.

Számomra nem ciki. Mindig is zavart, hogy egyszerű, rövid nevem van, így már különlegesebb:)

27/N

2013. aug. 9. 11:54
 47/48 anonim ***** válasza:
Én felvenném, de csak igy: Kovácsné Horváth Gyöngyi. De így már nem szeretném, hogy mondjuk Kovács Józsefné. A lánykori vezetéknevemet is csak akkor cserélném le a párom vezetéknevére (Kovács Gyöngyi), ha mondjuk a szüleimmel nagyon rossz viszonyom lenne stb
2014. jan. 12. 17:47
 48/48 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egy kicsit provokatívra sikerült a kérdés megfoglamazása (bár lehet, hogy nem annak volt szánva). Az a megfogalmazás, hogy "miért ciki" azt sugallja, hogy aki nem így tesz, valószínűleg azért nem így tesz, mert neki ez ciki. Utána a kérdező a hozzászólásaiban még szerintem kicsit erősítette is ezt a képet.

Én két hónap múlva megyek férjhez, és én sem akarom felvenni a leendő férjem nevét. Nem azért, mert ciki, hanem mert szeretem a lánykori nevemet, és szeretném azt megtartani. A leendő férjemmel is megbeszéltem ezt, neki sincs kifogása.

A kérdést nem csak úgy lehet feltenni, hogy valaki miért nem veszi fel, hanem úgy is, hogy miért vegye fel: nekünk nem fontos a közös név, így nem indokolt, hogy fölvegyem. A házasság, lakodalom stb. fontos nekünk, így az lesz.

2014. ápr. 11. 07:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!